Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Viral vaccine

Ansatte på KU lader sig influenzavaccinere per automatik, men de gratis stik kan koste dyrt

Feber, hovedpine og muskelømhed. Influenzasæsonen er over os, og størstedelen af fakulteterne på KU tilbyder de ansatte at blive vaccineret mod vinterens uvelkomne virus. I fællesadministrationen lod tre ud fire ansatte sig stikke da de danske vaccinelæger kom på besøg.

Her på redaktionen løb bestanden af mænd med jysk blod i årene da også af sted med et smil om læben og sandsynligvis ordene »godt og gratis« i tankerne. Det blev anset som en frynsegode at få en nål i overarmen. Men er det nu nødvendigt at lade sig influenzavaccinere når man er i sin arbejdsdygtige alder?

Vælg for dig selv
»Jeg er konservativ når det kommer til nødvendigheden af en influenzavaccination. Vaccinen har størst betydning for ældre fordi deres immunforsvar er svagere. Har man passeret 60, så bliver man ramt hårdere. Når man tilbyder vaccinen til alle, så burde folk være mere selektive. Man burde spørge sig selv: Er det nødvendigt for mig?« siger professor i farmakologi Ole J. Bjerrum. Han begrunder interessen for influenzavaccinen med en feel-good-fornemmelse – så har man i det mindste gjort noget.

Hos Statens Serum Institut lover man også gode resultater i forbindelse med at lade sig vaccinere, selvom man understreger at målgruppen er folk over 65. På den officielle hjemmeside skriver man at vaccinen forebygger 70-90 procent af alle virusangreb på raske mennesker.

En undersøgelse lavet af VaccinationsForum i samarbejde med Forbrugerrådet viser ikke desto mindre at vaccinen kun virker på en ud af fire raske mennesker, og at vaccinen kun nedbringer sygefraværet med halvanden time per medarbejder per influenzasæson. Desuden stiller Forbrugerrådet også spørgsmål ved om vaccinen nu er så omkostningsfri som der reklameres med. I meget sjældne tilfælde kan der være bivirkninger som for eksempel nervebetændelse, hjernebetændelse, kramper og karbetændelse.

Forbrugerrådet mener at alle virksomheder bør informere de ansatte om fordele og ulemper ved at lade sig stikke, og understreger at det er op til den enkelte at vælge tilbudet. Det vigtigste er at den ansatte træffer sin beslutning på baggrund af oplysning. Blandt redaktionens vaccinemodtagere var oplysningen så som så. En mail fra HR-afdelingen der blot informerede om sted og tidspunkt for den årlige vaccination, var nok til at få dem op af stolene. Vaccinen der koster 150 kroner per person, blev set som et frynsegode fra arbejdsgiveren, og hvem går af vejen for et godt tilbud?

Sygeplejersker fravælger influenzavaccine
Det er tankevækkende at så mange ansatte på KU lader sig stikke mens det kun var en ud af 20 sygeplejersker på Rigshospitalet der lod sig vaccinere sidste år. En af sygeplejerskernes begrundelser for ikke at lade sig stikke er at god hygiejne i form af vand, sprit og sæbe stadig er den bedste måde at holde sygdommen fra livet på.

Professor i farmakologi Ole J. Bjerrum mener at en daglig færden på Rigshospitalet uværgeligt vil vise de få gange hvor man ser bagsiden af en influenzavaccine. Derfor forstår han sygeplejerskenes skepsis. »For de ældre er der flere fordele end ulemper, men der er få fordele for de yngre. Man udsætter trods alt sig selv for en risiko,« siger han og stiller sig kritisk over for at så mange ansatte på KU lader sig vaccinere per automatik.

Ole J. Bjerrum er selv er 64 år gammel, og på trods af han har vaccineret sin hustru og andre i sin omgangskreds mod influenza, så har han endnu ikke stukket sig selv. Det ser han ingen grund til sin helbredstilstand taget i betragtning, og som han siger, så har han også set bagsiden af medaljen. Den berømte bagside sneg sig også ind på avisens kontorarealer. Det er måske et tvist af tilfældigheder, men i ugen efter vaccinationen lagde redaktionens føromtalte jyske medarbejdere sig begge syge med influenzalignende tilstande.

Seneste