Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

KUmmentar: Hammerslag

Hvad ville mæglerne sige om KU?

Hvad ville der mon ske, hvis KU’s gamle bygninger var med i ’Hammerslag’ på DR? Programmet hvor ejendomsmæglere i tidens ånd dyster om at sætte pris på Boligdanmark. Ja, mæglere ville nok indrømme, at de klassiske bygningsværker har en vis herlighedsværdi. Men de ville nok også spørge bekymret efter tilstandsrapporten.

Den leverede COWI til Universitets- og Bygningsstyrelsen sidste år. Konklusionen på KU var klar. Visse steder er der tale om et seriøst håndværkertilbud. Et af den slags som ikke bare kan fikses med en lørdagstur i Silvan, et rask gør-det-selv-projekt og et par spande maling. Rapporten er fyldt med dét boligfolket kender som K3’ere – kritiske skader, hvor bygningsdelenes funktion simpelthen svigter.

Ikke mindst på Nørre Campus har man måttet ty til tragikomiske Storm P-løsninger: Gaffa-tape henover de gamle ventilationsriste for at holde luften ren. Forsøg som må udføres i nattens mulm og mørke, fordi trafikken fra Nørre Allé ryster bygningerne. Et IKEA-lagen spændt op i loftet for at få en nogenlunde ensartet temperatur til følsomme forsøg med iskerner. Et mildt sagt problematisk arbejdsmiljø for ansatte og studerende.

KU har gang på gang gjort vore bevillingsgivere opmærksomme på bygningernes tilstand og de logiske konsekvenser for forskning, uddannelse og videnbaseret samfundsvækst. Og vi har peget på diskrepansen mellem regeringens prisværdige mål om forskning og uddannelse i verdensklasse – og så den oplevede virkelighed på KU.

Derfor er det en meget glædelig nyhed, at regeringen med finanslovsforslaget nu udviser lydhørhed, hvad angår universiteternes infrastruktur. Regeringen vil afsætte cirka 6 milliarder kroner til bygninger og laboratorier på de danske universiteter. Heraf får KU 2,5 milliarder kroner. Det vil vi gerne kvittere for!

Regeringen har dermed samlet set forpligtet sig til at bekoste en vis opgradering af infrastrukturen på hele KU. Det gælder NATog SUND, der råder over flere bygninger fra 1950’erne og 1960’erne, som ganske enkelt ikke lader sig forvandle til tidssvarende kundskabsmiljøer – selv med en gennemgribende renovering. Her er der flere steder behov for at bygge helt nyt – blandt andet i form af en ny laboratoriebygning på Panum og den nye Niels Bohr Science Park på Jagtvej, som skal huse fysiske, kemiske og matematiske fag.

På Søndre Campus er der også to nye bygninger undervejs – ved siden af det allerede nye KUA 1. Til januar begynder nedrivningen af det gamle KUA. Her skal der være endnu en ny bygning til humanisterne samt et nyt hus til JUR og TEO. På SAMF er der også planlagt en ny bygning med auditorier og kontorer ved siden af det tidligere Kommunehospital. Hos LIFE på Frederiksberg skal der opføres en ny laboratoriebygning ud mod Bülowsvej. Og på FARMA skal der bygges nye laboratorier ud mod Nørre Allé.

Hvordan ville ejendomsmæglerne i ’Hammerslag’ mon vurdere KU – efter at regeringen nu har besluttet at foretage disse investeringer? De vil nok sige, at pengene er givet meget godt ud. Markedsværdien vil stige i forhold til de forskere, ansatte og studerende, som KU skal ’sælges’ til.

Men de vil måske også mene, at uddannelse og forskning ikke kan finansieres med afdragsfrie lån – de kræver en fornuftig indtægt til drift – som et politisk flertal også bør indregne i finanslovens salgsopstilling. Hvis den endelige finanslov og globaliseringsforhandlingerne indebærer et markant bygningsløft, væsentlig vækst i basismidler og et ’tørt’ taxameterløft, vil hele Danmarks friværdi stige – på den øverste etage.

Seneste