Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Fortætning — Nordisk Forskningsinstitut på Københavns Universitet er nødt til at leje to etager ud på kommercielle vilkår på grund af besparelser. De to etager svarer til halvdelen af instituttets nuværende areal.
KUA1 er en række relativt nye bygninger på
Bygningerne stod færdige i 2002 og skulle have givet god plads til de mange institutter på Det Humanistiske Fakultet (Hum) ved KU.
Vi har fået tilsagn fra dekan Ulf Hedetoft om, at den lejeindtægt, som udlejningen af etagerne fem og seks kan generere, vil blive tilskrevet NFI.
Jytte Sander French
Nu er i det mindste et af dem nødt til at leje 50 procent af instituttets areal ud til virksomheder.
Det gælder Nordisk Forskningsinstitut (NFI) på Hum, der har lokaler og arkiver på fire etager i bygning 27 i KUA1. Instituttet er ramt af et krav om
Fakultetet håber at kunne tjene fire millioner kroner ved at leje etage fire og fem ud på markedsvilkår.
De fire mio. kroner udgør en vigtig del af den samlede spareplan.
»Vi har fået tilsagn fra dekan Ulf Hedetoft om, at den lejeindtægt, som udlejningen af etagerne fire og seks fem generere, vil blive tilskrevet NFI,« siger Jytte Sander French, institutadministrator på NFI.
Hvis det lykkes, skal instituttet kun spare to mio. kroner fra 2019, fordi det allerede har fundet besparelser for tre mio. kroner – uden at skulle afskedige medarbejdere.
Selv om der er en plan, er der ubekendte i den.
»Vi ved ikke noget endnu om, hvornår vi søger lejere fra. Det hele afhænger af, hvornår vi kan få flyttet vores samlinger på de øverste to etager ned i kælderen,« siger Jytte Sander.
NFI har samlinger af landkort – der blandt andet kan bruges til navneforskning – samt seddelsamlinger og fotosamlinger, og instituttet skal have dem digitaliseret, inden de kan tømme de to etager for dem.
Imidlertid kan fortætningen faktisk også føre noget positivt med sig:
»Man kan sige, at kravet om at spare er den direkte anledning til, at vi får dem digitaliseret nu, og flere mennesker vil få glæde af samlingerne, når de ligger på internettet. Vi har i flere år tænkt på at få det gjort, men nu gør vi det, så fortætningen er ikke kun ’ond’. Det er også lidt godt,« siger Jytte Sander.
Hvem der flytter ind, ved ingen endnu.
KU beskriver selv – på universitetets hjemmeside – muligheden for, at iværksættere og mindre virksomheder kan leje kontorplads eller laboratoriefaciliteter hos KU i en afgrænset periode.
Og i den såkaldte Struensee-rapport fra juni 2016, der beskriver, hvordan Hum kan opfylde regeringens sparekrav, står der, at ’opsigelse af Hum’s bygning 27 vil medføre en årlig besparelse på 9,7 mio. kroner’.
Så selv om hele bygning 27 har været i skudlinjen, lader det altså nu kun til at ramme to etager – og de to nederste etager – stueetagen og første sal – bruges af de studerende.
De økonomiske usikkerheder, der vil følge med planen for at spare kvadratmeter, var dog ikke planlagt:
»Det kom selvfølgelig som en stor overraskelse for os, at vi skulle spare så mange penge, men hvis vi ellers får lejet de to etager ud og får fire mio. kroner ind på den måde fra cirka 2018, virker det overskueligt at skulle spare de sidste to mio. kroner fra 2019,« siger Jytte Sanders.