Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Flere søger ind på kvote 2: »Tallene ser superpositive ud«

Optag — Vicedirektør Rie Snekkerup glæder sig over flere kvote 2-ansøgere, der ofte har erfaring og skaber en mere mangfoldig studentergruppe.

De nyeste tal for årets kvote 2-ansøgninger på Københavns Universitet er landet, og de vækker begejstring hos Rie Snekkerup, som er vicedirektør for KU Uddannelse:

»Tallene ser superpositive ud. Vi har fremgang i antallet af kvote 2- ansøgere, og det tegner godt for det kommende optag,« siger vicedirektøren.

I år er der i alt er der 21.754 der har søgt om optagelse gennem kvote 2 til en uddannelse på KU. Det er 9,2 procent flere end sidste år. 7,2 procent flere har søgt optagelse på en uddannelse som deres førsteprioritet.

Kommende generationer kigger mod uddannelser, der beskæftiger sig med velfærd, klima og bæredygtighed

Rie Snekkerup, vicedirektør for KU Uddannelse

Det er især uddannelser på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet (SCIENCE) og Det Juridiske Fakultet (Jura), der har modtaget flere kvote 2-ansøgninger. På Jura har 16 procent flere søgt ind sammenlignet med sidste år, og på SCIENCE er det 14 procent flere end sidste år.

»Det er også lidt interessant at kigge ned i de enkelte uddannelser. For eksempel kan vi se, at der har været en fremgang på fag som Folkesundhedsvidenskab og Biokemi,« siger Rie Snekkerup og fortsætter:

»Jeg tror, det vidner om en tendens til, at vores kommende generationer kigger mod uddannelser, der beskæftiger sig med velfærd, klima og bæredygtighed.«

Forskel på kvote 2-optag

KU er ifølge Rie Snekkerup »rigtig glad« for de ansøgere, der søger ind på kvote 2, fordi de typisk er ældre, har mere erfaring og bidrager til en mangfoldig studenterpopulation.

LÆS OGSÅ: Stor stigning i kvote 2-ansøgninger til KU

Det er meget forskelligt, hvor mange studerende de forskellige uddannelser optager gennem kvote 2, siger Rie Snekkerup.

De fleste uddannelser optager kun ti procent af deres studerende gennem kvote 2, men på medicinuddannelsen i Køge optages 50 procent via kvote to. Det samme gælder for uddannelsen Skov og landskabsingeniør, mens uddannelserne Landskabsarkitektur og Klassisk Græsk og Latin optager 30 procent på kvote 2.

Åbent hus hitter

Foruden flere kvote 2-ansøgninger slog KU i år også rekord i antal besøgende til deres åbent hus arrangementer. I år deltog 9.555 til et åbent hus arrangement til sammenligning med 2024, hvor der var 8.616 besøgende.

De kommende studerende træffer en velovervejet beslutning om, hvor de vil starte med at læse, og det betyder, at færre vil falde fra

Rie Snekkerup, vicedirektør for KU Uddannelse

LÆS OGSÅ: Sådan sælger forskellige KU-uddannelser sig selv

»Det er rigtig godt, at så mange kommer på besøg og får en fysisk oplevelse af, hvad vi er for et uddannelsessted. Det er en rigtig god måde at orientere sig i, hvad det er for en uddannelse, man ønsker at tage,« siger Rie Snekkerup. Hun tilføjer:

»Det gør, at de kommende studerende træffer en velovervejet beslutning om, hvor de vil starte med at læse, og det betyder, at færre vil falde fra. Den slags er med til at skabe et rigtig godt studiemiljø.«

Fastholder karakterkrav på kvote 1

Til sommer skærper Syddansk Universitet karakterkravet på kvote 1-optaget til 7. Det skyldes ifølge rektor Jens Ringmose, at universitetet hidtil har optaget for mange studerende, der ikke havde evnerne til at gennemføre, siger han til Politiken.

På Københavns Universitet er det dog fortsat planen at fastholde karakterkravet på 6 for kvote 1, siger Rie Snekkerup.

»Jeg forventer, at karaktergennemsnittet på de fleste uddannelser vil stige i år, da vi både kan se en tendens med stigende ansøgertal og samtidig har skåret en del i optaget,« siger hun og tilføjer:

»Derfor mener vi ikke, at der er behov for at gøre noget ved karakterkravet. I øvrigt kan det være værd at vide, at selvom vi på nogle uddannelser de sidste par år har optaget alle, er karaktergennemsnittet for de studerende, der kommer ind, stadig højt. Man kan bare ikke se det af de lister, der offentliggøres i pressen.«

Seneste