Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Tag hånd om din eksamensangst

EKSAMEN - Eksamenstiden er over os. For mange studerende betyder det også åndenød, hjertebanken, rystende hænder og søvnbesvær. Eksamensangst er et udtalt problem, der dog kan afhjælpes gennem en målrettet indsats og med den rette hjælp.

I 2012 henvendte omkring 5.600 studerende sig til Studenterrådgivningen. Omkring 18 procent af disse døjede med problemer, der relaterede sig til eksamensangst og stress. Og tallene er støt stigende, fortæller Lene Haulund, psykolog ved Studenterrådgivningen.

Samtidig er det hendes fornemmelse, at det reelle tal er langt højere, og at en endnu større procentdel af de studerende går rundt med en nervøsitet før deres eksaminer, der er alt andet end sund og almindelig, uden at søge hjælp. Ofte fordi de ikke ved, at der er hjælp at hente.

Et udbredt fænomen

Der er mange årsager til, at man kan lide af eksamensangst. Lene Haulund påpeger især en tendens til, at de studerende i dag er blevet mere optaget af at skulle præstere:

»Vi oplever helt klart, at de studerende føler sig mere pressede end tidligere. Studerende i dag er meget ambitiøse, og det er ofte kædet sammen med en perfektionisme. De studerende føler, at de skal have læst det hele og kunne svare på alt,« siger hun.

Psykologen mener, at den stigende grad af eksamensangst formentlig skyldes et samspil mellem indre og ydre faktorer. Det spiller ind, at vi lever i en tid og et samfund, hvor den gode præstation belønnes. Det er en medvirkende faktor til, at mange studerende føler, at de skal være succesfulde på alle parametre i deres liv.

Angsten kan afhjælpes

På spørgsmålet om hvilken hjælp Studenterrådgivningen tilbyder studerende, der lider af eksamensangst, svarer Lene Haulund:

»Som psykologer har vi en del erfaring inden for feltet, og vi har talt med mange studerende gennem årene. På denne baggrund har vi kunne lave målrettede tilbud til de studerende, blandt andet workshops og individuelle samtaler.«

Kan I se en effekt af jeres rådgivning?

»Vi oplever i høj grad, at vores rådgivning hjælper de studerende. Eksamensangst og stress er netop noget, der kan rykkes ved gennem en målrettet indsats. Eksempelvis havde vi for et stykke tid siden en studerende, der havde det meget dårligt med eksamen. Hun havde altid en skraldespand med sig ved eksamensbordet, fordi hun fik det fysisk dårligt. Efter at hun havde talt med os fik hun en fuldkommen anderledes opfattelse af at gå til eksamen.«

Husk at det bare er en eksamen

Nu er eksamensperioden jo skudt i gang – har I gode råd til studerende med eksamensangst, som ikke har mulighed for at snakke med jer?

»Det er især vigtigt, at man justerer sit ambitionsniveau i forhold til sit præstationsniveau. Der kan være forskellige årsager til, at man ikke lige har fået læst alt op til en eksamen. Mange studerende tænker i alt-eller-intet. De skal i stedet huske på, at de fleste studerende har klaret sig fint ved at læse 80 procent af pensum.«

Samtidig påpeger Lene Haulund, at det er vigtigt at sætte tingene i perspektiv. Man skal huske at balancere mellem studium og fritid og minde sig selv om, at det også er vigtigt at holde fri, hvis man skal kunne koncentrere sig om at læse.

»Det er vigtigt, at de studerende har fokus på helheden frem for deltaljen. Det værste, der kan ske til en eksamen er, at du kan dumpe. Det er vigtigt at man husker på, at der kun er tale om en eksamen,« siger hun.

Har du nogen gode råd til hvad man kan gøre, hvis man sidder ved eksamensbordet og bliver angst?

»Det er vigtigt at have fokus på, hvad man kan, og ikke hvad man ikke har fået læst. Studerende med eksamensangst har en tendens til at fokusere på, hvad de ikke kan. Det gør dem meget nervøse og kan betyde, at kroppen går ned. De får panikanfald og kan ikke tænke klart. I den situation skal man fokusere på kontrollere angsten. Man skal trække vejret stille og roligt og fjerne fokus fra eksamen og de ting, der gør en bange. Og endelig skal man huske på, at det er bedre at sige noget forkert end slet ikke at sige noget. Man skal forsøge at få sagt det man ved, og det gør man ved at sørge at få sagt noget.«

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste