Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Teologer på barrikaderne: SU-reformen dræber mangfoldighed

PROTESTER – Teologer for SU har blokeret Det Teologiske Fakultet i protest mod den bebudede SU-reform. De ’gudløse’ besparelser vil nemlig skabe ulighed og forfordele de unge og de hurtige, lyder kritikken fra teologerne.

Det Teologiske Fakultet er muligvis Københavns Universitets mindste, men dets studerende markerer sig nu markant i forhold til de verserende SU-protester på KU.

Som de første på KU skred gruppen ’Teologer for SU’ – der tæller mere end 40 mand – nemlig til konkret handling, da de om formiddagen torsdag den 21. februar blokerede Det Teologiske Fakultets hovedindgang i Købmagergade.

Nuvel, demonstranterne var – måske på grund af den bidende kulde denne februardag – ikke talrige som himlens engleskarer, men ved hjælp af et banner og et par containere lykkedes det de fremmødte at blokere porten i et par timer. Studerende fra Center for Afrikastudier, der også har hjemme i bygningerne i København K, fik dog allernådigst lov til at passere i løbet af de par timer, blokaden fandt sted.

’Reformen rammer teologi hårdt’

En af blokadens initiativtagere er teologi-studerende og fagrådsformand Anders Martin Lauritzen. Han fortæller, at når de teologi-studerende har været hurtige til at udtrykke deres modstand mod SU-reformen, så skyldes det, at den vil ramme Teologi meget hårdt.

»SU-reformens formål er at homogenisere de studerende – de skal være unge og hurtige – og truer dermed mangfoldigheden på uddannelserne,« siger Anders Martin Lauritsen.

»Derfor vil SU-reformen gå hårdt ud over studiekulturen på Teologi, fordi vi rummer studerende, der er meget forskellige, når det kommer til alder og baggrund. For eksempel er gennemsnitsalderen for vores studerende 37 år.«

Anders Martin Lauritsen er særligt bekymret over, at de nye regler, der straffer personer med mange sabbatår økonomisk, vil afskrække ældre potentielle studerende fra at søge ind. Og det vil have uønskede konsekvenser:

»Selv om Teologi ikke er en ’præsteuddannelse’, så ender op mod 90 procent af vores kandidater med at arbejde som præster. Og spørgsmålet er, om vi ønsker en præstestand, der kun består af unge, der er kommet hurtigt igennem studierne?« spørger han. Og svarer selv:

»Vi ønsker alsidighed i de menneskelige erfaringer for de studerende, der færdiggør deres uddannelse, i stedet for unge, uerfarne teoretikere. Livet er en kompetence i sig selv, og dette kan uddannelsessystemet ikke bibringe det enkelte menneske. Vi skynder os ud til uvidenhed.«

Studerende med andet end google-kompetencer

Fagrådsformanden bakkes op af Jane Rønnow, 37 år og alenemor til to børn, der læser Teologi på tredje år. Hun er særlig kritisk over for forslaget om, at SU’en ryger, hvis man bliver mere end et halvt år forsinket. Det vil nemlig ikke alene ramme forsørgere på SU hårdt, men – mener hun – også have en yderst uheldig indvirkning på kvaliteten og dannelsesniveauet af de kandidater, som universiteterne producerer.

»Jeg har oplevelsen af, at regeringen ønsker at producere studerende, hvis primære kompetence er at kunne bruge google,« siger hun.

»Men ønsker man andet end det, så kræver det, at der plads til andre mål end ’yngre og hurtigere’. Problemet er, at det ideal, som SU-reformen baserer sig på, ikke passer til alle studieretninger.«

Nicklas.lund@adm.ku.dk

Seneste