Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

»Besættere mod Studerende« smadrer mit speciale

Arbejdsro — Studerende mod Besættelsen demonstrerer hver tirsdag i aulaen på KUA2, der er åben op til læsesalene. Cirka 20 mennesker ødelægger koncentrationen for alle andre. Ledelsen burde gå hårdere til dem.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Hver tirsdag springer min specialeboble på Søndre Campus’ læsesal. Studerende mod Besættelsen samles endnu en gang i kantinen med megafon, telte og højlydt protest. Læsesalens ro besættes, og det akademiske rum bliver taget som gidsel. Jeg skruer op for Medina i mine AirPods for at overdøve larmen fra kantinen.

Bryder med ordensreglerne

Ifølge KU’s egne ordensregler (§3, kræver login) er støjende adfærd uacceptabel. Men den regel synes ikke at gælde for aktivisterne i kantinen. Læsesalene reduceres til kulisser for en aktivistisk happening. Der har været opstillet telte og hængt sokker op på tørresnore, mens megafonens hylen fyldte rummet. Det er umuligt at koncentrere sig i de to timer, seancen kører.

Alle studerende bør selvfølgelig behandles ens, uanset holdninger. Retsfilosof Jakob v. H. Holtermann har i Uniavisen fremhævet, at politisk indhold ikke bør afgøre, hvordan KU håndterer demonstrationer. Men Holtermann forudsætter overholdelse af ordensreglerne. Uge efter uge bryder Studerende mod Besættelsen med KU’s regler med forstyrrelser og planlægning af overnatning på campus. Det er altså helt rigtigt, når ledelsen reagerer.

LÆS OGSÅ: Ledelsens tålmodighed er brugt op: Nogle studerende må demonstrere, andre må ikke

Et larmende mindretal

Det akademiske miljø på KU skal være et sted for fordybelse. Ikke en slagmark for konflikter. Men Studerende mod Besættelsen saboterer deres medstuderendes arbejde. Det er ikke solidarisk, men egoistisk. Det er selvrealisering forklædt som sympati for ofrene i Gaza.

Det er selvrealisering forklædt som sympati for ofrene i Gaza

Læsesalene er for dem, der forsøger at færdiggøre specialer, ugeopgaver og oplæsning til eksamen. Skal et larmende mindretal på under 20 studerende ødelægge det?

Nej, selvfølgelig ikke. Derfor må universitetets ledelse gøre mere for at sikre, at alle studerende kan fordybe sig. Aktivisme er vigtigt, men det må ikke forhindre det, som universitetet faktisk er sat i verden for: Nemlig forskning og studier.

Konflikt mellem studier og støj

KU befinder sig i en konflikt mellem studier og støj. Og i den konflikt bør ledelsen værne om de studerende, der faktisk studerer. »Besættere mod Studerende« skal med andre ord hjælpes til at slukke megafonen.

LÆS OGSÅ: Rektor: Studenteraktivisme bør følge ‘strømpefodsprincippet’

Og nej – nedlukning af lejren på KU er ikke et spørgsmål om ytringsfrihed. Der er ingen, der bør forhindres i deres grundlæggende frihedsrettigheder. Friheden bør dog være for netop ytringer – ikke for støj, der forstyrrer de andre studerende.

Ledelsen har fået kritik for at være for hårde ved demonstranterne. Jeg synes omvendt, de er for bløde. Men indtil de træder i karakter og håndhæver deres egne regler, vil jeg skrue op for endnu en dårlig popsang og kæmpe videre for at blive færdig med mit speciale.

Seneste