Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Studieliv
Kunstig intelligens — Tre ud af fire studerende bruger AI i deres studier, men mangler undervisning i de nye teknologier, viser ny undersøgelse fra Djøf. KU arbejder på højtryk for at følge med udviklingen og ændrer regler fra næste år.
Brugen af AI blandt studerende er eksploderet.
I en ny undersøgelse fra fagforeningen Djøf svarer mere end tre ud af fire studerende (77 procent), at de bruger AI i forbindelse med deres studier. Det er en markant stigning i forhold til sidste års undersøgelse, hvor kun 54 procent af de studerende svarede bekræftende på spørgsmålet.
Samtidig angiver 75 procent af de studerende, at de ikke mener, de får tilstrækkelig undervisning i brugen af kunstig intelligens på deres studier.
»Som studerende er jeg ikke overrasket over, at der er sket så stor en stigning i brugen af AI. Og fra vores studerende medlemmer i Djøf hører vi, at de er bange for at ryge bagud,« siger Anders Vile Michaelsen, der er formand for Djøf Studerende og selv læser statskundskab i Odense. Han fortsætter:
»Lige gyldigt hvor god er man er til sin faglighed, så udvikler AI-teknologierne sig hele tiden, og derfor er mange studerende nervøse for, hvad der sker, hvis ikke de lærer at mestre teknologierne.«
Mange studerende er bange for, at de lige nu sidder på en uddannelse, som er blevet overhalet af AI om 10-15 år
Anders Vile Michaelsen, formand for Djøf Studerende
Undersøgelsen fra Djøf bygger på besvarelser fra 2.227 studerende, hvoraf 641 er KU-studerende. Besvarelserne fra de KU-studerende flugter nogenlunde med det generelle billede:
70 procent af de KU-studerende svarer, at de bruger AI på deres studie generelt, mens 67 procent svarer, at de bruger AI til deres eksamener. Til gengæld svarer hele 81 procent af de KU-studerende, at de ikke får tilstrækkelig støtte i at lære at bruge nye AI-teknologier.
»Det taler jo ind i en større debat om, hvorvidt universiteterne mener, det er deres ansvar at undervise de studerende i AI. Fra Djøf mener vi, at det er universiteternes opgave at klæde de studerende på til det arbejdsmarked, de skal ud på,« siger Anders Vile Michaelsen og fortsætter:
»Her efterspørger arbejdsgiverne i højere og højere grad, at man kommer ud med kompetencer i brugen af AI. Mange studerende er bange for, at de lige nu sidder på en uddannelse, som er blevet overhalet af AI om 10-15 år. Derfor er det vigtigt, at universiteterne følger med.«
Rie Snekkerup er vicedirektør for uddannelse ved KU og medlem af Københavns Universitets Uddannelsesstrategiske Råd, KUUR.
Og spørger man hende, er universitetet i fuld med gang at følge udviklingen. For nyligt blev det nemlig besluttet, at KU fra efterårssemesteret 2025 laver en U-vending i de gældende regler for brug af AI til eksamener:
Indtil nu har reglen været, at AI i udgangspunktet er forbudt at bruge ved eksamener, medmindre andet er eksplicit beskrevet. Men fra næste år vender reglen 180 grader, så brug af AI i udgangspunktet altid er tilladt, medmindre andet står eksplicit skrevet.
LÆS OGSÅ: Fremtiden er nu: KU bløder op i regler om AI
»I foråret kunne vi se, at vi simpelthen var nødt til at vende bøtten. AI er kommet ind alle steder, og Microsoft har endda inkorporeret det som en del af deres standardpakke. Så nu har vi faktisk teknologien in-house og kan stille den til rådighed for de studerende,« siger Rie Snekkerup og tilføjer:
»Så vi har vurderet, at vi er nødt til at begynde at arbejde med det. Og nu har vi givet os selv et års implementeringstid til at finde ud af, hvordan vi kan integrere det rent praktisk i undervisning og eksaminer. Både hvad angår jura og GDPR, men også så vi rammer den pædagogiske efterspørgsel i fagmiljøerne.«
LÆS OGSÅ: Studerende mangler undervisning i kunstig intelligens
Nogle vil nok mene, at vi er håbløst bagud, men vi er nødt til at få det implementeret ordentligt
Rie Snekkerup, vicedirektør for uddannelse
Det seneste års tid har der været en håndfuld sager med snyd ved brug af AI til eksamener, siger Rie Snekkerup, som også erkender, at det er enormt svært at tjekke for.
