Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
SYNSPUNKT - De studerende på KU aner ikke, at der er valg på universitetet. Og de få stemmer, der faktisk afgives, bliver fordelt til Studenterrådets udvalgte kandidater i et uigennemskueligt system, mener debattøren.
Forestil dig et folketingsvalg i Danmark. Ja, man kan jo med god grund tænke tilbage på det, der blev afholdt i september. Pludselig dukker Jes Dorph-Pedersen op på skærmen og annoncerer, at alle stemmer er gjort op – næsten 12 procent af den danske befolkning har stemt – og vi har dermed fået sammensat et nyt Folketing. Personligt ville jeg have fået et chok over det resultat, og måske ville jeg endda have svært ved at anerkende valgresultatet.
Men hvis man retter blikket mod Danmarks største og ældste uddannelses- og forskningsinstitution, nemlig Københavns Universitet, er dette virkelighed år efter år.
Sidste år lå stemmeprocenten til universitetsvalget på sølle 11,7 procent. Det betyder, at 4.000 af Københavns Universitets cirka 37.000 studerende gik hen til computeren, loggede sig ind på universitetets hjemmeside og stemte. Det er simpelthen ikke godt nok!
Personer med mellemlange og lange videregående uddannelser plejer ellers at være blandt de flittigste ved valgurnerne. Men hvorfor så ikke til universitetsvalget? Er det fordi de er ligeglade med, hvem der bestemmer over, hvordan deres hverdag skal se ud i løbet af deres fem-seks år på universitetet? Er det fordi de er ligeglade med, hvordan vejen til resten af deres karriere og fremtid bliver bygget? Eller er det bare fordi, de er ligeglade med alt, der hedder politik?
Jeg tror ikke, det er nogen af delene. Svaret er derimod, at de studerende simpelthen ikke aner, at der er valg. Og hvis de er så heldige at have opfanget valgrygterne et eller andet sted, så kan de færreste gennemskue, hvad deres stemme rent faktisk går til, og derfor om den reelt betyder noget. Og det er der desværre ikke noget at sige til.
For det første gør Københavns Universitet ikke meget ud af at oplyse de studerende om, at der er valg om under en måned. Når man ser på, hvor meget universitet gjorde ud af sidste folketingsvalg med store debatter og møder i festsalen, kan det undre, at de er så passive når det kommer til universitetsvalget.
For det andet er universitetsvalget dybest set udemokratisk og ugennemsigtigt. På Københavns Universitet, og universiteterne landet over, er det stort set umuligt at adskille de lister, der kalder sig ‘studenterråd’ og ‘fagråd’ fra universitetets institutioner – listernes navne er simpelthen misvisende. Den åbne og fri debat er død i, hvad der bedst kan karakteriseres som et pseudodemokratisk studenterdemokrati, hvor din stemme på en bestemt kandidat fra dit fagråd automatisk går til en anden person valgt af Studenterrådet på et mere eller mindre lukket møde.
Vi vil have demokratiet ind på universiteterne. Vi skal kræve den samme åbenhed og gennemsigtighed, som vi kræver af valg afholdt alle andre steder i landet. Københavns Universitet bør ikke være hævet over dette. For der er reelt et valg. Frit Forum, der gennem flere år har søgt at udfordre Studenterrådets monopol, og De Konservative Studerende stiller op og giver de studerende et reelt alternativ og dermed en grund til at bruge sin stemme.
Så for en god ordens skyld: Københavns Universitet afholder valg til Studienævn, Akademisk Råd og KU’s bestyrelse d. 24.-28. november. Husk at stemme. Det handler også om din fremtid!