Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studerende udlever forfatterdrøm

KUNSTNERERFARING - »Hvad har du lavet?« Det finder man som nyuddannet akademiker hurtigt ud af, er det eneste, arbejdsmarkedet er interesseret i. Danskstuderende Nicole Boyle Rødtnes har skrevet et par bøger, såmænd.

Indrømmet. Min største drøm er at udgive en bog. Det ønske er langt større end at forlade livet som arbejdsløs, for tilværelsen som arbejdsløs forfatter er sgu så godt som ethvert fedt job.

Jeg er litteraturnørd på alle leder og kanter og messede naivt »der skal nok komme et arbejde, så længe man følger sit hjerte«, mens jeg var danskstuderende.

Fuldstændig hovedløst valgte jeg udelukkende smalle, litterære fag om den danske novelle, Søren Ulrik Thomsen, Johannes V. Jensen og andre fuldstændig ubrugelige kandidatemner.

Ikke ubrugelige for hverken mit eget sortdunkende digterhjerte eller mine karakterer, men i den grad for de fleste arbejdspladser, der er rimelig ligeglade med smalle og litterære fag.

»Jeg kan ikke lade være med at skrive«

Nicole Boyle Rødtnes lever drømmen i dobbelt forstand. Hun har valgt sine fag ud fra et strategisk synspunkt samtidig med, at det er lykkedes hende at følge sit hjerte og skrive bøger.

Grunden til, at hun har valgt universitetet er, at man jo ikke tjener noget på bare at skrive. Så snart, hun startede på dansk, kunne Nicole imidlertid mærke, hvor fantastisk det er at lære, og det vil hun heller ikke undvære.

»Måske om nogle år kan jeg begynde at leve af at skrive, men indtil da vil jeg kombinere det og have deltidsjob ved siden af, at jeg skriver. Jeg kan ikke lade være med at skrive.«

Håbefulde unge forfattere

Det er ikke nemt at være ung forfatter. Ofte bliver man mødt med, at folk synes, man skriver godt – for sin alder. Men det er der jo ingen, der får noget ud af. Nicole ville hellere blive bedre til at skrive.

»Jeg kunne mærke, jeg havde lyst til at snakke med andre unge forfattere, så jeg stiftede foreningen HUF – foreningen Håbefulde Unge Forfattere – sammen med tre andre unge, og lige pludselig var det ikke bare mig, der skrev, men rigtig mange andre unge.«

HUF har hjemmesiden www.huf.dk, hvor man kan lægge sine tekster op og få kritik af de andre brugere. Derudover er der en del arrangementer, som for eksempel skrivekurser, for det kan godt være meget ensomt at skrive, mener Nicole.

Fem afslag på én dag

Nicole blev til sin overraskelse optaget på Forfatterskolen for Børnelitteratur i 2008 og blev med tiden nødt til at gå ned i tid på danskstudiet, som hun i mellemtiden var startet på.

»Mens jeg gik på Forfatterskolen for Børnelitteratur, fortsatte jeg på Dansk på halv tid, og på den måde har det ikke været nemt at kombinere det at være studerende med det at skrive,« fortæller Nicole mig.

»Det har været travlt, men i forhold til skriveriet har det primært været korrekturlæsningen og efterarbejdet, der har taget tid det seneste år. Bøgerne var allerede skrevet og skulle bare udgives.«

»Det har til gengæld ikke været nemt at blive udgivet. Jeg har på et tidspunkt oplevet at få fem afslag på en uge, og det var selvfølgelig hårdt. Men da det så endelig lykkedes, var der to forlag, der begge ville udgive mine bøger, og så måtte de jo hver især uddybe, hvad de kunne tilbyde mig.«

Forlaget Facet havde det bedste tilbud og har indtil videre antaget fire af Nicoles ungdomsromaner, hvoraf de to er udkommet indtil videre.

Variér dit forfelt

Og hvorfor så både KUA og Forfatterskolen for Børnelitteratur?

»Forskellen mellem Forfatterskolen for Børnelitteratur og KUA er primært, at KUA ikke er så kreativt orienteret,« fortæller Nicole.

»Jeg har som forfatter imidlertid kunnet bruge meget af især sprogdelen på dansk. Eksempelvis kan sætningsanalyse sagtens oversættes til noget skriveteknisk. Man kan for eksempel spørge sig selv: Burde jeg variere mit forfelt?«

»Også samtaleanalyse kan bruges, når man for eksempel skriver dialog og ser på face, footing og de handlinger, der sker gennem sproget.«

Vælg de praktiske fag!

I løbet af sin uddannelse har Nicole været praktisk orienteret og taget kurser som ’Kreativ skrivning’, ’Kulturjournalistik’, ’Faglig formidling’ og ’Virksomhedsretorik’.

Hun har imidlertid ikke altid fundet de kreative og mere praktiske fag på KUA. For mange år tilbage så hun sig derfor nødsaget til at skrive til studielederen på Dansk på daværende tidspunkt, Palle Schantz Lauritzen.

Nicole ville vide, om der ikke blev udbudt et kursus i kreativ skrivning på KUA ligesom der var på Syddansk Universitet, og i 2009 gik hendes ønske også i opfyldelse. Den praktiske tilgang til det akademiske liv har været et bevidst valg, fortæller Nicole:

»Jeg vil enormt gerne kunne se et job for mig, når jeg er færdig, frem for at fordybe mig i forfatterskaber. Det synes jeg ikke, jeg ville kunne retfærdiggøre for en kommende arbejdsgiver.«

At åbne en historie

Nicole vil gerne arbejde med at udvikle historier, for hun mener, det er meget fascinerende at kunne åbne en historie rent strukturelt.

»Undervisningsgenren tiltaler mig også, da jeg selv fået hjælp mange steder fra til at blive bedre til at skrive. Den hjælp vil jeg gerne kunne give andre. Jeg ville ikke bare kunne sidde derhjemme og skrive. Hvor skulle man så få sin inspiration fra?«

Nicole Boyle Rødtnes har indtil videre udgivet fantasyromanen ‘Dødsbørn – skeletter i skabet 1’ og ungdomsromanen ‘Bitchen imellem os’.

Læs mere om Nicole på nicoleboyleroedtnes.dk

Seneste