Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
STUDENTER-DEBAT - Man kan sætte sig ned og føle sig tromlet, eller man kan udnytte opbruddet til at få sin vilje. Studenterpolitikere vil det sidste og opfordrer til at tage ledelsens planer om fakultetsfusion med optimisme.
Der er ikke tænkt meget over, hvordan uddannelserne på Københavns Universitet vil blive påvirket af de nyligt fremlagte fusionsplaner. Og netop derfor har de studerende en chance for at påvirke processen og skabe fakulteter, som de gerne vil have dem.
Det er det optimistiske budskab, som Studenterrådets formand Ea Busch-Petersen har med til de godt 30 studerende, der tirsdag er mødt op i Studenterhuset for at drøfte de planer om fakultetssammenlægninger, der overrumplede de fleste, da de blev fremlagt i sidste uge, og som allerede nu ser ufravigelige ud.
»Der er et vindue åbent,« som studenterrådsformanden siger.
Planerne indbefatter en fusion af henholdsvis Nat og Life, og Farma og Sund. Og den køreplan, der er lagt på bordet af rektor er så detaljeret, og skal forberedes på så kort tid – tre måneder – at mange på universitetet føler sig kuppet.
LÆS: Det er altså ikke et kup!
Universitetets øverste ledelse, bestyrelsen, er mål for en del af kritikken fra de studerende og ansatte, der føler sig løbet over ende. Men de studerendes to medlemmer af bestyrelsen, Louise Lipczak Hansen og Laura Toftegaard Pedersen, indskærper over for den studenterbefolkning, de er valgt af, at fusionsidéen ikke er groet i deres bed.
»Louise og jeg har indtil videre været ekstremt kritiske over for det her og vi har været ærgerlige over, hvordan det er blevet fremlagt,« siger Laura Toftegaard og understreger, at planerne ikke er vedtaget endnu.
KU’s bestyrelse har ganske vist taget en beslutning, der nu har ledt til idéen om sammenlægning af to fakulteter. Men den beslutning siger intet om fusion, kun om en forenkling af fakultets- og institutstrukturen.
LÆS: KU-revolution – fire fakulteter slås sammen til to.
»Og bestyrelsen forudsætter medinddragelse i processen, så beslutningsgrundlaget drøftes og kan påvirkes af universitetsbefolkningen samt ledelsen,« citerer Laura Toftegaard den skriftlige bestyrelsesbeslutning.
At påvirke beslutningsprocessen på nuværende tidspunkt virker dog for mange lige så frugtbart som at stå midt på skinnerne og kaste skrællede mandariner mod et godstog. Og som en studerende fra Nat bemærker til de to bestyrelsesmedlemmer:
»Det virker som om, det er af høflighed, at I siger, at der ikke kommer en fusion. Tror I selv på det?«
»Det er for ikke at tage modet fra jer,« svarer Laura Toftegaard og indrømmer, at hun har svært ved at se, hvordan fusionerne kan undgås, når så mange beslutningsdygtige folk gerne vil have dem gennemført.
»Det her er sgu alvorlige sager. Og det er op ad bakke,« siger hun.
Når det er sagt, er det ikke sikkert, at den udvikling, der tromler én over, nødvendigvis er dårlig. Studenterrådets næstformand Bjarke Lindemann Jepsen vælger eksempelvis at se tingene optimistisk:
»Vi skal huske, at det her også er en mulighed for at få lagt nogle dårlige ting i graven.«
Og Studenterrådet, som har indkaldt til mødet, opfordrer de studerende til alligevel at samle argumenter, så de kan påvirke processen i den rigtige retning.
LÆS: Debatindlæg fra studentermedlemmerne i bestyrelsen om fusionsplanerne.
Over den efterfølgende brainstorm blandt de fremmødte studerende er der da også en vis begejstring at spore.
»Jeg synes det her er en skidegod idé. Vi skal bare komme i gang med at arbejde, så tror jeg, at det kan blive rigtig godt,« lyder det fra et af bordene, hvor de studerende på gule post-its noterer de gode og dårlige ting ved deres respektive fakulteter.
Det drejer sig om studiemiljøer, campusområder, om frygt for tab af faglighed. Og så er der allerede taget hul på diskussioner om, hvem der skal være dekan for det nye Nat-Life.
Eller Night Life, som det allerede hedder i studentermunde.
Der er dog også en vis frustration blandt de politisk aktive af de fremmødte studerende, som allerede har forsøgt at hive detaljer ud af deres institutledelser.
»De sender bare aben videre,« som en studerende fra Nat siger.
Brainstormen skal efterhånden materialisere sig i konkrete forslag til rektor køreplan for fusionen. Og studerendes medlemmer af bestyrelsen understreger, at det ikke på nuværende tidspunkt er et spørgsmål om at stemme ja eller nej til noget som helst.
»Men hvis der er meget utilfredshed fra jer, når forslaget kommer op i bestyrelsen, vil vi selvfølgelig til den tid overveje meget kraftigt, om det er noget skal sige nej til,« siger Laura Toftegaard Pedersen.
ser@adm.ku.dk