Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Drømmen om udlandsstudier må ikke briste på grund af SU-besparelser og kandidatreform

Udveksling — Vi har mere end nogensinde brug for unge med globalt udsyn, så lad os sikre, at alle uanset baggrund har mulighed for et udvekslingsophold.

Stærke fællesskaber for Europas unge er en forudsætning, hvis vi sammen skal overkomme kontinentets mange forskelligheder og de udfordringer, vi står over for i dag og fremover. Et vigtigt sted at skabe de fællesskaber er i uddannelsessystemet.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

I årtier har tusindvis af unge danskere og europæere været på udvekslingsordninger, studieophold og internationale uddannelser og er derved blevet en del af spændende fællesskaber. Mange har været støttet af EU’s udvekslingsprogram Erasmus. De studerende har udvekslet idéer, viden og verdenssyn på tværs af landegrænser og kontinenter. Det har vi brug for meget mere af i fremtiden.

I Danmark ser vi lige nu, at uddannelser og studieliv bliver begrænset. Det er besluttet, at op mod hver tredje universitetsuddannelse skal afkortes, tusindvis af universitetspladser skal lukkes, og SU’en skal skæres ned. Det kan medføre, at mange studerende helt fravælger at læse i udlandet.

Efterlysning: globalt udsyn

Det er et tab for både den studerende, men så sandelig også for Danmark. Vi har desperat brug for kræfter på arbejdsmarkedet, der har globalt udsyn og forståelse – og som kan trække på erfaringerne fra udlandsophold til at drive Danmark frem.

LÆS OGSÅ: Vi bør interessere os mere for Europa

Vi kender allerede effekten af at afskære sig fra omverdenen. Lige siden Brexit har danske studerende fået begrænset deres mulighed for at tage en hel uddannelse Storbritannien. Og nu, hvor Storbritannien har besluttet sig for at udtræde af Erasmus-programmet, har tusindvis af britiske unge fået sværere ved at opleve andre lande og kulturer, uanset deres socioøkonomiske baggrund. Det er et tab for hele Europa.

Vi har ikke råd til at forringe danske unges adgang til udlandsstudier

Vi har ikke råd til at forringe danske unges adgang til udlandsstudier. Når man skærer i SU’en og ikke prioriterer de unge, der gerne vil læse en hel eller delvis uddannelse i udlandet, øger vi risikoen for, at det kun er dem, med fleste penge på lommen, som kommer afsted. Øget pres, mindre åbenhed og mindre internationalt udsyn i uddannelsessystemet kommer til at ramme skævt.

Mindre bureaukrati, grønnere profil

Danske studerende skal ikke have dårligere mulighed for at læse i udlandet fremover. I stedet er det på tide, at vi for alvor styrker rammerne for udlandsstudier på tværs af Europa, så vi kan klæde unge bedre på til fremtidens arbejdsmarked.

LÆS OGSÅ: KU slår rekord: Fem forskere hiver prestigefulde EU-bevillinger hjem

Det skal først og fremmest være nemmere og mindre bureaukratisk at komme afsted til udlandet, og så skal der være fair betingelser for SU og studielån, som kan hjælpe flere på vej.

Samtidig bør Danmark hjælpe med at styrke Erasmus-programmet med en mere grøn profil og tilstrækkeligt ressourcer til, at endnu flere unge fra erhvervsuddannelser, professionsuddannelser og universiteterne får mulighed for at rejse ud i Europa.

Seneste