Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Forsinkelser på Refshaleøen: 150 studerende venter stadig på containerboligerne

Studieboliger — Alle beboere skulle være flyttet ind i nye containerboliger i starten af marts, men langt de fleste må vente uger eller måneder endnu. Det har efterladt mange studerende i et boligløst limbo. CPH Village og entreprenøren er uenige om, hvem der bærer skylden.

Der var rift om containerboligerne på Refshaleøen, da firmaet CPH Village åbnede for ansøgninger. 2.231 studerende søgte om en bolig i første omgang. 164 vandt i lotteriet.

Overborgmester Frank Jensen (S) indviede containerbyen i november, og da de første 16 studerende rykkede ind i containerne i starten af januar, kom TV Avisen forbi. Det lignede altså længe et projekt, der var på smertefri tur fra tegnebræt til virkelighed.

Det er dog ikke den fulde sandhed.

For mens det var planen, at alle studerende skulle få nøglerne inden den 1. marts, venter langt de fleste stadig på at rykke ud på Refshaleøen. Faktisk bebos containerbyen endnu kun af de 16 studerende, der flyttede ind for over tre måneder siden. Og fordi CPH Village først har informeret de studerende om forsinkelserne relativt tæt på deres indflytningsdatoer, har flere opsagt deres boliger, uden at de har kunnet flytte ind i deres nye hjem.

Forvirrende kommunikation

Oprindeligt skulle de studerende vælge, om de ville flytte ind den 1. december, 1. januar, 1. februar eller 1. marts.

Mathilde Bagger-Larsen, der studerer musikvidenskab på Københavns Universitet, ønskede at flytte ind den 1. januar, fordi det passede med, at hendes daværende lejekontrakt udløb. Da det stod klart, at hendes bolig ikke blev klar i tide, fik hun tilbudt et hostel af CPH Village, men hun takkede nej, og hun har derfor sovet hos venner siden januar.

Vi har jo slet ikke haft noget behov for at være optimistiske over for dem, for det falder kun dårligt tilbage på os, når vi lover noget, vi ikke kan holde.

Frederik Noltenius Busck, stifter og medejer, CPH Village

»Mit største problem er, at der har været for lidt information, man rent faktisk har kunnet bruge til noget. Det har været meget lidt konkret, og de gange, de så er kommet med indflytningsdatoer, har de udskudt det. Der har været lange perioder, hvor man intet har hørt. Det har været et frustrerende limbo at være i, hvor man ikke rigtig har vidst, hvornår man ville have en fast bolig,« siger Mathilde Bagger-Larsen.

Zakarias Daescu, der studerer på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, har ligesom Mathilde Bagger-Larsen stået i en svær boligsituation i de seneste måneder. Af de mails, han har modtaget fra CPH Village, fremgår et væld af forskellige indflytningsdatoer.

Han ønskede at flytte ind den 1. marts, men fik siden en mail om, at han ville få sin bolig den 1. januar. Tre uger senere fik han besked om, at han alligevel skulle flytte ind til marts. Så blev han oplyst om, at det først kunne blive til juni. Senere lød det, at det ville blive engang i april eller maj. Og senest har han fået at vide, at CPH Village ikke kan garantere en bestemt indflytningsdato.

På det tidspunkt havde han allerede sagt sin bolig op pr. 1. marts.

Uniavisen har også talt med en tredje studerende, der ønsker at være anonym. Som Mathilde Bagger-Larsen kritiserer han CPH Villages kommunikation.

»De har været så meget ude i medierne med positive historier, og de bruger GIFS og emojis, når de har kommunikeret på vores Facebook-gruppe. Og så viser det sig, at det ikke fungerer …« siger han.

»Jeg synes, det er respektløst over for andre mennesker, at de melder tingene ud med så kort frist. Det gør nu, at mange af os står i en irriterende situation.«

»Vi skulle have lyttet mere til folk fra byggebranchen«

I en lukket Facebook-gruppe har CPH Village tidligere forklaret, at de havde problemer med entreprenøren, og at indflytningerne derfor ville blive udskudt. Det skete dog først den 22. januar, efter flere af de kommende beboere havde udtrykt undren over den manglende information.

Over for Uniavisen fastholder stifter og medejer af CPH Village Frederik Noltenius Busck, at de havde problemer med entreprenøren, Norisol:

»Vi har fået leveringsdatoer fra entreprenørfirmaet, men datoerne er løbende blevet udskudt. Det har været en frustrerende proces for os, fordi vi jo har videreformidlet de oprindelige datoer til de studerende,« siger han.

Jeg tror ikke, jeg fornærmer nogen ved at sige, at CPH Village har gjort sig nogle værdifulde erfaringer i den her proces.

Carsten Hoeck, CEO, Norisol

Busck erkender dog, at CPH Village, hvis ejere er uden tidligere erfaring fra byggebranchen, selv har været for optimistiske. Han ærgrer sig over, at de studerende har fået flere forskellige indflytningsdatoer, men siger, at han først selv blev opmærksom på problemerne omkring årsskiftet.

»Vi fik at vide fra folk med erfaring fra byggebranchen, at deadlines sjældent bliver overholdt. Det skulle vi i bagklogskabens lys have lyttet mere til,« siger Busck.

