Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Svar til studerende: Uddannelseskvaliteten skal op, men ikke ved at cutte i sommerferien

Svar — Uddannelserne skal ikke hugge en hæl og klippe en tå, mens universiteterne stadig bløder midler til mere politisk opportune områder.

Kære Mads Hvidbjerg

Jeg har fået lov til at svare dig i Uniavisens spalter, da du også nævner Akademikerne i dit indlæg, hvor du foreslår at reducere universitetsuddannelserne med fem måneder og bruge de sparede penge til at hæve uddannelsernes kvalitet.

LÆS OGSÅ: Tag en måned af min sommerferie og giv mig mere kvalitet til gengæld

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Jeg er bestemt ikke uenig med dig i, at studieintensiteten på mange universitetsuddannelser, heriblandt din egen jurauddannelse, kunne og burde være højere. Og jeg kan sagtens følge din frustration over tingenes tilstand, der er en konsekvens af en årelang politisk underprioritering af uddannelsernes økonomi, og som med omprioriteringsbidraget fra 2015 til 2019 endda skar yderligere ind til benet og fjernede 1,3 milliarder kroner fra de videregående uddannelser.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Det er klart, at besparelser i den størrelsesorden har konsekvens for kvaliteten, og således også for din uddannelse. Dit eget parti, Socialdemokraterne, fik heldigvis stoppet den negative besparelsesspiral, da de fik regeringsmagten, men det ændrer desværre ikke ved, at uddannelserne fortsat er underfinansierede og at hullet som minimum bør fyldes op.

Dit forslag har ikke gang på jorden

Det er for så vidt prisværdigt, at du som studerende vil finansiere et kvalitetsløft af uddannelserne ved at afkorte din egen uddannelse, men er det også den rigtige løsning for de af dine medstuderende rundt om i landet, som er afhængige af at kunne arbejde og tjene ekstra penge i den undervisningsfrie sommerperiode?

Eller som har brug for at optjene ekstra ECTS-point på sommerskole, enten fordi de er kommet bagud eller fordi de skal i projektorienteret forløb (praktik, red.) i efterårssemesteret og derfor ved, at de ikke kommer til at optjene fuldt ECTS? Eller dem som skal til reeksamen?

Og så er der et element som du ikke kommer ind på i dit indlæg, men som ikke desto mindre er relevant og en del af baggrunden for, at dit og 3F’s forslag ikke har gang på jorden, nemlig dine underviseres arbejdsmæssige vilkår.

Universitetsuddannelserne er forskningsbaserede, og for de videnskabelige medarbejdere betyder det, at de er ansat til at levere undervisning og bedrive forskning. Og her spiller den undervisningsfrie sommerperiode en afgørende rolle, fordi den giver underviserne mulighed for sammenhængende forskningstid, mulighed for at deltage i konferencer med fagfæller i ind- og udland, at tage på gæsteforskerophold i udlandet eller undervise på sommerskoler her og på udenlandske universiteter. Det kan godt være, at du oplever den undervisningsfrie sommerperiode som en ferieperiode, men det er den altså så langtfra.

Politisk opportunisme

Din implicitte præmis om, at penge til kvalitetsløft af uddannelserne skal findes inden for området, vil jeg også gerne anfægte. For hvorfor – som studerende – insistere på, at pengene skal findes inden for eget område, når skiftende regeringer på ingen måde har været blege for at tage penge fra uddannelserne og give til andre politisk mere opportune områder? Ud over førnævnte omprioriteringsbidrag, var der eksempelvis uddannelsesloftet, der skulle finde penge til dagpengesystemet, og senest har dit eget parti forsøgt at finde penge fra de videregående uddannelser til politireformen.

Hvis du gerne vil færdiggøre din uddannelse hurtigere end den normerede tid, har du faktisk mulighed for det, og du bliver endda økonomisk belønnet for det med et bonusstipendium. Det kræver blot, at du tager nogle flere ECTS, eksempelvis på en sommerskole i din undervisningsfrie sommerperiode.

God vind fremover.

Seneste