Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Det bliver hverken tilladt at studere eller printe dokumenter på bibliotekerne, og alle materialer skal forudbestilles.
Mange studerende og forskere har i de seneste to måneder haft sværere end normalt ved at få fat i den ønskede litteratur, men nu lysner det: Landets biblioteker kan åbne igen mandag den 18. maj.
På Københavns Universitet drejer det sig i første omgang om KUB Søndre Campus og KUB Nord, mens også Den Sorte Diamant åbner. De øvrige biblioteker rundt omkring på universitetet må fortsat holde lukket.
De tre biblioteker, der åbner, ligger alle i bygninger ejet af Det Kongelige Bibliotek, og derfor har åbningen ikke indflydelse på, hvor mange ansatte Københavns Universitet ellers må lukke ind ad gangen i næste fase af genåbningen.
SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER
Det forklarer Kira Stine Hansen, vicedirektør for Københavns Universitetsbibliotek.
»Vi skåner Københavns Universitets kvote ved ikke at åbne alle biblioteker. Vi kan dog give fuld adgang til materialerne, fordi bibliotekets medarbejdere kan flytte dem fra de lukkede biblioteker til de åbne. Det tænker jeg er optimalt, så vi kan sikre, at så meget som muligt åbner på KU.«
Bibliotekerne vil dog ikke ligne sig selv, når de åbner.
På KUB Nord og Søndre Campus må der maksimalt være ti personer i bygningen ad gangen, otte brugere og to medarbejdere. Samtidig vil det ikke være tilladt at studere på bibliotekerne eller at få adgang til materialer, der kun må ses i læsesalen, ligesom man må finde et andet sted at printe og kopiere dokumenter.
Det eneste, man må på bibliotekerne, er at hente bøger, man har forudbestilt eller aflevere dem, man har i forvejen. Og også det vil foregå på en lidt anden måde end normalt.
Vi ønsker os et optimalt flow, så de otte brugere er hurtigt inde og ude af bygningerne.
Kira Stine Hansen, vicedirektør for Københavns Universitetsbibliotek
»Eftersom man kun skal ind i bibliotekerne for at låne og aflevere, har vi lavet færdselsveje, så man tydeligt dirigeres ind et sted og ud et andet. Vi ønsker os et optimalt flow, så de otte brugere er hurtigt inde og ude af bygningerne. På den måde håber vi at undgå lange køer, men vi kan ikke vide, hvor stort trækket bliver endnu,« siger Kira Stine Hansen.
En medarbejder i grøn vest vil dirigere brugerne, når de dukker op på biblioteket, og sørge for, at bygningen kun rummer otte personer ad gangen. Ved maskinerne vil man desuden kunne iføre sig handsker eller bruge håndsprit.
Et par andre forhold taler også imod, at køerne foran bibliotekerne får IKEA-længde: For det første har et stort antal studerende og ansatte benyttet sig af bibliotekernes pdf-lånetjeneste under nedlukningen, og for det andet vil brugerne naturligt blive spredt ud, fordi det er begrænset, hvor mange bestillinger personalet kan nå at behandle om dagen. Derfor kan ventetiden også være op til en uge.
Til gengæld oplyser Kira Stine Hansen, at de sundhedsfaglige retningslinjer er ændret, så bøgerne ikke længere skal i karantæne, før de må overgå fra en bruger til en anden.
På mandag den 18. maj er det sandsynligvis kun de brugere, der allerede reserverede deres materialer før nedlukningen, som kan gøre sig håb om at hente dem på biblioteket. Men alle andre kan bestille løs allerede nu via Det Kongelige Biblioteks hjemmeside:
»Hvis man gør det, vil materialerne være tilgængelige i løbet af næste uge, spredt ud over de enkelte dage,« siger Kira Stine Hansen.
Bibliotekerne vil have åbent fra klokken 10 til 15 alle hverdage.