Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
REFORM - Fremover kan studerende kun få SU til normeret tid. Det besluttede regeringen sammen med DF og Kristendemokraterne, mens den røde del af SU-forligskredsen måtte se uenige til fra sidelinien. KU-studiechef advarer om, at det vil ramme mange studerende.
Kommende studerende skal forberede sig på at vælge hurtigt, vælge rigtigt og være hurtige til at komme igennem uddannelsen.
Som en del af 2020-planen har regeringen nemlig aftalt en forringelse af SU’en med Dansk Folkeparti (DF) og Kristendemokraterne, der skal polstre statsbudgettet med en milliard kroner.
Aftalen betyder, at SU’en bliver begrænset til normeret tid (helt overvejende fem år), og at 1,08-reglen, der giver karakterbonus til hurtige studiestartere, kommer til at gælde efter et enkelt år mod de nuværende to. Til gengæld har regeringen sløjfet sine tanker om at fjerne SU til hjemmeboende studerende på ungdomsuddannelser (cafépengene).
Men med aftalen har regeringen kastet SU-forligskredsen ud til højre. Alle partierne i forligskredsen har nemlig vetoret, og SF har allerede meldt ud, at de ikke vil være med til at skære i SU’en for studerende på de videregående uddannelser.
SU-ordfører for Venstre Sophie Løhde vil dog ikke tage ordet forligsbrud i sin mund, men siger i stedet, at de nuværende ændringer træder i kraft i 2012, hvis det ikke lykkes at blive enige i forligskredsen.
»Vi sidder stadig og har SU-forhandlinger, men vi er endnu ikke blevet præsenteret for et eneste bud fra oppositionen på, hvordan vi kan finansiere verdens højeste SU fremover,« siger hun.
Det er dog uklart, om forhandlingerne i forligskredsen fortsætter.
»Vi er ikke blevet indkaldt til nye forhandlinger, og vi har heller ikke hørt, at forliget er opsagt, så vi forholder os afventende,« siger universitetsordfører for SF, Jonas Dahl og kalder regeringens SU-spareplaner uansvarlige.
»Vi er i en situation, hvor vi har brug for flere unge på arbejdsmarkedet, og det kræver altså en ordentlig SU at gennemføre sin uddannelse hurtigt. Hvor vi hos S og SF vil bruge guleroden til at få de studerende hurtigere igennem, så svinger regeringen pisken,« siger han.
Studiechef ved Københavns Universitet, Claus Nielsen forudser også, at de ændringer, der lægges op til, vil betyde, at det tager længere tid for de studerende at gennemføre studierne – ifølge DR Nyheder.
Som det ser ud i dag vil 85 procent af SU-modtagerne på universitetsuddannelser mangle klip til færdiggørelsen af uddannelsen, mens 42 procent af de studerende vil mangle klip i mere end et år for at færdiggøre deres uddannelse.
»Så selv med pæne adfærdsændringer hos de studerende vil ændringerne betyde manglende SU og dermed længere gennemførelsestider for mange,« siger Claus Nielsen til DR Nyheder.
Det bekymrer ikke Sophie Løhde fra Venstre.
»Hvis man mener, det er umuligt at færdiggøre en femårig uddannelse på fem år, så er det jo fordi, man har normeret uddannelsen forkert, og så skal vi se på det,« siger hun.
Men Jonas Dahl frygter, at besparelserne vil ramme skævt:
»Vi ønsker ikke at havne i en situation, hvor det kun er studerende fra whiskybæltet, der kan tage den uddannelse, de gerne vil have,« siger han.
khkr@adm.ku.dk
Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.