Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Klimavalg — Valget på tirsdag er sidste chance for at nå klimamålet for 2025 og gøre vores indsats for at redde planeten fra uoprettelige forandringer. Kom til klimamarch på søndag, og vis Christiansborg, at KU tager fremtiden alvorligt, skriver en gruppe studerende fra SCIENCE.
Vi står foran et skæbnevalg – ikke kun som studerende men som mennesker og jordboer. Valget den 1. november er sidste gang, vi har reel indflydelse på Danmarks CO2-udledninger frem til 2025 – og dermed sidste udkald for at nå vores klimamål om en 50–54 procents reduktion inden 2025.
Den kommende valgperiode bliver afgørende, hvis Danmark skal nå at gøre en indsats. Ifølge FN’s klimapanel skal udledningen af drivhusgasser toppe »inden 2025 senest«, hvis vi skal nå Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader og redde planeten fra uoprettelige menneskeskabte klimaforandringer. Vi er allerede begyndt at se voldsomme skovbrande, udtørrede floder og oversvømmelser.
Derfor er vi en gruppe studerende fra SCIENCE, der har planlagt en fælles afgang til Folkets Klimamarch 2022 for alle studerende på Københavns Universitet. Vi mødes på søndag den 30. oktober kl. 11:30 i Universitetsparken på Østerbro. Herfra går vi i samlet flok til Christiansborg, hvor vi vil støde til resten af klimamarchen og vise vores politikere, at vi sætter høje krav til klimapolitikken i den kommende valgperiode.
Alle politikere taler om klima. Til en ophedet partilederdebat ved det forrige valg rakte 11 ud af 13 partiledere armen op, da de blev spurgt, hvem der havde den mest ambitiøse klimapolitik. Men den efterfølgende valgperiode viste, at politikernes klimasnak mest består af varm luft.
Lad os vise, at KU står sammen på tværs af uddannelser for en grøn fremtid.
I denne valgkamp italesættes klimakrisen igen som den største krise i menneskehedens historie. Men når de spørges til de omkostninger og fald i levestandarden, som er nødvendige for at løse krisen, er de færreste villige til at træffe de svære beslutninger. Ifølge FN er det nødvendigt med en gennemgribende grøn omstilling af alle sektorer for at overholde Parisaftalen. Alligevel vil politikerne herhjemme knapt nok sætte en finger på landbrug og transport, som er Danmarks mest udledende sektorer.
Derimod peger næsten alle politikere på fremtidige grønne teknologier, som sandsynligvis hverken vil opfylde vores klimamål i 2025, 2030 eller 2050. Alligevel foreslår den socialdemokratiske regering at forkorte halvdelen af kandidatuddannelserne, mens flere partier ikke mener, der er behov for at investere i universitetsuddannelse. Og det er vel at mærke, selvom det er os studerende, der som fremtidige forskere skal opfinde de grønne teknologier, som skal redde vores klima.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
Det er nu eller aldrig. Lad os vise politikerne, at vi lytter til forskerne, når de slår rød alarm for klimaet. Lad os vise, at KU står sammen på tværs af uddannelser for en grøn fremtid. Lad os vise, at vi gerne vil efterlade en bedre planet, end vi overtog. Det skylder vi vores kommende børnebørn. Ses vi på søndag?