Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
Milliardbyggeri — Først skulle den ny Niels Bohr Bygning stå færdig i 2016, så 2017, så i 2018, og lige nu kan Bygningsstyrelsen slet ikke sige, hvornår byggeriet vil være klar, eller hvor dyrt det bliver. Københavns Universitet overvejer helt at nægte at overtage bygningerne.
»Bygningsstyrelsen har ikke lige nu nogen planer for, hvornår Niels Bohr Bygningen skal stå færdig, og de har heller ingen tal for, hvad det samlet set kommer til at koste Københavns Universitet,« siger Anders Boe Hauggaard, vicedirektør for Campus Service (CAS) ved KU til Uniavisen.
Jeg synes ikke, der kom meget nyt ud af mødet, og på den parameter, der hedder tid, er vi på KU bekymret, for lige nu er det en byggesag, hvor der i stor grad ’bygges baglæns’
Anders Boe Hauggaard
Det siger han, efter han deltog i et styregruppemøde med Bygningsstyrelsen mandag 28. august.
Uniavisen skrev ellers i marts 2017 om, hvordan det store byggeri allerede da var forsinket med et år, fordi den spanske entreprenør, Inabensa, var blevet underkendt og opsagt af Bygningsstyrelsen, der havde fundet alvorlige fejl i de installationer, Inabensa havde ansvaret for, og som Inabensa allerede havde nået at installere.
LÆS OGSÅ: Stort prestigebyggeri på KU bliver forsinket mindst et år
Det er Bygningsstyrelsen, der står for opførslen af Niels Bohr Bygningen,
»Vi har muligvis selv på KU troet på et tidspunkt, at det var muligt, men når der først skal fjernes installationer i Niels Bohr Bygningen i det omfang, som tilfældet er, efter Inabensas arbejde blev underkendt, så er det ikke sandsynligt,« siger Anders Boe Hauggaard.
Bygningsstyrelsen kunne ifølge Anders Boe Hauggaard på mødet mandag ikke fremlægge en ny dato for færdiggørelsen, men oplyste i stedet, at der snarest ville komme en ny tidsplan. Styrelsen vil ikke udtale sig om mødet til Uniavisen, men henviser i stedet til en pressemeddelelse fra 18. april 2017, hvori der står, at to andre entreprenører har overtaget Inabensas opgaver, og at byggeriet på tidspunktet for pressemeddelelsen ventedes færdigt på et ikke-angivet tidspunkt i 2018.
Også spørgsmålet om de ekstraudgifter, som KU ender med at skulle betale for den færdige Niels Bohr Bygning, er fortsat uafklaret. Beløbet vil blive skrevet op som følge af de mange fejl og forsinkelser.
»Vi ved ikke andet end, at tallet bliver stort, men jeg kan ikke sige noget cirka-tal, fordi der er for mange usikkerhedsmomenter, når sådan et byggeri først er gået rigtig skævt,« siger Anders Boe Hauggaard.
Han oplyser også, at hvis meromkostningerne kommer til at afspejle sig i den husleje, som universitetet skal betale til staten, kan det få betydning for, om Københavns Universitet har råd til at flytte ind i hele eller dele af bygningen.
I givet fald vil staten skulle finde en anden anvendelse til det milliarddyre byggeri.
Det er op til andre end KU at gøre byggeriet færdigt, og KU’s ledelse har begrænset indsigt i processen.
»Jeg synes ikke, der kom meget nyt ud af mødet, og på den parameter, der hedder tid, er vi på KU bekymret, for lige nu er det en byggesag, hvor der i stor grad ’bygges baglæns’. De installationer, der blev sat op af Inabensa, er jo lige nu ved at blive fjernet ud af huset, og vi afventer tidsplanen,« siger Anders Boe Hauggaard.
Han siger, at han forventer og håber, at det næste styregruppemøde med Bygningsstyrelsen vil bringe mere klarhed, men inden da skal der ske flere ting.
»Der er gang i en udredning, og på et tidspunkt skal Bygningsstyrelsen fremlægge et