Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Whistleblower-ordningen på KU er ukendt for mange medarbejdere

En ny ordning giver ansatte mulighed for at anmelde lovovertrædelser fortroligt og anonymt. Men hvorfor har rektoratet ikke gjort mere for at kommunikere om whistleblowerordningen og uddanne ledere og tillidsrepræsentanter i at rådgive om den?

Som formandskab for HK Områdeklubben på KU blev vi på et bestyrelsesmøde bekendt med, at der er etableret en whistleblowerordning på KU. Det var ikke noget, vi havde hørt om, og vi undrede os over, at den sådan lidt var kommet som en tyv om natten.

Vi fik at vide, at det blev offentliggjort som en nyhed på KUnet den 16. december 2021. Det fik os til at foranstalte en lille helt uvidenskabelig undersøgelse blandt vores kollegaer, hvor vi spurgte, om de havde hørt om ordningen, og resultatet var sådan set som forventet – ingen havde hørt om den.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Det får os til at stille følgende spørgsmål: Kan det virkelig være rigtigt, at offentliggørelse som en nyhed på KUnet tjener som tilstrækkelig information til de ansatte på KU? Det virker lidt som om,, at den øverste ledelse og embedsmændene, som har udarbejdet ordningen, har sat flueben ved, at sagen nu er håndteret fra deres hånd, godkendt i de rette fora på KU og så kan tilgå nyhedsrummet på det store KUnet. Så er den ting ordnet.

Det er bare ikke godt nok. Tiltag som dette kræver mere og bedre kommunikation end blot en nyhed på KUnet. Vi finder det vigtigt, at alle kender whistleblowerordningen og dens konsekvenser – hvad sker der helt konkret, og hvad sætter man i gang, når man starter en sag?

Tillidsrepræsentanter og ledere ved ikke nok

Vi har også undersøgt, om tillidsrepræsentanter og ledere er blevet uddannet i at rådgive om ordningen. Det er ikke tilfældet – trods kraftige henstillinger fra medarbejderrepræsentanterne i Hovedsamarbejdsudvalget, har vi fået oplyst. Vi mener, at det er vigtigt at ledere og medarbejdere kender forskellen på de forskellige ordninger, hvis der opstår behov for at klage over og indberette uregelmæssigheder, krænkelser, snyd og bedrag.

Det bringer os til endnu et spørgsmål: Er den totale mangel på kommunikation om denne ordning et ønske fra ledelsen om, at den må afgå ved en stille død? Eller hvorfor er det, at KU ikke sikrer sig, at 1) orientere de ansatte om at muligheden findes og 2) få uddannet ledere og tillidsrepræsentanter i at rådgive om ordningen?

Det er ikke første gang, vi som formandskab for Områdeklubben har stillet et åbent spørgsmål til ledelsen som læserbrev i Uniavisen, men desværre har vi ikke tidligere fået noget svar – vi er spændte på, om ledelsen svarer os denne gang.

LÆS OGSÅ: Svar fra vicedirektør Jasper Steen Winkel: Whistleblower-ordning er selvfølgelig vigtig – og det er blevet kommunikeret

Seneste