Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Der er vigtigere ting end dit speciale

Proportioner — Selvfølgelig er det i orden, at aktivister larmer lidt, hvis deres sag er vigtig nok. Og sagen om akademisk boykot er vigtig og burde også være det for KU. Universitetet er nemlig ikke bare forskning og studier.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

En indigneret Mads Fencker skrev for nylig i Uniavisen, at Studerende mod Besættelsens demonstrationer har forstyrret ham i hans specialeskrivning.

LÆS OGSÅ: »Besættere mod Studerende« smadrer mit speciale

Mads Fencker synes ikke, at Københavns Universitets ledelse har gjort nok for at fjerne de studerende, så universitet kan gøre, hvad Mads Fencker mener, er dets opgave: »Nemlig forskning og studier.« Han spørger: »Skal et larmende mindretal på under 20 studerende ødelægge det?«

Styr på proportionerne

Selvfølgelig kan et mindretal af »larmende« aktivister være i deres gode ret til at forsætte deres aktivisme, hvis deres mål er vigtigt nok. Filosoffer som Peter Singer har blandt andet skrevet om proportionalitetsprincippet i forhold til aktivisme og påpeger, at aktivister skal vægte vigtigheden af de politiske mål, de kæmper for, over for den ulejlighed, deres aktivisme skaber. Spørgsmålet er altså snarere, om Studerende mod Besættelsen kæmper for noget, der er vigtigt nok til at larme og forstyrre studerende i deres specialeproces?

Ja, det gør de. Israelske universiteter har været aktive i deres støtte af den israelske hær i den nuværende krig i Gaza, som menneskerettighedsorganisationen Amnesty netop har konkluderet i en rapport, er et folkemord på palæstinenserne. Et eksempel på denne aktive deltagelse fra et israelsk universitet er Hebrew University. Ifølge deres egen hjemmeside, har Hebrew University støttet krigen i Gaza ved at supplere det israelske militær med logistisk militærudstyr.

LÆS OGSÅ: KU i grænsedilemma om israelsk universitet

KU har en udvekslingsaftale med netop dette universitet

KU har en udvekslingsaftale med netop dette universitet. Det til trods for, at Hebrew University hjælper med at facilitere, hvad Amnesty kalder for et folkemord. Folkemord er den værste forbrydelse, man kan begå under international lov. Så hvis man følger proportionalitetsprincippet i forhold til aktivisme, har Studerende mod Besættelsen al ret til at kæmpe imod, at deres universitet legitimerer det. Også selvom det larmer en lille smule.

KU skal også forbedre verden

Desuden hjælper Studerende mod Besættelsen også KU med at huske deres egne værdier. Mads Fencker beskriver universitetets opgave som udelukkende forskning og studier. Men det er udtryk for en meget forsimplet forestilling om universitetet, som glemmer et mål, KU ellers også selv lader til at finde vigtigt: Nemlig den etiske dimension.

I KU’s 2030-strategi (underskrevet af rektor Henrik C. Wegener) står der således: »Vores fremragende forskning og dygtige studerende skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, svare på globale og lokale udfordringer og skabe nye arbejdspladser.« Universiteter er altså ikke bare til for forskning og studier, men også for, at denne forskning og disse studier senere hen kan forbedre verden.

LÆS OGSÅ: Minister om studenterprotester og politi: Det er rimeligt, at ledelsen sætter grænser

Men KU’s aftale, der legimiterer Hebrew University, tjener det diametralt modsatte mål. Hvis KU har glemt universitetets etiske dimension, er det helt på sin plads, at Studerende mod Besættelsen forstyrrer lidt – så de samme forstyrrede elever forhåbentlig i fremtiden kan studere på et etisk universitet: Et universitet, der ikke legimiterer et andet universitets hjælp med et folkemord.

Seneste