Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Tværfaglig kommunikation er svær

Svar til Birgit Bertung om Kierkegaard, fundamentalisme og Jesper Hoffmeyers bog 'Tro på tvivl'

KOMMUNIKATION HEN OVER faggrænser er notorisk svær.

Jeg har øvet mig i snart 40 år, men alligevel er det altså gået galt denne gang.

Birgit Bertung er, så vidt jeg forstår, ganske tilfreds med min forestilling om evolutionen som ledsaget af tendens til ’ekspansion i semiotisk frihed’. Hun ser også – omend ved hjælp af Kierkegaard snarere end ved hjælp af biologi – at dette kan redde mig fra fundamentalisme og positivisme.

Jeg takker for omsorgen, men jeg har ikke redning behov.

For ganske vist skriver jeg, at ”jeg meget mod min vilje må give fundamentalisterne ret”. Men det jeg giver dem ret i – og her tænker jeg på de kristne fundamentalister – er deres afvisning af teorien om naturlig udvælgelse som en forklaring på gåden om livsformernes uafviselige teleologiske karakter.

Pointen er altså den stik modsatte af den, Bertung ser. Naturvidenskabsfolk går uden at vide det fundamentalisternes ærinde, når de skubber problemet med livets telos ind under det darwinistiske gulvtæppe. På den måde holder fundamentalister i begge lejre hinanden i skak i en absurd og frugtesløs kamp.

Min bog Tro på tvivl – som min artikel jo handlede om – er et langt argument for, at denne sterile modsætning kan overvindes ved at indføre en semiotisk forståelse af livsfænomenerne. Desuden er bogen et langt argument for tvivlens nødvendighed.

Hvordan det kan blive til fundamentalisme, går over mit hoved. Men som sagt: Kommunikation hen over faggrænser er notorisk svær. Jeg må hellere sige undskyld.

Seneste