Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Univalget handler om universitetet – ikke landspolitik

Universitetspolitik skal handle om de ting, studerende kan forandre. Men Studenterrådet fører valgkamp om emner, de ikke har nogen indflydelse på, mens de oveni beskylder os i de konkurrerende studenterforeninger for at være partisoldater, skriver to formænd for hhv. en borgerlig og en socialdemokratisk liste.

Sidste år stemte kun 16.8 procent af de studerende til bestyrelsesvalget på Københavns Universitet. Det er katastrofalt få, og det spørgsmål vi møder oftest er: Hvad er det overhovedet, vi stemmer om? Og hvad betyder universitetsvalgets for mig?

DEBAT

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Svaret er egentlig ret ligetil: Universitetsvalget handler om dig som studerende. Om din hverdag og om de rammer, der er fra forelæsningslokalet til eksamenerne. Det handler om, hvordan dit studie skal indrettes. Det har vi i løbet af ugen gjort alt for at have en dialog med de studerende om.

Desværre oplever vi, at Studenterrådet i løbet af valgkampen har gjort alt for at få valget til at handle om alt andet end netop det, og det er, ærlig talt, at misinformere de studerende.

Når KS (Konservative Studerende, red.) og Frit Forum melder ud, at vi ønsker, at mundtligt forsvar for specialer skal prioriteres, så bliver vi beskyldt for at støtte besparelserne på uddannelser. Selv om vores kritikere ved, at det er Folketinget, og ikke bestyrelsen for Københavns Universitet, der bestemmer disse ting, og at vi i øvrigt er imod.

Men det værste er nok, når man konstant forsøger at beskylde os, der er ærlige om vores værdisæt, for at være partisoldater, mens man selv er upolitiske.

Når Studenterrådet møder de studerende, så forsøger de at sælge en mærkesag om højere SU, og de går så langt som til at så tvivl om, hvorvidt Frit Forum med sit socialdemokratiske udgangspunkt vil fjerne den.

Igen: Vel vidende at det overhovedet ikke er noget, som universitetet har indflydelse på, og at socialdemokrater åbenlyst ikke vil fjerne SU’en.

Studenterrådet dræber lysten til at engagere sig

Men det værste er nok, når man konstant forsøger at beskylde os, der er ærlige om vores værdisæt, for at være partisoldater, mens man selv er upolitiske.

At ville skrive et verdensmål om mindre ulighed ind i universitet er ikke upolitisk. At ville kæmpe for en højere SU er ikke upolitisk, og at organisere til kamp for Extinction Rebellions klimapolitik er ikke upolitisk – uanset hvor vigtig, vi i øvrigt synes klimakampen er.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Virkeligheden er, at Studenterrådet på langt de fleste træk reelt repræsenterer en lille del af de studerende, der prioriterer kampen for stærkt venstreorienterede landspolitiske mærkesager højere end de studerendes hverdag.

Det er helt okay, men så skylder man de studerende at være ærlige om det. Ved at profilere sig som et elevråd, der som en fagforening kæmper for alle studerende, mens man reelt de facto bare bruger platformen til at påstå, at alle studerende mener det samme politisk, dræber Studenterrådet lysten til at deltage i universitetsdemokratiet.

Og når man bruger millioner i støttekroner på nationalpolitiske kampagner, fremfor de studerende, så kan det mærkes i de studerendes hverdag.

Vi kender godt modsvaret: Jamen, hvorfor bekender KS som den borgerlige liste og Frit Forum så politisk kulør?

… hvis vi bliver valgt, så kommer vi aldrig til at påstå, at alle studerende homogent ønsker lavere skatter eller højere SU …

Fordi politiske værdier selvfølgelig farver, hvad det er, man kæmper for. Når KS sætter dannelse og friheden for de studerende højt, mens Frit Forum kæmper for stærkere fællesskab, så er det naturligvis ikke upolitisk.

Men forskellen er, at hvis vi bliver valgt, så kommer vi aldrig til at påstå, at alle studerende homogent ønsker lavere skatter eller højere SU, men holde os til at kæmpe for forandringer, som kan mærkes i hverdagen.

Hvis Studenterrådet virkelig vil kæmpe for deres mærkesager, så vil vi anbefale, at de stiller op til Folketinget i stedet, eller som minimum holder op med at vildlede de studerende.

Seneste