Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Taxameterregler spænder ben for uddannelse

Nye regler om hvad studerende fra lande uden for EU skal betale for at læse i Danmark, gør livet surt for masteruddannelsen

Staten giver med den ene hånd og tager det hele igen og lidt til med den anden. Sådan føles det i hvert fald i Afdelingen for International Sundhed på Københavns Universitet.

Staten støtter nemlig gennem Danida KU’s Masteruddannelse i International Sundhed der blandt andet er rettet mod sundhedspersonale fra udviklingslande.
Samtidig har Videnskabsministeriet lavet nye regler der betyder at det bliver langt dyrere for studerende fra de selvsamme lande at komme til at videreuddanne sig i Danmark. Efter regel- ændringen sidste år skal de nemlig nu betale op til det dobbelte i forhold til EU-borgere. Det får studieleder Flemming Konradsen til at undre sig over manglen på koordination mellem Videnskabsministeriet og Udenrigsministeriet som Danida hører under. »Der er en klar selvmodsigelse i den politik der bliver ført,« siger han.

Hård konkurrence
Ændringen af reglerne for hvad studerende fra de forskellige lande skal betale for at læse i Danmark, er også en streg i regningen for Danida der har været den primære samarbejdspartner bag oprettelsen af masteruddannelsen i International Sundhed. Danida finansierer stadig cirka en tredjedel af stipendiaterne. »Jeg ser med bekymring på regelændringerne, men det er jo noget andre dele af regeringsssystemet har besluttet,« siger Finn Schleimann, chefrådgiver i Danida.

Situationen bliver vanskeliggjort af at det ikke længere er Danida selv der beslutter om de lokale medarbejdere fra sektorprogramlandene skal videreuddannes i København eller et andet sted. Det er nu op til sundhedsministeriet i de enkelte samarbejdslande at vælge. Han vurderer derfor at prisstigningen kan få stor betydning for KU. »De ser på hvad det koster, og hvor kendt uddannelsen er. Her har KU et problem da tilsvarende masteruddannelser andre steder er mere etablerede. Et lille land med en forholdsvis ny uddannelse vil have svært ved at markere sig, så det kan få stor indvirkning på antallet studerende der kommer,« siger Finn Schleimann.

Vil kæmpe
Studieleder Flemming Konradsen erkender at det mildest talt ikke gør tilværelsen lettere for Masteruddannelsen i International Sundhed, men han er fortsat optimistisk da han mener at uddannelsen med sin blanding af studerende fra både udviklingslande og vestlige nationer har noget særligt at tilbyde. »Vi dør hvis der ikke er kunder i butikken,« siger han og efterspørger derfor større administrativ fleksibilitet, så det bliver lettere at indsluse de udenlandske studerende og flere penge til international markedsføring. Ligesom han håber at KU sætter fart på planerne om at lave et University of Copenhagen School of Global Health.

Derudover er afdelingen allerede langt fremme med planerne om at udbyde flere kurser som såkaldte ’kuffertkurser’ hvor det er underviserne der rejser ud til deltagernes hjemland for at undervise i stedet for at de studerende drager til Danmark.

Seneste