»Det er virkelig en dum situation for de studerende, der skulle være flyttet, og jeg ærgrer mig virkelig over det. Vi har jo slet ikke haft noget behov for at være optimistiske over for dem, for det falder kun dårligt tilbage på os, når vi lover noget, vi ikke kan holde.«

Norisol: Betalingsbetingelserne skal opfyldes

CEO i Norisol, Carsten Hoeck, siger, at problemer med akustikken skabte forsinkelser på byggepladsen. Det var angiveligt nødvendigt at hyre en lydrådgiver til at anbefale en ny løsning, efter det stod klart, at containerne ikke bestod lydtesten i bygningsreglementet. Og derefter tog det tid at skaffe og afprøve nye materialer.

Han understreger dog, at Norisol har udført arbejdet ud fra de tegninger og anbefalinger, som CPH Village havde fået fra andre rådgivere.

Samtidig mener han ikke, at de byggetekniske udfordringer var den eneste årsag til de månedlange forsinkelser. Forklaringen er angiveligt også, at CPH Village har haft problemer med at betale i tide.

»Sagen er, at der i sådanne større projekter er nogle betalingsbetingelser, som skal opfyldes, før vi går i gang,« siger han og påpeger, at det er normalt i byggebranchen, hvilket han ikke mener, ejerne af CPH Village har været bevidste om ved projektets begyndelse.

Han ønsker ikke at uddybe disse betalingsbetingelser eller præcisere hvordan han finder dem overtrådt af CPH Village, men han tilføjer:

»Jeg tror ikke, jeg fornærmer nogen ved at sige, at CPH Village har gjort sig nogle værdifulde erfaringer i den her proces.«

En misforståelse

Allerede i februar 2017 sagde medejeren af CPH Village til Uniavisen, at de havde skaffet den fulde finansiering til containerbyen på Refshaleøen:

Der har været lange perioder, hvor man intet har hørt. Det har været et frustrerende limbo at være i, hvor man ikke rigtig har vidst, hvornår man ville have en fast bolig
Mathilde Bagger-Larsen, studerende, musikvidenskab

»Vi har tre konkrete byggegrunde på hånden, og finansieringen fra banker og investeringsforeninger er på plads, så vi venter bare på at komme i gang,« sagde han ved den lejlighed.

Men selvom CPH Village længe har haft den fulde finansiering, erkender Busck, at Norisol og CPH Village undervejs har været uenige om, hvornår betalingerne skulle falde, og at det har været med til at forsinke byggeriet.

Udfordringen var blandt andet, at firmaets banker ikke ville udbetale pengene, før containerne stod færdige på Refshaleøen – og var registreret i offentlige registre.

Tvisten mellem CPH Village og Norisol havde altså rod i en misforståelse, mener Busck.

»Det er hønen og ægget. Vi er uenige om, hvordan det er foregået«, siger han, efter Uniavisen har foreholdt ham Norisols udtalelser. »Der var en uenighed om, hvornår pengene skulle udbetales.«

Det virker som en ret fundamental uenighed. Stod det ikke sort på hvidt i jeres kontrakter, hvornår betalingerne skulle falde?

»Byggebranchen er meget kompliceret. Lige meget hvor meget man skriver ned undervejs, så opstår der sådan nogle uenigheder. Det er en stor udfordring at drive en sådan proces, hvor der kommer usikkerheder ind undervejs.«

Busck holder desuden fast i, at forsinkelserne ikke kun skyldes uenigheden mellem de to firmaer, men også problemer i byggeprocessen. Han siger, at det drejer sig om mange byggetekniske faktorer og ikke nødvendigvis problemer med akustikken.

Norisol fastholder derimod, at fejlen skete et andet sted i processen, nemlig i de tegninger, som CPH Village bestilte.

Alle boliger forventes klar til sommer

Både Norisol og CPH Village forklarer dog, at projektet nu kører efter planen, og at de satser på at have alle containerboliger klar senest til august.

Jeg har besluttet mig for at give det indtil sommerferien.

Zakarias Daescu, studerende, DKDM

Den 1. maj bliver det nuværende beboertal på 16 fordoblet, og derfra vil bestanden øges med cirka 14 studerende hver anden uge. Hvis alt altså går efter planen.

Imens holder Frederik Busck fast i målsætningen om at grundlægge ti containerbyer inden 2021, så CPH Village i alt vil huse omkring 2.500 studerende i de flytbare boliger. Og han mener, at CPH Village har lært af forsinkelserne på Refshaleøen.

»Efter vi har rykket datoerne et par gange, har vi sagt til de studerende ‘hey, vi tør ikke at give jer en ny dato, for vi vil simpelthen ikke være nødt til at udskyde det igen’. Det kan vi ikke være bekendt over for de studerende. Fremover skal containerne stå fuldstændig færdige og været testet i to uger, før vi vil love noget,« siger han.

Noget tyder på, at CPH Village indtil videre overholder tidsplanen. I hvert fald har Mathilde Bagger-Larsen siden vores interview modtaget en lejekontrakt fra firmaet med indflytning den 1. maj.

Imens venter Zakarias Daescu stadig på sin kontrakt.

»Min tålmodighed har været stor, fordi jeg synes, det er et vildt fedt projekt,« siger han. »Og det ville være surt at prøve at få en anden bolig, hvis jeg kan flytte ind i containerboligen om en måned. Det er svært at vide, når deres kommunikation er, som den er. Men jeg har besluttet mig for at give det indtil sommerferien.«

Seneste