Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Udland

14 af de bedste podcasts på engelsk

Lydtips — To eksperter anbefaler 14 pænt gode engelsksprogede podcasts, som kan udvide din horisont. Særlige anbefalinger til studerende er inkluderet. Enjoy!

»Mine favoritter er helt klart Radiolab og This American Life«

Vores første ekspert, Tim Hinman, er kendt for at producere sine egne danske podcastserier under paraplyen Third Ear med sin faste makker Krister Moltzen. Makkerparret begyndte at producere de første afsnit tilbage i 2009. Siden da er Third Ears podcasts blevet vildt populære i Danmark.

Du har sikkert hørt eller hvert fald hørt om Kvinden med den tunge kuffert eller Ringbindsattentatet – deres mest kendte krimiserier, hvor vi gennem flere afsnit følger dem, mens de optrævler en mystisk sag eller følger i hælende på en mystisk person.

Third Ear er et must for enhver dansk podcastlytter. Men hvilke podcasts lytter den lokale podcastguru selv til, når han skal indhente inspiration fra udlandet?

Okay, allerførst, hvad er dine yndlingspodcasts fra udlandet?

»Mine ‘all time’ favoritter er helt klart Radiolab og This American Life.
Jeg ved, at det er ret åbenlyst, men jeg kan virkelig godt lide at lytte til dem. De er begge gratis og indeholder gode fortællinger i alle slags former. Personligt nyder jeg virkelig at lytte til rigtige historier frem for interviews eller chitchat. Serial og S-Town er også fantastiske podcasts, hvis du gerne vil følge en spændende krimifortælling. De bliver aldrig kedelige og er gode at lytte til på lange ture.

En anden favorit er Reply all af Gimlet. Det er en amerikansk podcast, der handler om teknologi og internettet. Værterne PJ og Alex afdækker popkultur på en sjov måde. Den er informativ, men også sjov og seriøs på samme tid.

Og hvis du vil dykke ned i nogle mærkelige hjørner og underlige perspektiver af menneskets sind, skal du lytte til Here be Monsters af Jeff Emtman og Bethany Denton. Det er endnu en af mine favoritter. Lydsiden er eminent, og de fortæller bizarre historier om forskere, filosoffer og journalister med en god portion humor. Et af mine yndlingsafsnit er “Call 601-2-SATAN-2” – en historie om en telefonisk hotline, der modtager anmodninger om bønner til Gud fra hele USA. Selvom det lyder lidt mærkeligt, så lover jeg, at den er værd at give en chance.«

Hvornår lytter du typisk til podcasts?

»Podcasts er helt klart en rejseting for mig. Så jeg lytter mest til podcasts, når jeg sidder i toget eller på et fly, men faktisk også [begynder at grine] i badekarret.«

Er du selv i gang med at producere podcast lige nu, og hvordan ser dine fremtidige projekter ud?

»Jeg har hele tiden travlt med at producere nye afsnit til Third Ear. Men fordi Third Ear kun er på dansk, arbejder jeg også på en engelsksproget podcast, der hedder Sound Matters af B&O Play. Det er en podcast om lyd og alt det, der følger med. Vi fortæller historier om lyd i relation til kunst, opfindelser, opdagelser, ideer, videnskab osv. Det er et meget fascinerende emne, synes jeg.«

Hvilke podcasts vil du anbefale specifikt til studerende?

»Det kommer selvfølgelig an på, hvad de studerer, men jeg tror, at Digital Human af BBC Radio 4 ville være et godt bud. De har en meget interessant måde at gå til vores digitale verden på og kombinerer det med en masse videnskabelige historier.

Jeg vil også anbefale Short Cuts til studerende. Det er en britisk podcast produceret af Falling Tree Productions for BBC Radio 4. Værten er komiker Josie Long, som præsenterer korte dokumentarer om mange forskellige emner . Deres afsnit er som regel 30 minutter – perfekt for travle studerende.«

 

»Jeg vil anbefale enhver podcast, der lærer dig om verden – fx Late Night Live eller Science VS«

Lena Rutkowski er freelance journalist og arbejder lige nu som oversætter på Watch Medier. Hun producerer også sine egne podcasts.

Hvad er dine yndlingspodcasts?

»En af mine favoritter er nok Call Your Girlfriend af Ann Friedman og Aminatou Sow. Den handler om to veninder, der har et langdistancevenskab og snakker om emner relateret til feminisme, men også popkultur, politik og kultur i det hele taget. Den er ret tilbagelænet og derfor nem at følge med i.«

Derudover kan jeg rigtig godt lide at lytte til Double X af Slate Magazine. Det er et panel af kvinder, der diskuterer kønsproblematikker og forskellige feministiske emner i en akademisk stil. Jeg kan godt lide at høre deres samtaler, fordi der er en bred palet af synspunkter. Det gør den nem at relatere til.

En anden favorit er Short Cuts af BBC Radio 4 [også en af Tim Henmans favoritter]. De der mini-dokumentarer kan nogle gange være meget mærkelige, men på en god måde. Den er godt lavet, meget kreativ og nogle gange ret eksperimenterende. Det kan jeg godt lide.

Til sidst vil jeg lige nævne Revisionist History af Malcolm Gladwell. Jeg er stor fan af den podcast og vild med ideen om, at hver episode genoptager noget fra fortiden – en person eller en begivenhed – og spørger, om vi tog fejl i første omgang eller ramte rigtigt med det samme.«

Hvornår lytter du typisk til podcasts?

»Jeg lytter til podcasts hele tiden. For eksempel, når jeg cykler, gør rent, men også når jeg ligger i min seng. Du finder mig næsten altid med et par høretelefoner på.«

Er du selv i gang med at producere podcast lige nu, og hvordan ser dine fremtidige projekter ud?

»Altså, jeg er stoppet med at producere The Snak, som jeg lavede i samarbejde med Heartbeats. Men jeg ville gerne fortsætte med at lave en engelsksproget podcast om Skandinavien. Så det var derfor, jeg for nyligt startede min egen selvstændige podcast Radio Nordic. Det er en podcast om pop, politik og personer fra Skandinavien. Der kommer også snart et afsnit om KU’s kursus i Beyoncé. Så lyt endelig med.«

Hvilke podcasts vil du anbefale specifikt til studerende?

»Det kommer virkelig an på, hvad man interesserer sig for. Men jeg vil anbefale enhver podcast, der lærer dig noget om verden.

Da jeg selv kommer fra Australien, men bor i Danmark, vil jeg anbefale to engelsksprogede podcasts.

Den første er en australsk podcast, der hedder Late Night Live af ABC Radio. Jeg har fulgt dem i et godt stykke tid allerede og vil anbefale dem til enhver studerende uanset, hvad de læser. Værten Philip Adams, er en genial journalist og hans interviewteknik er rigtig fed. Podcasten handler om nutidens begivenheder og debatter om politik, videnskab, kultur og filosofi.

En anden anbefaling er Science VS af Gimlet Media. Jeg har hørt, at den er populær blandt studerende. Hvert afsnit er meget informativt, og emnerne er godt researchet. Det hele relaterer sig til forskning og at finde ud af, hvad der er sandt og falsk eller noget midtimellem. De inddrager emner som klimaforandringer, kærlighed og migration.«

Seneste