Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Uddannelse
Branding — »Hvis man skal række ud til de unge, bliver man nødt til at være der, hvor de er. Og det er sociale medier som TikTok,« lyder det fra professor i kemi Thomas Just Sørensen om uddannelsens alternative valg af rekrutteringsmetode.
»Rigtig hjertelig velkommen til i dag, hvor vi er på nanoscience … uddannelsen. Og, øhm, vi skal selvfølgelig have kitler på, for vi skal lege med ild. Lad os lave nogle forsøg.«
Der står to unge fyre og fægter med armene og snurrer rundt om sig selv. De har både sikkerhedsbriller og kitler på og er klar til at teste, hvem der kan lave den største flamme. En sikkerhedsmeddelelse popper op med teksten Do not try this at home.
LÆS OGSÅ: Årets underviser henter inspiration fra skuespillere: »Jeg improviserer ofte«
I bunden af den bare minutlange video figurerer et tal: 102.900. Det er antallet af visninger, som videoen har haft, siden den blev publiceret på TikTok i juli lige inden den officielle ansøgningsfrist til optag via kvote 1. Videoen kan ses i bunden af artiklen.
Hvordan gør man reklame for en uddannelse på et universitet, der har bandlyst brugen af TikTok-appen på alle arbejdstelefoner?
Makkerparret i videoen hedder Malthe Steffen og Jeppe Jaguar. De er influenter med en etableret følgeskare på sociale medier på lidt over 56.000. De læser ikke på nanoscience eller noget andet studie på Københavns Universitet, men de optræder som levende reklamesøjler for uddannelsen på TikTok, hvor formålet er at tiltrække nye studerende.
Strategien med at få unge med en stor følgerskare til at reklamere bar frugt. Studiet fik 15 ansøgninger i 2022, mens der i 2023 var 32 ansøgere til en bachelor i nanoscience. En stigning på ikke mindre end 113 procent.
»Man bliver nødt til at acceptere, at mediebilledet ser anderledes ud i dag. Vi har haft stor gevinst ved at bruge sociale medier. Det handler om at gøre opmærksom på, hvad naturvidenskab er. I et sprog, som de unge reagerer på.« siger Thomas Just Sørensen, der er professor på Kemisk Institut.
Thomas Just Sørensen har en – efter eget udsagn – skummel fortid hos analyseinstituttet Research International. På sit studiejob lærte han om fokusgrupper som et værktøj til at afdække målgruppers umiddelbare reaktioner. Det kom ham til gavn godt og vel 20 år senere, da han i foråret 2023 besluttede sig for at holde fokusgrupper. Som ansvarlig for en oplysningskampagne ville han fange de unges opmærksomhed:
LÆS OGSÅ: På disse uddannelser får du flest penge for dit lave gennemsnit
»Det dummeste, man kan gøre, er at sætte en mand i 40’erne til at gøre sig klog på, hvad de unge vil have. Vi nedsatte derfor fokusgrupper med en håndfuld fra målgruppen og opdagede, at TikTok klart er mange unge menneskers foretrukne sociale medie,« siger Thomas Just Sørensen.
Kampagnen
Fik i alt to millioner visninger på TikTok
Omfattede 11 TikTok-posts fra 11 forskellige content creators
Genererede 191.400 antal likes
Fik i alt 17.375 antal kommentarer
Minimum 42 procent af det samlede antal seere var fra København
Minimum 41 procent af seerne var i aldersgruppen 18-24 år.
Kilde: Micky Creatives
Men hvordan bærer man sig ad med at gøre reklame for en uddannelse på et universitet, der har bandlyst brugen af TikTok-appen på alle arbejdstelefoner?
Hvis man har råd, hyrer man et marketingsbureau, der kan stå for den kreative del. Og det var præcis, hvad Thomas Just Sørensen gjorde. Han allierede sig med Make Influence, der tog fat i Micky Creatives, som har specialiseret sig i at lave indhold til TikTok.
»Det handlede om at bryde rammerne. Og for at kunne kommunikere frit til de unge, skulle det være i et andet regi. Derfor lavede vi Nanoscience.dk, der er en national platform. På den måde er Københavns Universitet ikke afsender. Vi havde i forvejen vores egen kanal på TikTok, der allerede var populær, men vi ville teste, om vi kunne få unge, der var interesseret i naturvidenskab til at søge ind på universitetet. Derfor handlede det om, at vi skulle trykke speederen i bund. Vi skulle have influencere,« siger han.
Thomas Just Sørensen fik en pose penge fra Novo Nordisk Fonden, der blandt andet har til formål at øge befolkningens kompetencer i og kendskab til naturvidenskab. Og på den lange bane måske blive en kommende arbejdsplads for dimittenderne. Cirka fire millioner kroner har fonden doneret til et toårigt projekt, som Nanoscience på KU deler med kollegaerne på Aarhus Universitet.
Det eneste, jeg kan konstatere, er, at det virker.
Thomas Just Sørensen
»Hvis man skal række ud til de unge, bliver man nødt til at være der, hvor de er. Og det er på de sociale medier. Dengang jeg selv skulle begynde at læse, kunne universitetet købe sig til en tv-reklame. Det gør man jo ikke i dag,« siger Thomas Just Sørensen.
Den samlede pris på kampagnen var 300.000 kroner og indebar en hel optagedag på Nørre Campus inklusiv klipper og løn til influenterne, som blandt andet talte Sigmund Trondheim og Silke Linea Christensen.
Personligt ved Thomas Just Sørensen overhovedet ikke, hvem de omtalte influenter er. Han vil heller ikke gøre sig til dommer over selve indholdet i videoerne, der både florerer på TikTok, YouTube og Instagram.
»Det eneste, jeg kan konstatere, er, at det virker. Og selv om vi selv kan lave lige så interessant indhold som influenterne, vil jeg ikke afvise, at vi vil gøre brug af dem igen,« afslutter han.