Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Studieliv

Fra alder over AI til syfilis: Sådan matcher du de andre KU-studerende

Kender du typen? — Alle profiler er unikke – og så alligevel ikke helt. Er du en af de mange, der læser det samme som din mor og bruger snus eller kunstig intelligens (eller måske en kombi) for at komme i bund med pensum? Læs med og bliv klogere på dig selv og dine medstuderende.

Du er formentlig kvinde

Af de nye studerende på Københavns Universitet i 2024 er der flest kvinder. Helt præcis er tallet 61,5 procent. Der er dog markante forskelle de forskellige studier imellem. På Pædagogik er 95 procent kvinder, mens der på Machine learning og datavidenskab er 87 procent mænd.

Kilde: Københavns Universitet 

Du dropper måske ud – og det er okay

Du er startet på universitetet, på hvad du forhåbentlig tænker på som din drømmeuddannelse. Men rent faktisk falder 37 procent af de universitetsstuderende fra deres uddannelse. Der er dog ingen skam i at droppe ud, hvis det viser sig, at du ikke valgte rigtigt i første omgang. Tallene viser nemlig også, at fire ud af fem, der falder fra en universitetsuddannelse, begynder på en anden uddannelse inden for tre år.

Kilde: Danmarks Evalueringsinstitut

Du spiser ikke grønt nok

Danske unge spiser ikke nok frugt og grøntsager. De nyeste tal viser, at det i dag kun er 38 procent af de unge mellem 16 og 34 år, der spiser frugt dagligt. Det kan især være noget skidt som universitetsstuderende, for flere undersøgelser har vist, at frugt, bær og grøntsager kan være med til at bevare et højt kognitivt niveau og holde hjernen i gang. Så husk et æble eller banan til de lange eftermiddage i auditoriet. Eller gulerodsstænger, blegselleri og dip i form af et glas creamy peanutbutter.

Kilde: Den Nationale Sundhedsprofil

Du bruger kunstig intelligens

Hvis du undervejs i eksamenslæsningen sidder og river dig i håret over pensum og måske ikke har fået taget de mest brugbare noter, behøver du ikke nødvendigvis at frygte en dumpekarakter. I dag har studerende langt flere hjælpemidler end tidligere – blandt andet kunstig intelligens. I Danmark anvender 63 procent af de studerende af og til ChatGPT, og endnu flere bruger Google Translate. Det er ikke (nødvendigvis) snyd at bruge kunstig intelligens som studerende, men husk at holde dig opdateret om KU’s eksamensregler på universitetets intranet, KUnet.

Kilde: DR Medieforskning

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Studerende mangler undervisning i kunstig intelligens

Du er 21,5 år …

… hvis du er helt gennemsnitlig og kommet ind på din uddannelse via kvote 1. Optagne via kvote 2 er i gennemsnit 22,8 år og dermed lidt ældre. På de forskellige uddannelser spænder alderen for de optagne dog meget bredt. Det yngste aldersgennemsnit er på Forsikringsmatematik (uddannelsen, der udløser den højeste løn blandt alle KU-kandidater), hvor de nye i 2024 i gennemsnit er 20,8 år, mens de seks optagne på Moderne Indien og Sydasienstudier i gennemsnit er 42,6 år. Det er aldrig for sent at blive klogere!

Kilde: Danmarks Evalueringsinstitut og Københavns Universitet

Du har muligvis en cigaret i hånden eller en snuspose under overlæben

Alle ved, at rygning er en af de usundeste vaner i denne verden. Men til en lang forelæsning eller i en presset læseferie kan trangen til en rygepause alligevel melde sig. I dag ryger 15,4 procent af studerende på en mellemlang eller lang videregående uddannelse enten dagligt eller lejlighedsvist. Det er dog færre end blandt personer med en kortere uddannelse. I de senere år er brugen af snus og andre røgfrie nikotinprodukter også blevet populære blandt studerende på KU, og 15 procent bruger disse produkter dagligt eller somme tider. Endelig er der 3,3 procent af de studerende på de mellemlange og lange videregående uddannelser, der bruger e-cigaretter.

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed

Du er blandt de bedste

Som ny studerende på Københavns Universitet starter du på det 97. bedst rangerede universitet i verden. Med 2.857 universiteter på listen er KU altså med helt i toppen, og desuden det bedst rangerede universitet i Danmark. Siden begyndelsen i år 1479 (hvilket var 13 år før Columbus opdagede Amerika!) har Københavns Universitet fostret ti Nobelprismodtagere. Senest i 2022, hvor Morten Meldal vandt Nobelprisen i Kemi. Måske du bliver den næste?

Kilde: Times Higher Education og Københavns Universitet

Du har rekord i kønssygdomme

For rigtig mange er studieårene også lig med kærester, scoringer og (dårlige) dates. Og ud over samtykke er der især en ting, som er værd at huske på i den sammenhæng: kondomet. Danske unge slår nemlig år efter år rekord i seksuelt overførte sygdomme. Ikke mindst tilfælde med klamydia og gonorré, men også syfilis er i de senere år steget i København. Blandt klamydiatestede 15-29-årige i København er 3,4 procent positive (hvilket i denne sammenhæng er negativt …). Det er især drenge og mænd, der i mindre grad er villige til at lade sig teste, og derfor mener forskerne, at der er betydelige mørketal.

Kilde: Sex & Samfund

Du læser det samme som din mor

Du kender garanteret talemåden, at æblet ikke falder langt fra stammen. Og tallene viser faktisk, at der er noget om snakken. En fjerdedel af alle studerende, der begynder på en videregående uddannelse, vælger nemlig en, som ligger inden for samme fagområde som mindst en af deres forældres højest fuldførte uddannelse. Især kvinder følger ganske ofte deres mors uddannelsesvej. Og det kan faktisk betale sig! Navnlig inden for fag som jura, medicin og ingeniørvidenskab er der en positiv indkomstforskel på op imod ti procent, hvis ens forældre har den samme uddannelse.

Kilde: Danmarks Statistik og Københavns Universitet

Seneste