Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Studieliv
Tour de chambre — Bikuben Kollegiet på Amager kendes i området for dets specielle arkitektur og skraldeindsamlinger.
Bikuben er svær at misse. Den firkantede bygning med grå og orange vægge ligger lige ved Københavns Universitet på Amager. Her bor cirka 110 beboere fordelt på seks etager, som er placeret oven på hinanden i roterende L-formationer for at skabe en indre lysgård. Designet gør også, at bygningen langt hen ad vejen er lydisoleret trods dens placering på Amagerfælledvej.
»Noget af det særlige ved vores kollegium er dets mærkelige form,« fortæller Johanne Bønløkke Høgfeldt, der bor på kollegiet og er formand for Bikubens beboerråd. »Folk synes altid, at bygningen er enten vildt sej eller vildt grim.«
Der er dog en større mening bag Bikubens sjove design.
»Arkitekturen understøtter fællesskabet,« siger Johanne Bønløkke Høgfeldt. Fra ethvert køkken kan man se ind i de andre køkkener, der alle sammen vender mod gården. »På den måde føler man sig aldrig alene. Selv, hvis man sidder alene i sit eget køkken, kan man se, hvis der er nogle mennesker på et af de andre.«
Bikuben kollegiet
Adresse: Amagerfælledvej 50A, 2300 København
Månedlig husleje: 4.000 kroner.
Gennemsnitsalder: 23-24 år
Ansøgningsproces: Kombineret venteliste på s.dk og motiveret ansøgning. Man skal være indskrevet på en SU-berettiget uddannelse.
På Bikuben er fællesskabet er nemlig ikke begrænset til den etage eller det køkken, du tilhører. Sociale arrangementer holdes for alle på én gang – og der er mange af dem.
»Jeg tøver med at sige, at vi er et festkollegium, for vi prøver virkelig på at sørge for, at det ikke er til gene for nogen,« siger Johanne Bønløkke Høgfeldt. »Men ja – vi holder okay mange fester.«
Mere præcist er der planlagt en fest hver måned under temaer som ’Tour de Bikuben’, ’Beerpongturnering’ og sommerfesten med det halvprovokerende navn ’Varm og våd III’. Nytår fejres på kollegiets store tagterrasse, der også benyttes til madklubber og havearbejde i årets varmere måneder.
Man er dog langt fra udelukket fra fællesskabet, hvis man ikke er til fest og farver. Der er nemlig også en række aktive udvalg, man kan være med i og på den måde sætte sit præg på kollegiet og møde de andre beboere.
Et af udvalgene er ’de grønne bier’, der står for at finde nye måder at gøre kollegiet så bæredygtigt som muligt på med både små og store metoder. For eksempel arbejder de sammen med festudvalget om at begrænse mængden af plastikaffald til festerne, og i foråret arrangerede udvalget en skraldeindsamling i lokalområdet.
Serie: Tour de chambre
Uniavisen besøger Københavns kollegier.
LÆS OGSÅ: Sådan skriver du ansøgningen, der får dig ind på et fedt kollegie
Udover bæredygtighed er social ansvarlighed et centralt mål for Bikuben, fortæller Johanne Bønløkke Høgfeldt. Derfor arbejder beboerrådet i samarbejde med fonden bag kollegiet også på at afsætte en række værelser til socialt udsatte unge fra København Kommunes ungeprojekt.
Hvis du selv er interesseret i at få et værelse i den bemærkelsesværdige bygning på Amager, der er åbent for alle, der er indskrevet på en SU-berettiget uddannelse, skal du skynde dig at skrive dig op på ventelisten. Samtidig er det dog en god idé at sende en motiveret ansøgning til optagelseskomitéen – de kan nemlig få dig frem i køen, hvis de kan lide det, de læser.
LÆS OM FLERE KOLLEGIER: Den store kollegieguide