Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Udstationering — Udlandsophold for forskere kræver ofte års forberedelse og besværliggøres af, at KU kategoriserer opholdene som »forlæggelse af tjenestested«. Men ville problemet ikke blive løst, hvis KU begyndte at kalde udlandsophold for udstationering? spørger professor Anja C. Andersen.
I svar til Konstantin Khodosevichs debatindlæg om problemerne med at bruge forskningsstipendier i udlandet svarer prodekan på SUND, Hans Brauner-Osborne, og prorektor, David Drejer Lassen:
»Problemet opstår blandt andet, fordi de statslige regler er udformet for alle typer statsansatte, og her er forskernes udlandsophold ikke viet et særskilt hensyn. Den centrale udfordring er, at sabbaticals eller forskningsophold, der arrangeres på eget initiativ, rent teknisk betragtes som en såkaldt forlæggelse af tjenestested, der behandles anderledes end en egentlig udstationering, hvor medarbejderen udsendes af arbejdsstedet.«
Så det store ubesvaret spørgsmål er, hvorfor KU har valgt, at en sabbatical skal betragtes som »forlæggelse af tjenestested« fremfor som en udstationering?
Det er jo ikke sådan, at vi som forskere bare kan tage afsted.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
Det tager års forberedelse og ikke mindst tilladelse fra ens institutledelse samt en succesfuld fondsansøgning. Ideen er, at man som forsker tager til et andet universitet i et andet land, dvs. man flytter sin bopæl til udlandet i en periode.
Det er ikke sådan, at man blot forlægger sit tjenestested, da der er masser af de arbejdsopgaver, man normalt har i sin dagligdag ved KU, som ikke kan varetages, mens man er på udlandsophold. Det er jo derfor, det tager så lang tid at planlægge og få tilladelse til at tage sabbatical. Så reelt minder en sabbatical om en udstationering i statens forstand.
Når en forsker er på sabbatical gavner der hele KU, da denne forsker fungerer som en ambassadør for KU, der er med til at synliggøre KU overfor forskere på det udenlandske universitet. Noget som tæller i universitetsrankings, og som KU ikke score højt på, og altså derfor noget, KU burde vægte højt.
Når forskeren vender tilbage med fornyet viden fra udstationering, vil det gavne instituttet som helhed og bidrage til at øget instituttets netværk og internationalisering.