Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
RØD SPIRE - Gennem studieårene på Københavns Universitetet har det studenterpolitiske arbejdet været omdrejningspunktet for Enhedslistens Pernille Skipper, der afleverede sit speciale lige i tide til at stille op til Folketinget.
Pernille Skipper stiller op som folketingskandidat for Enhedslisten på Fyn, men hendes politiske karriere startede allerede tilbage i gymnasiet og er blevet forstærket hele vejen op gennem studielivet på Københavns Universitet (KU).
»Uddannelsespolitik er virkelig mit hjerte, fordi det var sådan, jeg startede med at se på verden og fik øjnene op for, at der kan være meget uretfærdighed til, og der kan være meget lidt overskud til dem, der har brug for ekstra hjælp i uddannelsessystemet,« fortæller Pernille Skipper.
Da hun startede i gymnasiet begyndte hun hurtigt at være politisk aktiv i elevrådet og blev siden formand og aktiv i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.
Allerede et halvt år inde jurastudierne på Københavns Universitet sad hun så i præsidiet i Studenterrådet og var studenterpolitisk aktiv igen.
»Jeg har næsten brugt mere tid på studenterpolitik, imens jeg har studeret på KU, end jeg har brugt på mit studie. Okay, det er måske overdrevet, men studenterpolitikken har i hvert fald været omdrejningspunktet i min verden på KU.«
LÆS MERE: Portræt af den socialdemokratiske folketingsspire Simon Kollerup
Hvordan har du fået tid til det ved siden af jurastudiet, som er blevet udråbt til et så hårdt studie, at de studerende ikke har overskud til at se deres venner og familie?
»Jeg er også uhyggeligt forsinket. Jeg har brugt syv år på at blive færdig med min uddannelse. Og så har jeg da helt klart nedprioriteret studiet lidt til fordel for det politiske arbejde,« siger hun og anfægter de andre politiske partiers dagorden om at få studerende hurtigt igennem uddannelsessystemet.
»Uddannelse er jo ikke kun bøger og pensum. Jeg synes, man glemmer alle de facetter, vi som studerende også kan lære af, for eksempel at være aktiv i Studenterrådet, eller frivillig i Røde Kors, fordybe sig i et nicheområde inden for sit fag eller at have et relevant fritidsjob. Det tror jeg gør os meget dygtigere. Jeg er i hvert fald blevet dygtigere af også at bruge min tid på andet end studierne.«
Idéen om at blive medlem af Folketinget kom først for et par år siden, da Pernille Skipper havde udtjent sin værnepligt som næstformand for Studenterrådet og nye kræfter skulle til.
Hun havde været medlem af Enhedslisten siden gymnasiet, så derfor var det naturligt for hende at zoome ind på det landspolitiske plan. Men de erfaringer hun har gjort sig som studenterpolitiker, tager hun med i Folketinget.
»Jeg har lært utrolig meget af at være aktiv i Studenterrådet, blandet andet rent organisatorisk. Og så vil uddannelsespolitik altid stå højt på min dagsorden.«
LÆS MERE: Portræt af den konservative folketingsspire Rune Kristensen
Men hvorfor lige uddannelsespolitik?
»Det betyder enormt meget for vores muligheder i livet, om vi får en uddannelse eller ej. Det er også et middel til at skabe lighed i samfundet, ved at vi for eksempel har et gratis uddannelsessystem, som også satser på at få dem med, der ikke har de bedste forudsætninger. Og så er det spændende ud fra en personlig vinkel, fordi det er her, jeg har bevæget mig.«
»Man bliver frustreret, når man som studerende gang på gang hører videnskabsministeren sige, at vi skal være ’verdens bedste videnssamfund’ og have ’uddannelser i verdensklasse’, og så samtidig ser regeringen skære ned på uddannelse. Så får man lyst til at gøre noget.«
»Jeg har jo selv prøvet at sidde og have forelæsninger i vindueskarme på KU og set, hvordan de baksede med budgettet på Jura.«
Pernille har været i gang med sin valgkamp på Fyn, hvor hun stiller op, hele 2011. Den har bestået af alt fra et møde med arbejdsløse medlemmer af 3F – Fagligt Fælles Forbund i Odense til en paneldebat på en uddannelsesinstitution i Svendborg.
Og som folketingskandidat for Enhedslisten er der ikke noget, der hedder hotelindlogering, så Pernille har sovet på sofaer eller pendlet, når studierne i København skulle passes.
Det lyder som et stramt program, hvorfor er det så fedt at være politisk aktiv?
»Det fede er, at man kan ændre noget. Jeg har jo ikke prøvet at sidde i Folketinget endnu, men som aktiv i Studenterrådet, var det rigtig fedt at se, hvordan vi kunne få indflydelse, og hvordan man kunne motivere andre studerende til at gøre en indsats, når vi for eksempel arrangerede store demonstrationer mod regeringens besparelser.«