Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Coronavirus

Eksamen kan koste juleferien med familien, siger studerende

En masse-eksamen lige op til jul, hvor studerende sidder tæt sammen i fire timer, skaber protester. Studerende frygter, at de ikke kan nå at blive coronatestet og derfor mister muligheden for at besøge familien i julen. Nu har de sendt en underskriftindsamling til dekanen og ønsker hjemmeprøve.

Den 18. december skal over 200 studerende til eksamen i økonomi på Peter Bangs Vej i fire timer. De vil være fordelt i lokaler med op til 61 i hver.

Jino Victoria Doabi og Emilie Bjørnskov er to af dem. Men de er bange for, at den skriftlige eksamen vil betyde, at de ikke kan komme hjem til jul.

De har nemlig begge familiemedlemmer, der er i risikogruppen, så de tør ikke tage hjem efter at have siddet tæt til eksamen, uden at have en negativ test med i rygsækken.

»Det skræmmer mig sgu. Det ville være rigtig hårdt ikke at kunne holde jul med min familie, som jeg knap nok ser. Min mor er i risikogruppen. Hende har jeg ikke set i en måned, fordi tingene er, som de er,« siger Jino Victoria Doabi.

Ingen dispensation til pårørende

Uniavisen har dækket forholdene ved de skriftlige eksamener, hvor studerende på tværs af universitetet føler sig utrygge ved at være for mange på lidt plads i og uden for eksamenslokalerne.

Det har Jino Victoria Doabi også oplevet.

»Efter eksamen stod vi på parkeringspladsen uden for Peter Bangs Vej. Her blev vores fagkoordinator omringet af 200 studerende, der ville tale med ham, fordi eksamen havde været så svær.«

Jino Victoria Doabi syntes ikke, at der blev taget nok hensyn for at undgå smitterisiko. Hun frygter, at det samme vil ske til næste eksamen.

Jeg ved ikke, om det er hans sidste jul.

Emilie Bjørnskov, studerende

»Der skal meget til at presse mig. Men jeg kan mærke, at det her presser mig,« siger hun.

Emilie Bjørnskov skal holde jul med et nært familiemedlem, der har cancer og derfor er i kemobehandling. Hun vil ikke risikere at bringe smitte med til juleaften, men ligesom Jino Victoria Doabi er hun bange for, at hun ikke vil kunne nå at få svar på en test inden jul.

»Jeg ved ikke, om det er hans sidste jul,« siger hun.

Den officielle udmelding fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet er, at man kan få dispensation fra eksamen uden at bruge et forsøg, hvis man selv er i øget risikogruppe eller bor sammen med en, der er det. Der er dog ingen dispensation for studerende, der skal holde jul med familiemedlemmer, som er i risikogruppen.

Jino Victoria Doabi ser kun en udvej.

»Jeg har ikke tænkt mig at komme til den eksamen,« siger hun.

Smitte konstateret efter eksamener

Flere studerende fra andre studier har fået påvist coronasmitte, efter de havde deltaget i fysiske skriftlige eksamener. Københavns Universitets rektor, Henrik C. Wegener, siger i en video på universitetets intranet, at man lever op til myndighedernes anvisninger.

»Vi skal nok sørge for, at når der er fysisk fremmøde, så kan det foregå på en måde, som er helt i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anvisning,« lover han.

Også holdundervisningen er forbundet med smitterisiko. Selv om undervisningen også kan følges online, er der stadig mange studerende, der føler sig nødsaget til at møde op fysisk, hvis de skal kunne følge med.

»Når du sidder hjemme, kan du ikke se hvad læreren skriver på tavlen. Så du bliver nødt til at dukke op, hvis du vil have noget ud af din undervisning. Vi har oplevet, at vi har været 40, selv om lokalet er godkendt til 23,« siger Emilie Bjørnskov.

Appel til dekanen

Det fik de to studerende til at tale sammen en morgen inden undervisningen. De blev enige om at gøre noget og lavede en underskriftsindsamling på deres hold. Inden længe blev de kontaktet af flere studerende fra et andet hold, som også ville skrive under.

»Og så sendte vi det ud til at alle på vores årgang,« fortæller Jino Victoria Doabi.

Vi forstår simpelthen ikke, at vi ikke kan tage eksamen hjemmefra, når situationen er så alvorlig.

Jino Victoria Doabi, studerende

Underskriftindsamlingen er en appel til dekanen for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet om at omlægge til hjemmeeksamener. Det gjorde man tilbage i foråret, da corona-epidemien havde hjemsendt studerende og ansatte.

»Den mulighed har været der. Den type eksamener er blevet afholdt. Så vi forstår simpelthen ikke, at vi ikke kan tage eksamen hjemmefra, når situationen er så alvorlig,« siger Jino Victoria Doabi.

Det er ikke kun studerende på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, der er utrygge ved Københavns Universitets håndtering af eksamen. Fire medicinstuderende fortæller til Politiken, at de er bange for at komme til at smitte deres patienter, efter at have været til eksamen på Peter Bangs Vej.

»Vi har også brug for, at KU viser lidt samfundssind over for sine studerende,« siger Emilie Bjørnskov.

De to studerende håber, at dekanen for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Mikkel Vedby Rasmussen, vil tage deres henvendelse alvorligt. De føler sig splittet mellem regeringens krav om at holde afstand og Københavns Universitets krav om eksamen.

»Skal jeg gå på kompromis med min uddannelse for at være den gode borger?« spørger Emilie Bjørnskov.

Seneste