Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Studerende går i seng med mobilen

Fomo — Unge er storforbrugere af mobiltelefonen om natten. Et forskningsprojekt på Københavns Universitet er ved at kortlægge, hvordan danskernes mobilvaner om natten påvirker helbredet.

Den trofaste følgesvend, som de fleste af os ejer og elsker, sniger sig med ned under dynen, efter vi har slukket natlampen.

»Det overrasker os, at tallet er så højt. Der er meget, der tyder på, at den afhængighed mange har af deres mobiltelefon om dagen, følger med om natten,« siger Nete Dissing, der er forskningskoordinator og postdoc på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Næsten en femtedel af deltagerne i undersøgelsen bruger telefonen midt om natten. For unge mellem 16 og 25 år gælder det hver tredje. Og blandt unge studerende er det 41 procent, som hver nat, næsten hver nat eller et par gange om ugen sender sms’er, tjekker sociale medier eller modtager opkald på mobilen gennem søvnperioden.

Social kontakt i natten

»Rigtig mange bruger mobiltelefonen om natten til at se, hvad klokken er. Men mange bruger den også til social kontakt med andre, og det kan være med til at sætte nogle mentale processer i gang, der går ud over søvnen,« siger Nete Dissing.

Der er meget, der tyder på, at den afhængighed mange har af deres mobiltelefon om dagen, følger med om natten

Professor Nete Dissing, Folkesundhedsvidenskab

Forskerne har fulgt en gruppe af cirka 800 studerende på Danmarks Tekniske Universitet over en periode på fire uger. Det har givet dem en unik mulighed for at tracke natlig mobiladfærd igennem hele søvnperioden.

»Den meste forskning om søvn og mobiltelefoner handler om, hvordan vi bruger vores mobiler om aftenen, inden vi falder i søvn. Men nu har vi for første gang mulighed for at få et indblik i danskernes mobilvaner, efter vi har lagt os til at sove,« siger Nete Dissing.

Ud over at følge de 800 studerendes natlige mobilvaner har forskerne i samarbejde med P3 på Danmarks Radio foretaget en spørgeskemaundersøgelse, hvor 24.897 danskere har deltaget.

Flere sover dårligt

»Formålet med hele projektet er at blive klogere på, hvordan brugen af mobiltelefonen påvirker vores søvn og helbred. Det meste af Danmarks befolkning bruger på én eller anden måde smartphones. Derfor er det vigtigt at få belyst, hvilke fysiske og psykiske konsekvenser det har,« siger Nete Dissing.

Af dem, der bruger telefonen om natten, fortæller hele 66 procent, at de ofte sover dårligt eller uroligt. Men det er endnu for tidligt at sige noget sikkert om årsagen:

»Der er en markant stigning af danskere, der sover dårligt i dag sammenlignet med danskere, der sov dårlig for otte år siden. Det kan skyldes det stigende mobilforbrug, men det kan også være, at man bruger mobilen om natten, fordi man ikke kan falde i søvn. Det er noget af det, vi skal i gang med at undersøge,« siger Nete Dissing.

Især unge har søvnbesvær

Det er særligt blandt unge, at der har været en stigning i antallet af dem, der kæmper med søvnen.

UNDERSØGELSEN

Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen viser blandt andet, at:

– Uret, alarmen og de sociale medier er det, der fylder mest, når vi griber mobilen om natten.

– Deltagere, der tjekker mobilen om natten sover ofte dårligere og uroligt.

– Deltagere, der angiver at blive vækket af deres partners brug af digitale devices, tjekker også i højere grad selv mobilen om natten.

Se flere resultater her.

 

De seneste tal fra den Nationale Sundhedsprofil viser, at 39 procent af de 16-24 årige mænd i 2017 var generet af søvnbesvær. I 2010 var tallet 30,6 procent.

For kvinder i samme aldersgruppe ser det endnu værre ud. I 2010 kæmpede 34,8 med søvnbesvær. I 2017 var tallet steget til 49,9 procent.

»Tallene er nationalt repræsentative og indikerer et betydeligt folkesundhedsproblem og en tydelig forværring i danskernes søvn. I samme periode, hvor smartphones blevet udbredt, så det er nærliggende at tænke, at der er en sammenhæng,« siger Nete Dissing.

Tidligere forskning har vist, at det blå lys fra mobiltelefonen hæmmer udskillelsen af søvnhormonet melatonin, og at sms’er om natten kan virke mentalt stimulerende og potentielt kan forsinke søvnfasen. I hvor høj grad det påvirker vores søvn og helbred og fertilitet, skal forskerne bag projektet bruge de næste to år til at finde ud af.

Forskningsprojektet forventes at blive afsluttet i 2020.

Seneste