Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Der var for meget plastik og for lidt økologi, vegetarmad og affaldssortering, da Charlotte Fischer var på KU Festival. Det hænger dårligt sammen med et universitet, der vil og kan rykke på den grønne dagsorden, skriver hun her i et debatindlæg.
Allerførst tak for en fabelagtig KU Festival! Er solgt og klar fan. Count me in.
Men som ny på KU havde jeg også lige læst KUs bæredygtighedsstrategi ”Viden & Ansvar. Bæredygtig institution 2030”. »Walk the talk,« »living lab,« »ambitiøs.« Alle ord jeg møder i flammeskrift på første side.
LÆS OGSÅ: KU Festival gør sig umage og arbejder på at blive endnu mere bæredygtig
Så jeg troppede nok op med en forventning om en KU Festival båret bare lidt af grøn walk the talk, living lab og ambition. Not so much. I teltene var der nok masser af talk om klima – og hurra for det! Men walk? På plænen flød madudbuddet over af flæskestegssandwich og burgere – med Planteslagterne som diminutivt alternativ. Det blev der fnist meget af. Økologi så jeg ikke meget til.
Man debatterer energisk klima i teltene, men svømmer over i flæskesteg, plastik og restaffald på plænen.
Charlotte Fischer, sektionsleder, SCIENCE
Affaldssortering var reduceret til to slags spande: Restaffald og pap. Og derfor kunne et blik ned i restaffaldet afsløre, at det bugnede af plastik, mad og papir. Det ryger alt sammen lige i forbrændingen – med masser af CO2 til følge. Festivalen opfordrede godt nok på deres hjemmeside til, at man kunne samle tomme ølglas og indlevere til pantboder. 25 indsamlede glas udløste en gratis øl. Top incitament, men ikke noget der blev skiltet med.
Det er en ommer. Klimaet og naturen bimler og bamler. Naturen gisper, og kloden traver mod katastrofale 2,5-3 grader ved udgangen af dette århundrede, med mindre vi ekstremt hurtigt omstiller på helt ny skala. Skal vi holde liv i håbet om max. 1,5 grader, skal vi alle sammen handle på en gennemgribende ny klinge. Også os her på Københavns Universitet.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
Walk the talk er et kernesundt princip, når man er en institution med over 45.000 mennesker i omløb svarende til en god dansk kommune. En sådan institution kan flytte, hvad få kan. Ved at inspirere, nudge og vejlede os alle sammen i hverdagen til en mere bæredygtig tilværelse. Man må forvente, at KU – som en institution, der ovenikøbet tilbyder den mest udsøgte viden om grøn omstilling – er forrest i bussen, når det gælder omstilling på egen grund. Vi risikerer at fremstå som gabende tomme, når man på den ene side energisk debatterer klima i teltene, alt imens man svømmer over i flæskesteg, plastik og restaffald på plænen. Buen må kunne spændes langt mere, også selv om det stensikkert er mere bøvlet og med arme frivillige, der måske både savner viden og tid. Dem må vi understøtte næste gang. Og stille krav til samarbejdspartnere om øl, mad, affald, ja hele molevitten.
Lige om lidt drøner mange af vores unge til Roskilde Festival. Her møder de en helt anden grøn ambition. Meget vil en KU Festival kunne lade sig inspirere af. Man har fx sat mål om 100 pct. økologisk mad i boderne. Man vil reducere al engangsservice. Plastikglas erstattes derfor af genbrugsglas. Og så har man lagt de nationale standarder for affaldssortering af husholdningsaffald til grund – nemlig i 10 forskellige kategorier. To fraktioner, som KU Festivalen svang sig op til, ligner ikke noget.
Jeg håber, at vi snart kommer til at mærke ambitionen.
Charlotte Fischer, sektionsleder, SCIENCE
Det hele skal understøttes af god og klar kommunikation – så man på festivalpladsen får klar besked om affald, mad og muligheder. Et operationelt første skridt kunne være at hive fat i Roskilde Festivalen og låne deres ekspertise. Og sætte en ambition om, at næste KU Festival er et top grønt living lab. En show case for, hvordan man fornemt forener fed musik, fest og hygge med grøn walk the talk. Jeg melder mig gerne.
KU Festivalen må være en påmindelse til os selv her på KU om at spænde musklerne og steppe op. Strategiens ambition om campus som et levende laboratorium er ambitiøs – og for mig også ret fjern. Jeg håber, at vi snart kommer til at mærke ambitionen. Med møder, hvor al plastik er dømt ude og genbrugsmaterialer inde. Med spande, hvor vi alle omhyggeligt sorterer. Med genbrug og miljømærket indkøb. Og med mad og kantiner, hvor økologi og plantemad er standard.
Det kan ikke vente til 2030. Det er nu.
Se KU Festivalens svar til Charlotte Fischer her.