Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Niels Bohr Bygningen — Udefra har den set færdig ud i årevis. Men først 29. oktober 2024 var der indflytterfest i bygningen på Jagtvej, der nu er klar med otte års forsinkelse og en budgetoverskridelse på over tre milliarder kroner.
Tirsdag 29. oktober var det endelig tid til at indvie Niels Bohr Bygningen på Københavns Universitet.
Kong Frederik var inviteret til at klippe den røde snor over som den ceremonielle afslutning på en byggeproces, der med bestyrelsesformand Merete Eldrups milde underdrivelse har været »lang og lidt kompliceret«.
Den nye bygning på omkring 52.000 kvadratmeter skal huse tre KU-institutter (Niels Bohr Institutet, Kemisk Institut og Institut for Naturfagenes Didaktik), og være hjemsted for 3.000 studerende, forskere og administrative medarbejdere.
LÆS OGSÅ: Niels Bohr skal flytte. Hvordan får man sjælen flyttet med?
Indtil videre er omkring halvdelen af den nye bygning blevet taget i brug. Institut for Naturfagenes Didaktik er flyttet ind, mens Niels Bohr Institutet er i gang med indflytningen, som forventes færdig i løbet af 2025. Kemisk Institut rykker først ind i 2025.
Indtil videre er det først og fremmest kontorarealer, der er blevet taget i brug, mens laboratorierne fortsat står tomme.
Byggeriet af den nye bygning blev igangsat af Bygningsstyrelsen i 2013 med et oprindeligt budget på 1,6 milliarder kroner.
I 2016 skulle Københavns Universitet have overtaget bygningen, men adskillige byggetekniske problemer betød, at det ufærdige og skandaleramte byggeprojekt i 2018 overgik til Vejdirektoratet.
En evalueringsrapport udarbejdet af Vejdirektoratet i juni 2024 viste, at de samlede udgifter til byggeriet er løbet op i 5,2 milliarder kroner.
LÆS OGSÅ: Niels Bohr Bygningens projektchef: »Der vil komme en dag, hvor KU vil have hænderne over hovedet«
Københavns Universitet ejer ikke den nye bygning, og med budgetoverskridelserne risikerer universitetet, at huslejen bliver væsentligt højere end planlagt. Den tidligere S-regering har dog i et tidligere fortroligt aktstykke fra maj 2022 lovet, at hvis den forøgede husleje gør KU’s økonomi uholdbar, »vil regeringen søge tilslutning til at tage hånd derom.«
Samtidig kører der lige nu en række voldgiftssager omkring byggeriet. Den største af sagerne er mod det spanske entreprenørfirma Inabensa, som der er rejst et krav om erstatning på 1,2 milliarder kroner til. Det spanske firma er imidlertid gået konkurs.