Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Grænser — Uddannelses- og forskningsministeren opfordrer danske universiteter til ikke at samarbejde med israelske institutioner, som befinder sig uden for den israelske grænse. KU vil genoverveje samarbejdet med Hebrew University of Jerusalem – på et tidspunkt.
Hvis man er KU-studerende og gerne vil tjekke sine muligheder for udveksling, kan man søge i en databank over alle KU’s samarbejdsaftaler.
Her kan man finde én mulighed, hvis man gerne vil til Israel, nemlig Hebrew University of Jerusalem (HUJI).
Universitetet har tidligere været til heftig diskussion, blandt andet i Uniavisens spalter, fordi HUJI har aktiviteter, der rækker ud over den israelske grænse. Det har Udenrigsministeriet tidligere bekræftet overfor Uniavisen. Konkret er der tale om universitets såkaldte Mount Scopus Campus, som ligger i det østlige Jerusalem, og som har et studieområde, der rækker ind på palæstinensisk område.
Uddannelses- og Forskningsministeriet opfordrer endvidere danske universiteter til ikke at samarbejde med israelske institutioner om eller deltage i uddannelses- og forskningsaktiviteter, der helt eller delvist finder sted uden for det israelske område
Christina Egelund, uddannelses- og forskningsminister
LÆS OGSÅ: KU i grænsedilemma om israelsk universitet
Uniavisen bad i september 2024 rektor Henrik C. Wegener forholde sig til KU’s samarbejde med Hebrew University. Dengang sagde han:
»Vi samarbejder med universiteter på israelsk jord og ikke med universiteters aktiviteter på besat jord, for det ville være imod den danske udenrigspolitik. Hvis universitetet har aktiviteter på besat jord, kan vi ikke være del af de aktiviteter.«
LÆS OGSÅ: Rektor i stort interview: Derfor vil KU ikke lave akademisk boykot af Israel
Han fortalte også, at KU havde bedt Udenrigsministeriet om en afklaring omkring grænserne i universitetets område, så de studerende kunne få en præcis vejledning, hvis de skulle sendes derned. Siden krigen brød ud, har aftalen dog ikke været aktiv, fordi det i øjeblikket ikke er sikkert for studerende at rejse til Israel, sagde Wegener i september.
I november 2024 spurgte udenrigsordfører for Enhedslisten, Trine Pertou March, uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), hvordan ministeren ville sikre, »at ingen danske universiteter er involveret i aktiviteter, der bidrager til opretholdelsen af Israels ulovlige besættelse af og bosættelser i de palæstinensiske områder.«
18. december 2024 lød svaret fra Christina Egelund:
»Danmarks generelle tilgang til uddannelses- og forskningssamarbejde med Israel er, at der udelukkende samarbejdes med israelske institutioner, der befinder sig i Israel, baseret på grænserne fra før 1967, og dermed ikke i ulovlige bosættelser på Vestbredden, herunder Østjerusalem.«
Hun skrev også:
KU har i øjeblikket ingen studenterudveksling til Israel på grund af konflikten. Situationen er derfor uændret
KU’s ledelse
»Uddannelses- og Forskningsministeriet opfordrer endvidere danske universiteter til ikke at samarbejde med israelske institutioner om eller deltage i uddannelses- og forskningsaktiviteter, der helt eller delvist finder sted uden for det israelske område.«
»Disse aktiviteter omfatter eksempelvis at sende studerende dertil, at deltage i konferencer, workshops og lignende.«
Uniavisen har spurgt KU’s ledelse, hvordan den forholder sig til samarbejdet med Hebrew University i lyset af ministerens udmelding. I et skriftligt svar lyder det:
»Vi har bedt Udenrigsministeriet om afklaring på hvorvidt Hebrew University of Jerusalems (HUJI) campus er anerkendt som beliggende på israelsk territorium. Som ansvarlig myndighed for området har Uddannelses- og Forskningsministeriet svaret, at dele af HUJI’s campus vurderes at være beliggende uden for det israelske område,« skriver ledelsen og fortsætter:
»KU har i øjeblikket ingen studenterudveksling til Israel på grund af konflikten. Situationen er derfor uændret. Når sikkerhedssituationen tillader, at der igen kan sendes studerende til Israel, vil vi undersøge, om det er muligt og relevant for KU fortsat at have udvekslingsaftalen med HUJI.«
Uniavisen har efterfølgende sendt en række opfølgende spørgsmål til, hvorfor KU ikke stopper samarbejdet med det samme, og om KU’s nyeste melding skal forstås sådan, at ledelsen har ændret holdning siden september 2024.
Ledelsen er ikke vendt tilbage på disse spørgsmål inden deadline.