Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
HJÆLP – KU-studerende tænder i morgen 148 lys for ofrene for massakren på Garissa University. Det foregår ved en mindehøjtidelig på CSS, hvor der også bliver samlet ind til ofre og overlevende – og deres familier. »Det er vigtigt for de studerende i Kenya at vide, der er andre som dem, der tænker på dem,« siger én af arrangørerne.
To søstre – begge studerende ved KU – har arrangeret en mindehøjtidelighed og en indsamling for ofrene for massakren på universitetet i Garissa, Kenya.
Højtideligheden finder sted i Café Kommunen på CSS torsdag den 9. april kl. 16 – en uge efter bevæbnede mænd fra terrororganisationen Al-Shabaab trængte ind på Garissa University og dræbte 148, langt de fleste af dem studerende. Alle studerende fra KU er meget velkomne til arrangementet, hvor der vil blive tændt 148 lys og samlet penge ind til ofrene og deres familier. Café Kommunen vil sammen med flere andre af KU’s studentercafeer donere torsdagens overskud til indsamlingen.
»Det handler om at få samlet penge ind, ja, men lige så meget om at få det ud: at fortælle, at det er sket,« siger arrangør Anna Cecilie Friis Bach, som til daglig læser økonomi, mens søsteren læser statskundskab. »Der har ikke været meget om massakren i de danske medier. Sådan er det jo, når det er langt væk.«
For Anna Cecilie Friis Bach kom angrebet helt tæt på i det øjeblik, hun hørte om det i medierne.
»Jeg har selv været i Kenya og studere i fire måneder på en højskole – jeg kender unge, kenyanske studerende. Det kunne lige så godt have været dem.«
Hun forsøgte at finde ud af, hvad hun kunne gøre for at hjælpe – og da hun ikke kunne finde nogen initiativer, besluttede hun at lancere sit eget. Samtidig viste hendes research, at der var et akut behov for hjælp i Garissa:
»Der er brug for at blive gjort noget for ofrene, de sårede og deres familier. Røde Kors i Kenya arbejder lige nu på at få de døde identificeret og bragt til deres hjemby, så de kan få en begravelse. Og det er kompliceret, for mange ofre er fra fattige familier, som ikke har råd til hverken transport eller begravelse. Samtidig er der brug for medicin og lægehjælp til de sårede og psykologhjælp til de pårørende. Alle de ting, der ville ske automatisk i Danmark, sker ikke automatisk her,« siger Anna Cecilie Friis Bach.
I skrivende stund er 126 af ofrene identificeret. I et åbent Google-dokument opdaterer venner og familie listen over de døde og tilføjer historier, kendetegn og mindeord ud for deres navne.
For Anne Cecilie Friis Bach er et vigtigt aspekt ved torsdagens højtidelighed og indsamling i København, at studerende hjælper studerende:
»Det er vigtigt at vise, at uddannelse betyder noget. At man ikke skal være bange for at gå i skole. Det er vigtigt for de studerende i Kenya at vide, at der er andre som dem, der tænker på dem,« siger hun.
De indsamlede penge går direkte til Røde Kors i Kenya og deres arbejde med at hjælpe ofrene og deres familier.
»Det har virkelig været positivt, at jeg har fået så god feedback fra studentercafeerne, fra Røde Kors og også fra KU, som gerne vil lægge lokaler til. Det er fedt, at der er så mange, der gerne vil hjælpe,« siger Anna Cecilie Friis Bach.
Mindehøjtideligheden på CSS finder sted umiddelbart før et allerede planlagt arrangement om Boko Harams fremfærd i Nigeria – og fremmødte til mindehøjtideligheden er velkomne til at blive hængende. Ligesom Al-Shabaab i Kenya er Boko Haram gået målrettet efter at dræbe studerende.
dennis.christiansen@adm.ku.dk