Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
Tandlægemangel — Uddannelsesministeren overvejer at øge optaget af tandlægestuderende. Men det kræver flere undervisere på Odontologisk Institut.
Men nu er der måske lidt fremgang i sigte. Praktiserende Tandlægers Organisation advarer om tandlægemangel i yderområderne, og ifølge institutleder Anne Marie Lynge Pedersen er ledigheden blandt nyuddannede tandlæger stort set nul.
Det har medført et spirende politisk pres for at få uddannet flere tandlæger.
Det er ministeriet, der beslutter antallet af studiepladser på landets to tandlægeskoler i Aarhus og København.
Med den økonomi vi har nu, vil der ikke være plads til flere studerende.
Anne Marie Lynge Pedersen, institutleder
Odontologisk Institut på KU kan ikke selv bestemme at optage flere, men folketingsmedlem Christian Rabjerg Madsen (S), der er valgt i Kolding, har bedt uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) redegøre for udviklingen i optaget.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der uddannes cirka 130 tandlæger årligt.
147 blev færdiguddannet i 2015, 121 i 2016, og der optages i gennemsnit 168 nye studerende på bacheloruddannelserne i Aarhus og København årligt.
Institutleder Anne Marie Lynge Pedersen fortæller, at en prognoserapport fra Sundhedsstyrelsen allerede i 2013 anbefalede at optage yderligere 10 studerende på bacheloruddannelserne, da man forventer, at mange tandlæger går på pension de kommende år.
Hun oplyser også, at der ifølge de faglige organisationer for såvel de privatpraktiserende som de offentligt ansatte tandlæger, bør uddannes 160-170 tandlæger årligt blot for at holde status quo.
»Hvis det vurderes, at vi skal uddanne flere, gør vi det gerne, men der skal følge bevillinger med, da vi skal ansætte flere undervisere. Og når aktivitetsniveauet øges, vil der være behov for at udvide det antal timer vores kliniske faciliteter kan anvendes af studerende i. Med den økonomi vi har nu, vil der ikke være plads til flere studerende,« siger institutlederen.
Anne Marie Lynge Pedersen tilføjer, at det er en underskudsforretning at uddanne tandlæger, da det såkaldte taxametertilskud fra staten ikke dækker de reelle udgifter ved at drive uddannelsen.
Blandt andet er det nødvendigt, men dyrt for instituttet at drive egen klinik, hvor de studerende kan få de fornødne kliniske kompetencer i mødet med patienter.
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) skriver i sit svar, at han vil overveje om optaget skal justeres, når Sundhedsstyrelsen har offentliggjort den næste plejeprognose omkring årsskiftet 2018/2019.