Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Studerende synger for verdens fremtid

CYKELKOR – »Det skal aldrig være kedeligt at ville noget godt i verden.« Det mener en gruppe studerende på Musikvidenskab, og derfor har de indspillet en helt ny reggae-version af Povl Kjøllers cykelsang. Det er både sjovt og folkeligt – og forhåbentlig med til at gøre en forskel.

Mens Giro d’Italia og 198 af verdens bedste cykelryttere i disse dage har indtaget Midtjylland, er »Danmarks største cykelkaravane« nået til Sjælland. Mellemfolkeligt Samvirkes cykelkampagne Tour de Future satte i gang den 11. april i Skagen, og den 16. maj står rytterne efter 27 etaper endelig klar på Christiansborg Slotsplads.

Med blandt deltagerne er Esben Scheelke og Morten Grimstrup, der læser Musikvidenskab på Københavns Universitet, og de får sammen med en stor gruppe medstuderende en helt særlig rolle ved afslutningsfesten.

Sammen har de to unge mænd nemlig på eget initiativ kreeret en nyarrangeret udgave af Povl Kjøllers berømte cykelsang og stablet et cykelkor, der på anderledes vis undervejs har været med til at markedsføre kampagnen, på benene.

»Det var så oplagt, at den sang skulle bruges, og hvem skulle kunne gøre det, hvis ikke os,« som Morten Grimstrup konstaterer.

Pigekor, reggae og ringklokker

Også derfor indfrir korarrangementet ifølge de to bagmænd alle de forventninger, man måtte have til et firstemmigt Povl Kjøller-kor: »Det er en dyrkelse af alle de corny ting, vi kender fra Melodi Grand Prix med a capella-break og det hele,« siger Esben Scheelke grinende. »Og så er det reggae!«

Det er netop meningen, det skal være sjovt, og selvom den selvironiske distance er stor, er det samtidig idéen, at sangen med sin folkelige appel skal nå ud til flere mennesker.

SE OG HØR: Videooptagelser af cykelkoret i aktion

Indtil videre har sangen på Youtube over 100 nye views om dagen. Det tal skal gerne vokse, ligesom drengene forventer, at koret gør det inden den endelige optræden foran Christiansborg: »Ved indspilningen var vi lige så mange som i DR’s Pigekor, men hvor de bliver færre og færre, skulle vi gerne blive rigtig mange den 16. maj,« siger Esben.

Den gode sags tjeneste

Folkelig opbakning til kampagnen er altafgørende, hvis budskabet bag skal blive hørt. Den 16. maj vil cykelrytterne således ønske Helle Thorning-Schmidt »god tur til Rio (hvor der i juni afholdes topmøde, red.) med en hilsen fra fremtiden om at tænke bæredygtigt«, som det står på hjemmesiden.

LÆS: Tour de Future med arrangørernes egne ord

Derfor pointerer Morten og Esben da også, at sangen gerne skal få danskerne til andet end blot at trække på smilebåndet og synge med på omkvædet. Forhåbentlig har den også været med til at mobilisere dem til at hoppe i sadlen og træde i pedalerne for en god sag.

At gøre en forskel

Ifølge de to KU-studerende er det ikke nogen dårlig idé at gøre brug af en humoristisk tilgang til de ellers vægtige emner, som kampagnen sætter fokus på: klimaændringer, fødevarekrise og ekstrem fattigdom.

»Vi har en holdning til miljøændringer, og vi vil gerne have, der sker noget i Rio,« fastslår Esben. Han mener, at sangen kan være med til at skabe en god oplevelse og opmærksomhed om kampagnen, uden at det ender med at være uovervejet folkefest.

»Det gode budskab er stadig godt. Men det skal aldrig være kedeligt at ville noget godt i verden,« tilføjer Morten. »Man sidder på en cykel, og det er sguda om ikke andet en lille forskel.«

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste