Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
LANDBRUG - To jordbrugsstuderende langer ud efter Danmarks Naturfredningsforenings aktuelle økologikampagne med en video, der har fået mere end 8.000 visninger på Youtube.
»Det er faktisk helt uskadeligt at spise et u-økologisk æble,« siger en stemme og tager demonstrativt en bid af det æble, der fastholder kameraets fokus i en halvandet minut lang video, der er vist over 8.000 gange på Youtube.
Mai Fruervangs video
[video:http://www.youtube.com/watch?v=sytOY8W1ouo&feature=youtu.be width:525 height:390 align:center]
Stemmen tilhører Mai Fruervang, der læser en kandidat i jordbrugsøkonomi på Københavns Universitet. Med hjælp fra en medstuderende fra Agronomi har hun lavet videoen som et modspil til Danmarks Naturfredningsforenings kampagnevideo »U-Økologisk« fra februar 2015.
»Danmarks Naturfredningsforening bilder folk ind, at der kun findes to løsninger – det gode økologiske landbrug og det dårlige konventionelle landbrug. Deres video er ekstremt pro-økologisk og tager overhovedet ikke højde for nuancer eller konkrete problemstillinger,« siger Mai Fruervang om motivationen for at lave en video med det budskab, at økologi ikke altid er løsningen.
Mai Fruervangs video er bygget op efter samme skabelon som den, Danmarks Naturfredningsforening benytter sig af. Med få, simple virkemidler fortæller Danmarks Naturfredningsforenings video, hvorfor økologisk produktion er nødvendig for både mennesker og natur.
SE OGSÅ: Danmarks Naturfredningsforenings video
[video:http://www.youtube.com/watch?v=Gxya2E6niP0&feature=youtu.be width:525 height:390 align:center]
Komikeren Mick Øgendahl lægger i Naturfredningsforeningens video stemme til økologieksperten, der i en humoristisk – nogle vil måske sige fjollet – tone fortæller den uvidende novice om konsekvenserne af konventionelt landbrug.
»Antallet af dyr planter og insekter mindskes med en sindssyg fart!« forklarer Øgendahl, mens en hjort dratter om, og et animeret træ visner dramatisk. En sværm af bier reduceres drastisk med et enkelt skud lyserød sprøjtegift.
»Men vi spiser jo ikke bier?« indvender novicen, hvorefter han belæres om biernes betydning for bestøvning og om de fatale konsekvenser det får, hvis vi fortsætter med konventionelt landbrug.
Mai Fruervangs video er en parodi på den måde, Danmarks Naturfredningsforeningen forsøger at formidle sit budskab på.
»Man har virkelig gået efter laveste fællesnævner, når man bruger argumenter som ’ad, det er ulækkert’ om pesticider i stedet for at bruge videnskabelige argumenter. Det er ærgerligt, at sådan en smart-i-en-fart video bliver spredt, mens andre indlæg i økologidebatten sjældent når ud over landbrugsmedierne.«
Vibeke Lyngse, direktør for kommunikation og medlemmer i Danmarks Naturfredningsforening, forsvarer formatet:
»Vores film henvender sig til helt almindelige forbrugere, som vi forsøger at påvirke til at købe mere økologi. Derfor er stilen let, tonen humoristisk og budskabet enkelt. Det skal være let at forstå og let at handle ud fra. Det er ikke en film, som forsøger at komme hele vejen rundt om landbrugets problematikker. Det er en film, som handler om at påvirke forbrugernes vaner, så vi kan få et mere bæredygtigt landbrug. Og det er lykkedes at komme igennem til forbrugerne, for efter blot fem dags visning havde mere end en halv million klikket ind på filmen,« siger Vibeke Lyngse.
Ud over at være kritisk over for formidlingsværktøjet mener Mai Fruervang også, at dele af Naturfredsningsforeningens kampagnevideos indhold er forkert.
»Der er ikke videnskabelig konsensus om, at det er sundere at spise økologisk. Og det er ikke bevist, at brug af pesticider fører til færre bier. Monokultur (at dyrke én enkelt afgrøde på et større areal, red.) er meget mere skadeligt, og det bruger man både i økologisk og konventionelt landbrug. Det er heller ikke farligt at spise konventionelt producerede fødevarer i Danmark, for vi har grænseværdier, der regulerer mængden af pesticider,« siger Mai Fruervang.
Så længe der er grænseværdier for, hvor store mængder pesticider man må bruge, er det altså helt ufarligt at spise et sprøjtet æble?
»Ja, det mener jeg helt klart,« svarer Mai Fruervang, »men det betyder jo ikke, at man ikke kan være kritisk over for det store pesticidforbrug i visse afgrøder. Men hvorfor diskuterer vi så ikke, hvordan vi kan få et lavere pesticidforbrug? Hvorfor skulle absolut ingen pesticider være den bedste løsning? De fleste vil være enige om, at det er en god idé, hvis alle spiste mindre kød, men man hører sjældent nogen sige, ’alle skal være vegetarer, det er den eneste løsning’.«
Mai Fruervang ønsker ikke, at hendes video bliver opfattet som en hetz mod økologi. Hendes ærinde er at brede debatten om landbrug ud, så den ikke kun drejer sig om økologisk versus konventionelt landbrug.
»Når vi bliver ved med at snakke om u-økologisk versus økologisk, går vi fuldstændig glip af alle de vigtige diskussioner om fx fødevaresikkerhed, jordkvalitet, erosion, sædskifter, sygdomstryk og ressourceforbrug, som er meget centrale for os jordbrugsstuderende. Vi ønsker en bæredygtig udvikling på en masse parametre, men forbrugerne kender kun økologisk og u-økologisk, hvilket desværre ikke nødvendigvis kan dække de mange komplicerede problemstillinger inden for landbrugsvidenskab.«
Thyge Nygaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredninsgforening, er enig i, at ’økologisk’ og ’konventionelt’ ikke er de eneste parametre, der er værd at diskutere i landbrugsdebatten. Men ser man på de øvrige parametre, Mai Fruervang nævner, står økologisk landbrug også stærkest her, siger Thyge Nygaard.
»Selvfølgelig er verden ikke sort-hvid – det synes vi heller ikke i Danmarks Naturfredningsforening. Men hvis vi laver et faktatjek på alle de parametre, som Mai Fruervang gerne vil diskutere, blandt andet erosion, sædskifter og ressourceforbrug, så falder det u-økologiske landbrug på dem alle, mens det økologiske landbrug netop har sine styrker på disse parametre,« siger Thyge Nygaard og fortsætter:
»Det industrielle landbrug er for størstedelens vedkommende lig med monokulturer, overudnyttelse af ressourcer, dårlig dyrevelfærd, forarmelse af naturgrundlaget og belastning af miljøet. Man kan jo sige, at det ikke er teknologierne i sig selv, der er problemet, men den måde, vi anvender dem på. Og for naturen, miljøet og forbrugerne er det altså slutresultatet der tæller. Og økologisk landbrug kan altså tilbyde noget til både naturen, miljøet og forbrugeren.«
sofie.hansen@adm.ku.dk
Rettelse: Der stod oprindelig i denne artikel, at hjorten i Danmarks Naturfredningsforenings video er lyserød, det er den ikke. Den er hvid på lyserød baggrund. Fejlen er rettet.