Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
EP-valg — Valgforsker forudser generel lav valgdeltagelse blandt danskerne, men forventer dog, at universitetsstuderende i højere grad vil møde op ved stemmeurnerne på søndag. Uniavisen satte sig for at tage temperaturen på EP-valget blandt de studerende ude på campus.
På søndag den 9. juni åbner valgstederne landet over, hvor danskerne skal sende 15 repræsentanter ned til Europa-Parlamentet. Men ifølge professor og valgforsker på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen vil der være færre, der møder op end ved sidste europaparlamentsvalg.
»Ved sidste europaparlamentsvalg i 2019 havde vi en rekordhøj valgdeltagelse for alle grupper. Det skyldtes, at vi havde et folketingsvalg oveni, samt at klimadagsordenen mobiliserede mange grupper – både unge og gamle,« fortæller Kasper Møller Hansen.
Seneste EP-valg havde en valgdeltagelse på 66 procent, som er den højeste nogensinde ved valg til Europa-Parlamentet. Denne gang vurderer Kasper Møller Hansen, at vi kan dykke under 50 procent.
Når det kommer til de studerende på Københavns Universitet, er den rutinerede valgforsker imidlertid mere overbevist, om de vil møde op.
»Studerende på universiteter er blandt de grupper, som stemmer mest blandt befolkningen. Ser man på de faktorer, som har betydning for, om man kommer op af sofaen, er uddannelse helt afgørende,« siger Kasper Møller Hansen.
Dog viser hans forskning, at unge, som lige er flyttet hjemmefra, har en væsentlig lavere valgdeltagelse end deres hjemmeboende jævnaldrende. Derfor regner han med, at førsteårsstuderende på universiteterne, som typisk lige er flyttet hjemmefra, formentlig vil stemme mindre end deres ældre medstuderende.
Kasper Møller Hansen minder også om, at der er ekstraordinært mange tvivlere ved dette valg, og det gælder også de unge.
»Sidste EP-valg var fem år siden, og derfor er der blevet udklækket mange nye vælgere i mellemtiden, som skal stemme til Europa-Parlamentet for første gang. Det giver i sig selv en tvivl. Samtidig vælger mange at stemme personligt ved europaparlamentsvalget, og når der ikke er mange kendte ansigter på plakaterne, kan det yderligere få folk til at tvivle,« siger Kasper Møller Hansen.
Uniavisen tog derfor ud på campus for at finde ud af, om de studerende er klar til at stemme, eller om de hører til blandt tvivlerne eller sofavælgerne.
Har du tænkt dig at stemme ved EP-valget på søndag?
»Ja, det har jeg. Jeg mener, at det er vigtigt at bruge sin demokratiske ret, når man har muligheden. Det er ikke alle, der har den mulighed.«
Hvad er vigtigt for dig, når du skal sætte dit kryds?
»Det er først og fremmest en blanding af, hvad den enkelte kandidat siger, samt hvad partilinjen generelt er. Derudover er der selvfølgelig nogle emner, jeg går meget op i, hvilket især er immigration og klima.«
Ved du hvem, du vil stemme på?
»Nej, ikke endnu. Jeg synes, at det har været svært, fordi EP-valget bare ikke er lige så sexet som folketingsvalget, så der har heller ikke været så meget fokus på det. Jeg tror derfor, at jeg bliver nødt til at tage en kandidattest.«
Har du tænkt dig at stemme ved EP-valget på søndag?
»Ja, det har jeg. Vi har lige haft et fag om EU-lov, så jeg ved ret meget om det efterhånden. Derfor synes jeg også, at det er vigtigt, at man stemmer til valget og får sendt de rigtige kandidater derned. Min uddannelse beskæftiger sig meget med landbruget, og siden meget landbrugspolitik bliver besluttet på EU-plan, vil jeg gerne have indflydelse på den.«
Hvad er vigtigt for dig, når du skal sætte dit kryds?
»Den grønne omstilling. Det er afgørende, at man finder løsningerne på EU-plan.«
Ved du hvem, du vil stemme på?
»Ja, det tror jeg. Men jeg er ikke helt sikker, så jeg har også taget en kandidattest. Jeg tror, at det er svært for mange at adskille indenrigspolitik fra EU-politik, men det er rigtig vigtigt, synes jeg. Man bør finde den kandidat, som man er mest enig i, selvom det også er det, som gør det svært for folk.«
Har du tænkt dig at stemme ved EP-valget på søndag?
»Ja, bestemt. Jeg ville nok stemme under alle omstændigheder, men det er, som om der er rigtig meget på spil i Europa lige nu. Særligt angående de emner, der interesserer mig, som er landbrug- og fødevarepolitik. Vi ser ind i en højredrejning af Europa-Parlamentet, som jeg ønsker at imødegå.«
Hvad er vigtigt for dig, når du skal sætte dit kryds?
»Det er først og fremmest landbrug, fødevarer og miljøpolitik. Når det kommer til kandidaterne, kigger jeg efter nogle, som har progressive idéer til, hvordan vi kan bevæge os i en grønnere retning. Og så kommer vi heller ikke udenom, at forsvarspolitikken er rigtig vigtig lige nu, så det tager jeg også med i mine overvejelser.«
Ved du hvem, du vil stemme på?
»Ja, det gør jeg. Jeg har været lidt i tvivl, om det er det helt rigtige valg for mig, men det er jeg altid ved europaparlamentsvalg, fordi det er svært at sætte sig ind i grupperingernes dagsordener. De danske parlamentarikere bliver jo nødt til at tilpasse sig til et gruppe-system, som er indrettet på en lidt anden måde, end de er vant til. Derfor er man altid lidt usikker på, om det valg, man træffer, ender med at udmønte sig i den ønskede politik nede i Bruxelles.«