Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

4. Maj Kollegiet og Hassagers Kollegium: En kollegie-babushkadukke

Tour de chambre — På Frederiksbergkollegierne fejrer man dagen for Danmarks befrielse med gallamiddag og markerer stifterens fødselsdag med bjergevis af kage. Og så er de endda to kollegier i ét.

4. Maj Kollegiet på Frederiksberg blev stiftet for knap 70 år siden til efterkommere af danske frihedskæmpere under Anden Verdenskrig. Slægtskabskravet er dog som noget nyt netop blevet afskaffet, og derfor vil alle, der læser på en enhver SU-berettiget uddannelse, nu have mulighed for at søge om en plads på kollegiet – selv om det stadig tæller op i ansøgningen, hvis man kan bevise slægtskab til frihedskæmper.

4. Maj Kollegiet og Hassagers Kollegium

Adresse: Frederiksberg Bredegade 13B, 2000 Frederiksberg.

www.4maj-hassager.dk

Husleje: 2.375 kroner.

Gennemsnitsalder: 23-24 på 4. Maj Kollegiet og 24-24 på Hassagers Kollegium

Ansøgningsproces: 4. Maj Kollegiet har venteliste på kollegiets hjemmeside, hvor det tæller op, hvis man kan bevise slægstkab fortrinsret til efterkommere af frihedskæmpere under Anden Verdenskrig. På Hassagers Kollegium skriver man en motiveret ansøgning gennem Københavns Universitet (læs mere her).

Kollegiet har, ligesom en babushka-dukke, endnu et kollegium inde i sig, nemlig det lillebitte Hassagers Kollegium, der er hjem for ti studerende. Hassagers Kollegium, der har ligget på grunden endnu længere end 4. Maj Kollegiet, blev grundlagt af Dorothea Hassager. Her er adgangskravene lidt anderledes – man skal i modsætning til på 4. Maj Kollegiet, der er åbent for alle studerende, læse på Københavns Universitet og have bestået 120 ECTS-point.

Beboerne deler fællesarealer med 4. Maj Kollegiet, ligesom de er med til at videreføre stedets traditioner.

Det mest danske kollegium overhovedet

May Ling Foo, der bor på Hassagers Kollegium, kalder jokende 4. Maj Kollegiet for »det mest danske kollegium overhovedet,« samtidig med, at hun understreger, at begge kollegier forsøger at være så inkluderende som muligt.

Holger Wilhelm Ilsøe, der selv bor på 4. Maj Kollegiet, er enig.

»Vi kommer jo alle sammen med den fælles baggrund, at vores bedsteforældre var aktive under modstandskampen,« siger han. »Man kan mærke historien her.«

Derfor er det vigtigste tidspunkt på året da også den 4. maj kl. 20:36, hvor alle smider alt, hvad de har i hænderne og genhører frihedsbudskabet fra 1945. Det sker under den årlige 4. maj-fest, som beboerne bruger en uge (og lidt til) på at planlægge hvert år.

»Det er en meget traditionsrig dag,« siger Holger Wilhelm Ilsøe. Om morgenen hejser beboerne Dannebrog og spiser fælles morgenmad, og om aftenen tændes lys rundt om hele bygningen. Herefter er der gallamiddag med treretters menu, som forinden er blevet gennemtestet til prøvemiddage flere dage i træk.

På kollegiet kan du finde et hav af bøger om modstandsbevægelsen.
billede: Anna Trads Viemose
4. Maj Kollegiet og Hassagers Kollegium deler fællesarealer.
billede: Anna Trads Viemose
4. Maj Kollegiet ligger i en fredet bygning.
billede: Anna Trads Viemose

Læsesal, »hvis man er til den slags«

I løbet af året fejres også bygningens fødselsdag den 18. september, ligesom Hassagers Kollegium holder fast i traditionen om at bage et bjerg af kager til stifter Dorothea Hassagers fødselsdag den 25. september.

SERIE: TOUR DE CHAMBRE

Uniavisen besøger Københavns kollegier.

LÆS OGSÅ: Sådan skriver du ansøgningen, der får dig ind på et fedt kollegie

»Vi prioriterer traditionerne ret meget,« siger May Ling Foo fra Hassagers Kollegium, men siger samtidig, at det ikke er et sted, hvor der er fest torsdag, fredag og lørdag hver uge.

»Jeg føler, her er plads til alle.«

»Vi vil også gerne udvise de idealer, modstandskampen stod for. For eksempel vil vi ikke forskelsbehandle,« tilføjer Holger Wilhelm Ilsøe. »Så vi gør meget ud af at have så bredt et udsnit af befolkningen som muligt, hvad angår uddannelse og social opvækst.«

Derfor har kollegiet et krav om lige kønsfordeling, ligesom der i ansøgningsprocessen lægges vægt på at sikre, at beboerne kommer fra forskellige steder i landet. Kollegiet er også åbent for studerende fra alle uddannelser.

Beboerne får for en husleje på 2.375 kroner ud over eget værelse også adgang til fælleskøkken, -toilet og -bad samt altan ud til, hvad May Ling Foo kalder »Københavns flotteste have.«

»Og så vi har også en læsesal, hvis man er til den slags,« tilføjer Holger Wilhelm Ilsøe med et smil på læben.

LÆS OM FLERE KOLLEGIER: Den store kollegieguide

Seneste