Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Klimaoprør — Onsdag den 21. juni troppede studerende op på Frederiksberg Campus for at konfrontere KU’s bestyrelse med manglende klimaambitioner i den kommende 2030-strategi.
»Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle stå og demonstrere her. For KU burde være blandt dem, der havde allermest viden om, hvordan de økologiske kriser udvikler sig lige nu, og hvor vi står i klimakrisen.«
Caroline Bessermann er aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse og har taget ordet i forsamlingen af omkring 20-25 studerende, der onsdag morgen er mødt op på Frederiksberg Campus for at tilkendegive deres utilfredshed med Københavns Universitets klimaambitioner.
I lokalerne bag de fremmødte studerende skal KU’s bestyrelse samme dag mødes for at drøfte universitetets 2030-strategi. Af udkastet til strategien fremgår, at bæredygtighed ikke skal være en selvstændig strategisk ambition, men »at bæredygtighed bedre forstås som en forudsætning for et moderne universitet.«
LÆS OGSÅ: Bæredygtighed bør være en strategisk ambition for KU
Og det er ikke godt nok, mener de studerende.
»Det er nogle enormt vidende mennesker, der sidder inde i det lokale. Det er helt absurd, at bæredygtighed ikke skal indgå som en del af de strategiske mål. Jeg synes, det er pinligt for et universitet som KU. 40 års klimakrise har lært os, at bæredygtighed ikke kommer af sig selv – vi er nødt til at skrive det ind som et eksplicit mål,« fortsætter Caroline Bessermann i sin tale til de forsamlede studerende, som nikker ivrigt tilbage.
På vej ind til bestyrelsesmødet stopper flere af medlemmerne op for at tale med de studerende. Blandt andet bestyrelsesformand Merete Eldrup, som hurtigt bliver omringet af studerende med både kritik og spørgsmål.
»Vi lytter til jer, og jeg tager jeres kritik med ind,« lyder det fra Merete Eldrup, inden hun bevæger sig videre ind i bygningen. Uniavisen fanger hende på vejen.
Hvad tænker du om, at de studerende er mødt op i dag for at ytre deres utilfredshed med den strategi, som er undervejs?
»Jeg synes kun, at det positivt. Og det mener jeg virkelig. Jeg synes, det er sådan, det skal være, når vi laver en strategi på universitetet – at alle kan ytre sig og blive hørt. Og jeg synes, det er dejligt med den her aktivitet, selv om det er midt i en eksamensperiode,« siger formanden.
Og trods både eksamen og kort varsel for dagens demonstration, som først blev offentliggjort af Den Grønne Ungdomsbevægelse tirsdag eftermiddag, er arrangørerne glade for fremmødet, lyder det fra Elise Sydendal, der er aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse.
»Jeg håber, at den her demonstration med studerende, der er utilfredse, vil give bestyrelsen noget at tænke over. Hvis vi laver et lille woo uden at forstyrre dem, der læser til eksamen alt for meget, så synes jeg, det ville være fedt,« siger hun til de fremmødte, der straks responderer med hujen og klappen.
»At universitetet har en udviklingsplan, hvor klima ikke er et af de helt centrale mål, det synes jeg er skræmmende. Så jeg håber, at vi kan fange nogle af bestyrelsesmedlemmerne og stille nogle spørgsmål og påvirke dem bare en lille smule.«
»Da jeg cyklede herhen i morges, slog det mig, at det her sommervejr er virkelig intenst. Og det er svært ikke at få alle mulige katastrofetanker, når jeg cykler gennem København klokken 8 om morgenen, og det allerede føles som om, der er 30 grader.
Det er jo bare et lille, mikroskopisk hverdagseksempel, der vidner om, at vi står i en ekstremt alvorlig krisesituation.
Universiteterne burde være dem, der gik forrest, og det er mit håb, at universiteterne vil være med til at sætte standarden og understrege alvoren af situationen. Derfor er det svært for mig at forstå, at der overhovedet er andre muligheder end at indtænke bæredygtighed som en fuldstændig grundlæggende sølje i vores uddannelsessystem, for det kommer til at fylde i alle sektorer og på alle arbejdspladser fremover.«
»Vi mener ikke, at bæredygtighed skal være en løftestang for andre mål. Vi mener, at det skal være et mål i sig selv. Ellers sker der ikke noget, og det ender med business as usual, og indtil videre mener vi ikke, at universitetet har gjort nok for den grønne dagsorden.
Derfor er vi også virkelig glade for alle dem, der er dukket op i dag. Vi håber, at det gør en forskel, at vi er her. Jeg synes, det virker som om, at flere af bestyrelsesmedlemmerne har været interesserede i at gå i dialog med os.
Der er i hvert fald flere, som er stoppet op og har været interesseret i at høre vores perspektiver. Men samtidig synes jeg da, det er vildt, at vi skal stå her i dag og fortælle dem, at handling på klimakrisen selvfølgelig skal være et strategisk mål.«