Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Kultur
ANBEFALINGER – Litteratur skal høres live. Onsdag d. 11. november afholder forlaget Gyldendal forfattermaraton. Et bredt udsnit af forlagets forfattere læser op og interviewes hele dagen, og Uniavisen tilbyder dig her en guidende hånd til det tolv timer lange arrangement
For andet år i træk præsenterer dansk litteraturs moderskib, Gyldendal, forfattermaraton i forlagets nye lokale Trykkeriet i Klareboderne 3. Arrangementet tjener som et alternativ til den mere folkelige bogmesse i Forum, der løber af stablen i weekenden. Til forfattermaraton handler det i stedet mere om litteratur og mindre om gratis kuglepenne og titusindvis af mennesker der træder hinanden over tæerne. Og så er der øl.
Sidste år blev arrangementet sågar en lille del af litteraturhistorien, da den øl- og ordglade forfatterskoleforfatter Lars Frost i et efterhånden legendarisk og youtube-dokumenteret interview med Weekendavisens Lars Bukdahl bar sin brandert med en sjældent set stil i det litterære miljø og fra scenen erklærede, at »Det, der er så smukt ved virkeligheden, er jo, at man misforstår, hvor den starter.«
Lars Frost læser desværre ikke op i år. Men det er der en lang række andre interessante forfattere der gør. Uniavisen vil gerne anbefale fire fordelt på de tolv timer.
Klokken 12.50 fortæller forfatterskolens rektor Pablo Llambías om sin nye roman, der er et remix og et remake af Susanne Brøggers kvindefrigørende essaysamling fra 1975 ’Kærlighedens veje og vildveje’. Der hvor Brøgger skrev ’hun’ skriver Llambías ’han’. Og nogle gange gør han ikke. Andre gange har Llambías skrevet helt nye afsnit til bogen og vrider på den måde nye vinkler ud af Brøggers gamle klassiker.
Klokken 15.30 er det blevet digteren Mette Moestrups tur. Hendes nye bog er det tætteste hun har været på at skrive en roman. Den hedder ’Jævnet med jorden’, er 92 sider lang, og siden jeg læste bogens sidste tekst, et 11 sider langt langdigt om en kvinde, der går ud og lægger sig i sneen, har jeg været solgt. Prøv selv at se her:
’Det skal være nat, og der skal være sne, og det skal sne. Gå ud i haven, tag den hvide natkjole af, lad den falde. Åbn munden, og tungekys ud i luften og sneen, som falder.’ Mette Moestrup skal diskutere sin bog med Weekendavisens Synne Rifbjerg, men forhåbentlig læser hun også lidt op med den der dybe jyske stemme hun har.
Klokken 18.15 – 19.45 læser blandt andre digteren Ursula Andkjær Olsen op. Hun er en af de bidragsydere som Morten Søndergaard, ligeledes digter, har samlet til sin antologi og poetiske encyklopædi ’Af Sted’.
De forskellige bidragsydere associerer frit over fem konkrete landskabstemaer: Havnen, Højen, Søen, Torvet og Træet. Og ud over Ursula er der også oplæsning fra Niels Lyngsø, Harald Voetmann og Morten Søndergaard selv. Det lyder både spændende og mærkeligt.
Klokken 21.00 læser debutanten Theis Ørntoft op af sin digtsamling Yeahsuiten. Den samling er han både blevet rost til skyerne for af Lars Bukdahl og banket ned igen af Jyllandspostens Erik Svendsen. Men digtsamlingen er også meget ungdommelig, og den fucker med det danske sprog. Det elskede Bukdahl. Svendsen derimod mente, at der var tale om sproglige fejl.
Yeahsuiten indledes af et Dylan-citat og Ørntoft skriver ting som: ’Det er sgu bare i disse omgivelser, at jeg bobber lidt rundt’ eller ’nåede ikke bussen i denne omgang – så må jeg vente på den næste (…) Køreplaner siger ikke: sådan her kunne det også være. De siger kun: sådan kunne du have nået bussen.’ . ’Yeahsuiten’ er nok den friskeste og mest hidsige udgivelse i år.
Man kan i øvrigt komme og gå som man vil. Det er gratis og begynder kl. 11.00 og slutter kl. 23.00 med et musikalsk indslag ved digteren Lars Skinnebach. Han er en af Danmarks bedste digtere. En linje i et af hans digte lyder, ’Skrid din nar, eller jeg klipper benene af dig’. Det skal nok blive interessant, hvis han begynder at sætte musik til den slags.
Resten af programmet kan ses her.
uni-avis@adm.ku.dk