»Teknologierne bliver bedre og bedre, og det bliver sværere og sværere for os at gennemskue, om en opgave er skrevet af en studerende eller en maskine. I de tilfælde, hvor det er blevet opdaget, har typisk været fordi, der er blevet brugt kilder, som ikke eksisterer i virkeligheden,« siger vicedirektøren.
Efter sommerferien nedsatte KU en arbejdsgruppe, der det næste år skal skabe rammerne for brugen af AI på KU. Og arbejdet er allerede i fuld gang, fortæller Rie Snekkerup.
»Nogle vil nok mene, at vi er håbløst bagud, men vi er nødt til at få det implementeret ordentligt og tænke både undervisning og eksamener sammen. Vi skal gentænke en hel masse, og det tager tid,« siger hun.
Ruth Horak er chefkonsulent i Uddannelser og Studerende ved KU og sidder med i arbejdsgruppen for implementering af AI på KU. Gruppen skal inden for de næste måneder komme med en række input, der skal kvalificere og skabe rammer for brugen af AI i både undervisningen og til eksamener.
LÆS OGSÅ: AI-fortællinger fra læsesalene
»Vi knokler lige nu, for fagmiljøerne står jo virkelig og banker på og har brug for vores leverancer. Lige nu sidder de og tilrettelægger studieordningen for 2025, og her skal brugen af AI tænkes ind i alle kursusbeskrivelser og eksamensbestemmelser,« siger Ruth Horak og fortæller, at arbejdsgruppen lader sig inspirere af andre universiteter både nationalt og internationalt.
Indtil videre har gruppen lavet en række anbefalinger for god akademisk praksis og AI samt en navigationsmodel til undervisere, der skal vurdere, om og hvordan de vil integrere AI i deres undervisning. Og fra efteråret 2025 vil kursusbeskrivelser indeholde et felt, der fortæller, hvorvidt brugen af AI er tilladt på kurset eller ej.
Jeg mødte for nylig en underviser fra danskstudiet, som kaldte det en faglig sorg, at AI kommer ind
Ruth Horak, chefkonsulent, Uddannelser og Studerende
»Vi laver de overordnede rammer, og derfra er det op til fagmiljøerne at vurdere, hvordan det giver mening for dem at inkorporere det. Nogle vil måske også vælge fortsat at forbyde det, hvis de vurderer, at det undergraver selve kernen i læringsmålene,« siger Ruth Horak og fortæller, at nogle undervisere er allerede i fuld gang med at integrere de nye teknologier, mens andre er mere tøvende.
»Jeg mødte for nylig en underviser fra danskstudiet, som kaldte det en faglig sorg, at AI kommer ind og begynder at overtage nogle af de ting, som tidligere har været kernen i den faglighed,« siger Ruth Horak.
I arbejdsgruppen diskuterer medlemmerne løbende, hvordan man sikrer samme faglige niveau på uddannelserne, når de studerende pludselig kan bruge AI til en række opgaver, som de tidligere skulle løse selv.
»Lige nu er det nærmest umuligt at afgøre, hvorvidt der er blevet brugt AI i en opgave. Så det kommende år kommer vi til at fokusere på, hvordan vi sikrer akademisk integritet og god akademisk praksis,« siger Ruth Horak og tilføjer:
»Vores udgangspunkt er, at langt de fleste studerende ikke ønsker at snyde til eksamen. Men lige nu kan der herske tvivl om, hvad reglerne er – og derfor er det så vigtigt, at vi får lavet nogle regler, som er helt klare.«