Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Et år efter blokaden: Aftale mellem studerende og ledelse er endelig på plads

Medindflydelse — Coronavirussen og uenigheder om formuleringer har trukket processen i langdrag.

For næsten et år siden sluttede den historisk lange studenterblokade på Københavns Universitets humanistiske fakultet.

Efter 38 dage pakkede de studerende soveposer og luftmadrasser sammen, og ledelsen kunne igen komme ind på deres kontorer. Men vigtigst af alt underskrev repræsentanter fra de studerende, de ansatte og ledelsen en fælles, foreløbig samarbejdsaftale.

Fredag faldt den endelige aftale endelig på plads. Den trådte i kraft mandag den 30. november.
Aftalen skal sikre, at de studerende og de ansatte bliver inddraget i de beslutninger, ledelsen træffer. Det skal ske på flere måder.

LÆS OGSÅ: Det står der i de papirer, der afsluttede blokaden

Blandt andet dikterer aftalen, at høringer skal ske tidligt i processen, så kommentarer fra medarbejdere og studerende har en reel betydning. Aftalen siger også, at der skal være tilstrækkelig tid og information til rådighed for parterne, så de kan nå at diskutere deres holdning til sagen i deres bagland.

Endelig står der i aftalen, at Akademisk Råd har medbestemmelse i sager, der drejer sig om akademiske forhold – og at rådet har ret til en »saglig« begrundelse for, hvorfor deres forslag måske ikke bliver til noget.

»Ikke ledelsens yndlingsprojekt«

Det er blandt andet Sidsel Vedel, der har været med til at forhandle aftalen på plads. Hun var formand for HUMrådet, da blokaden blev sat i værk, og hun siger, at hun undrer sig over, at det har taget et helt år at få en aftale på plads.

Bare det, at der overhovedet står “medbestemmelse”, har været en kæmpe kamp.

Sidsel Vedel, tidligere formand for HUMrådet.

»Der er næsten ingen ændringer fra den foreløbige aftale. Vi ville have ønsket, at det var gået meget hurtigere, ideelt havde aftalen været færdig i sommer.«

Siden den foreløbige aftale blev lavet lige efter blokaden, er der sket meget.
Coronavirussen har vendt op og ned på universitetslivet for både ansatte og studerende, og Det Humanistiske Fakultet har fået en nye dekan.

Sidsel Vedel har dog også på fornemmelsen, at fakultetsledelsen ikke ligefrem har været topmotiverede for at få aftalen i hus.

»Jeg har en følelse af, at det måske ikke har været ledelsens yndlingsprojekt. Sammen med Anna Nørgaard Sørensen, som er den anden studerende, der underskriver aftalen, har jeg oplevet at skullet trække ledelsen igennem. Gang på gang har det været os, der har skrevet til dem for at få møder i stand,« siger hun.

Kamp for medbestemmelse

Der er især formuleringen om medbestemmelse til Akademisk Råd, de studerende har skullet kæmpe for, siger Sidsel Vedel.

»Det er jo retten til at ikke bare en holdning til de beslutninger, der bliver taget, men til rent faktisk at være med til at træffe dem. Det kan virke som en lille ting, men bare det, at der overhovedet står “medbestemmelse”, har været en kæmpe kamp,« siger hun.

Hverken Sidsel Vedel eller Anna Nørgaard Sørensen er aktive i HUMrådet længere. Sidsel Vedel har skiftet fra filosofistudiet til bacheloruddannelsen i fysik.

LÆS OGSÅ: Blokaden gjorde et teknisk emne til en folkesag – ligesom klimabevægelsen

»Det har været underligt for mig at have undervisning et helt andet sted. Jeg har kun været på Humaniora, når jeg har skullet forhandle med ledelsen. Aftalen er mit hjertebarn, så selv om det har taget lang tid, og jeg er rykket væk fra KUA, så er det ikke fordi, den betyder mindre for mig,« siger hun.

Alt i alt er aftalen et skridt i retningen mod et mere demokratisk universitet, siger Sidsel Vedel.

»Vi er rigtig glade for aftalen, som den ser ud, og vi glæder os til at se den komme i brug. Men der er stadig en lang kamp for demokrati på universitet, som det er enormt vigtigt, at vi får kæmpet.«

Seneste