Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Frit Forum dropper valgforbund med Konservative Studerende

Et usædvanligt politisk ægteskab er slut på Københavns Universitet. Frit Forum vil fokusere mere på social mobilitet, trivsel og klima og mindre på mexicanerhatte, siger formand.

Det har måske resulteret i et hævet øjenbryn eller to, at det socialdemokratiske Frit Forum og den borgerlige liste Konservative Studerende har stillet op i samme valgforbund på Københavns Universitet siden 2018. Når studerende har sat kryds ved Frit Forum, har det været med visheden om, at deres stemme kunne gavne en konservativ kandidat – og omvendt.

Men det er slut nu.

Formand for Frit Forum i København, Kasper Stisen, fortæller, at studenterorganisationen ved det kommende universitetsvalg vil stille op alene og dermed kappe båndet til de konservative kandidater.

»Det gør vi, fordi vi gerne vil stå selv. Vi vil gerne kommunikere vores politik og vores visioner, uden at det skal blandes sammen med alle mulige andres,« siger han.

SKRIV DIG OP TIL NYHEDSBREVET HER

Er blevet rødere

Det handler om at komme tydeligt ud med de politiske budskaber, der ifølge Stisen til tider er blevet overskygget af valgforbundet med Konservative Studerende.

Men det handler også om politik. Personerne i Frit Forums københavnske bestyrelse er ganske enkelt blevet rødere, siger Kasper Stisen, og det skal afspejle sig i den politiske profil.

»Vi kunne godt tænke os, at universitetet får mere fokus på social mobilitet og rykker mere på klima og trivsel, end det hidtil har gjort, og det er sager, som Konservative Studerende ikke er lige så optaget af.«

Kampen for social retfærdighed vil i højere grad præge Frit Forums politik, siger Kasper Stisen.

Han nævner, at Frit Forums medlemmer blev decideret vrede, da de læste den omdiskuterede rapport fra Københavns Universitet og Rockwool Fonden, der konkluderede, at den sociale arv i uddannelse er steget markant i Danmark over de seneste tyve år.

Det vil Frit Forum have Københavns Universitet til at bekæmpe. I første omgang vil de have et mål om social mobilitet skrevet ind i universitetets vedtægt.

Og det er netop et eksempel på et forslag, der ikke flugter med Konservative Studerendes mærkesager, påpeger Kasper Stisen.

Identitetspolitik fylder ikke voldsomt

Så det handler altså primært om Frit Forum selv. De er blevet rødere, de vil markere sig skarpere i kampen for social retfærdighed, og i trivselsdebatten ligger de tættere på Studenterrådet end Konservative Studerende, siger Kasper Stisen.

Vi kunne godt tænke os, at universitetet får mere fokus på social mobilitet og rykker mere på klima og trivsel

Kasper Stisen, formand, Frit Forum i København

Men beslutningen skyldes også en udvikling i Konservative Studerende, som angiveligt har skærpet tonen i den identitetspolitiske debat.

»Vi har før været enige om, hvordan vi skulle tale om fri forskning, og at pensum udelukkende skal være fagligt bestemt, men deres kommunikation har ændret sig. De prioriterer nok lidt anderledes.«

Hvad tænker du helt specifikt på?

»Vi kunne godt tænke os at tale mere om, at pensum skal være fagligt relevant, og hvordan man opnår det, og mindre om mexicanerhatte.«

Under universitetsvalget i 2019 stod Konservative Studerende bag en valgplakat, der netop afbildede en sombrero med ordene »Nej til identitetspolitik!« Frit Forums daværende spidskandidat, Frederikke Gjerløff Werther, havde dog nogenlunde samme budskab: »Nej tak til krænkelsesparathed,« stod der på hendes valgplakater.

LÆS OGSÅ: Må man rive valgplakater ned, hvis de støder nogen?

Så spørgsmålet er, om det i virkeligheden er Frit Forum, der har rykket sig og nu ønsker at trække sig fra den del af debatten?

»Nej, det er ikke noget, vi gerne vil væk fra,« siger Kasper Stisen.

»Vi har en mexicanerhat liggende omme i baglokalet, fordi vi havde købt den til en fest. Vi mener stadig de samme ting, vi lægger bare vores fokus et andet sted.«

Det skal fylde mindre end før?

»Ja.«

»Det er vigtigt at holde fokus på fri forskning og pensum, men de andre identitetspolitiske dagsordener er som sådan ikke noget, der fylder voldsomt på universiteterne. Derfor synes vi, at vi skal holde fokus på fx social retfærdighed og klima.«

Ikke en fejl

Spørger man Kasper Stisen, om det var en fejl overhovedet at indgå valgforbundet i første omgang, svarer han nej. Det var nødvendigt at markere, at Studenterrådet har for meget magt på Københavns Universitet, siger han.

Det giver god mening, at vi ikke er i valgforbund længere

Mads Strange, formand, Konservative Studerende på KU

Det betød dog, at de studerende, der lagde stemmer til valgforbundet mellem Frit Forum og Konservative Studerende, måske snarere stemte i protest end de stemte på et sammenhængende politisk program. Og det vil den nye bestyrelse i Frit Forum gøre op med.

Men så spørger jeg igen: Var det en fejl overhovedet at lave valgforbundet?

»Nej, jeg vil holde fast i mit svar. Det synes jeg ikke, det var,« siger Kasper Stisen.

»Jeg synes, det har været vigtigt at sætte fokus på, at Studenterrådet har et monopol, der gør, at lige meget hvem de studerende sætter deres kryds ved, så vinder de alligevel pladserne i bestyrelsen. Det har været vigtigt at have den debat. Men nu prøver vi noget andet.«

Konservativ forståelse

Formand for Konservative Studerende på Københavns Universitet, Mads Strange, siger, at han har »respekt« for, at Frit Forum vil skille sig ud fra de andre studenterpolitiske organisationer.

Han minder dog om, hvorfor valgforbundet overhovedet blev indgået: for at bekæmpe Studenterrådets magt og det, han kalder en skæv politisk linje, som for ofte forveksler landspolitik med studenterpolitik.

Han siger samtidig, at også Konservative Studerende ønsker at øge den social mobilitet:

»Helt konkret vil vi gerne reducere SU-satsen på kandidatuddannelsen, som vi ved ikke bidrager til den sociale mobilitet, og bruge pengene til at opkvalificere andre steder i uddannelsessystemet.«

Frit Forum siger, at de er blevet rødere, men de siger også, at jeres retorik er skærpet på det identitetspolitiske område. Har de ret?

»Jeg ved ikke, om vores retorik er blevet skærpet, men det er rigtigt, at vi har skruet op for, i hvor høj grad vi taler om det,« siger han og tilføjer, at det er nødvendigt med et øget fokus på identitetspolitik i kampen mod pseudoforskning og aktivistisk pres på pensumlister.

Fremover bliver det en dagsorden, Konservative Studerende skal løfte uden for et valgforbund – og det er udmærket, siger Mads Strange.

»Det giver god mening, at vi ikke er i valgforbund længere, så vi kan stå for os selv i de principielle debatter, der er oplagte at tage på universitetet.«

Seneste