Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Frit Forum og Konservative Studerende vil udstille Studenterrådets »løgnehistorie«

Studenterrådet bør droppe fortællingen om, at de repræsenterer alle studerende på Københavns Universitet, siger spidskandidater fra Frit Forum og Konservative Studerende.

Kasper Stisen og Mads Strange ligner ikke nogen, der er færdige med at fejre deres gode valgresultater.

Stisen starter med at fortælle, at der var stående bifald og »fantastisk feststemning«, da Frit Forum holdt julefrokost i weekenden.

Og Strange har dårligt sat sig til rette, før han disker op med et bud på en overskrift til artiklen:

»Studenterrådet har fået en vælgerlussing af bibelske dimensioner,« siger han, mens han hamrer håndkanten i bordet.

Han har også en forklaring:

»Hele Studenterrådets politik er rodfæstet i en mærkelig omgang floskler, som efter min mening ikke giver mening i praksis. De siger, at de vil have mere fællesskab og et grønnere universitet, men de kommer aldrig med nogen bud på, hvordan de vil gøre det i praksis,« siger Mads Strange.

Kasper Stisen er enig.

»I Frit Forum kommer vi med konkrete svar og løsninger, som de studerende kan forholde sig til, ikke de der fluffy overskrifter om mere fællesskab og et grønnere universitet.«

Et »utrolig stort« problem

Om valgresultatet er bibelsk eller ej, afhænger nok af øjnene, der ser.

Studenterrådet gik tilbage med 20 procentpoint, men vandt alligevel en plads i bestyrelsen på Københavns Universitet med næsten 60 procent af stemmerne. Både Frit Forum og Konservative Studerende stormede frem, men med 13,8 og 18,4 procent af stemmerne har de stadig langt op til konkurrenten.

Det er ufint at føre studenterpolitik på den måde

Kasper Stisen, formand, Frit Forum København

LÆS OGSÅ: Studenterrådets forperson er chokeret over vælgerlussing

Kasper Stisen og Mads Strange insisterer dog på, at de har en chance for at kapre en bestyrelsespost på sigt.

De er også enige om hvordan. Det handler dels om at udbrede de mærkesager, som de har haft succes med i år, og som tilsammen slår fast, at der både er et rødt og et blåt alternativ til Studenterrådet.

Dels om at udstille de »ufine tricks«, som de mener, Studenterrådet benytter sig af.

»Deres slogan om, at de er alle studerende på Københavns Universitet, bør de smide i skraldepanden og hellere i dag end i morgen, for det er latterligt at påstå. Det er en hån mod de 40 procent af de studerende, der har stemt noget andet, og det er ufint at føre studenterpolitik på den måde,« siger Kasper Stisen.

Mads Strange tager ordet:

»Det studenterpolitiske demokrati har en udfordring i kraft af Studenterrådets magt. Der er mange studerende, der tror, at de per automatik er medlem af Studenterrådet, når de starter. Det er et utrolig stort problem.«

Det er grundlæggende sundt, når nye stemmer kommer ind i råd og nævn og bestyrelser, så forskellige holdninger kan mødes og brydes, siger Mads Strange.

»Og det princip bliver kastet på møddingen, hvis Studenterrådet får lov til at sælge løgnehistorien om, at de er de eneste, der repræsenterer de studerende.«

En mærkelig beskyldning

Studenterrådets forperson Kevin Olesen afviser, at der er tale om en løgnehistorie. Mads Strange og Kasper Stisen har ikke forstået, hvad sloganet handler om, siger han.

»Det handler om at kunne inkludere alle og give mulighed for at høre alle, uden at vi opkræver kontingent, eller vi har nogen form for tilknytning til et parti, hvilket kan virke ekskluderende. Det mener jeg stadig er gældende – og der er trods alt stadig 60 procent, der har stemt på os.«

Han kalder beskyldningen om, at Studenterrådet går til valg på fluffy overskrifter for »mærkelig«.

Når Studenterrådet taler om mere fællesskab, mener de blandt andet, at tutorer skal have mere magt over studiestarten, og at universitetet bør lave foreningsbazarer på campus. Og når de taler om et grønt universitet, kan de henvise til, at deres repræsentanter var med til at vedtage universitetets nye klimamål.

»Det er helt klare mål og resultater, og det er der intet fluffy over,« siger Kevin Olesen.

Marxistisk klassekamp

De kandidater fra Frit Forum og Konservative Studerende, der har kapret pladser fra Studenterrådet i studienævn og akademiske råd, skal nu bevise, at de kan skabe mindst lige så gode resultater.

Ifølge Kevin Olesen kommer det ikke til at ske. Det svækker tværtimod de studerendes stemme, at deres repræsentanter kommer fra forskellige lister og ikke kan danne fælles front mod forskernes repræsentanter, argumenterer han for.

Der er trods alt stadig 60 procent, der har stemt på os

Kevin Olesen, forperson, Studenterrådet

Argumentet får Kasper Stisen til at ryste på hovedet.

»Nej, nej, nej. Det er i virkeligheden ret vildt, for det betyder, at det så er bedst, at der bare er et monopol på mening for de studerende. Sådan forholder virkeligheden sig ikke. Vi er enige om mange ting som studerende, blandt andet feedback og optaget undervisning, som er fælles kampe. Men der er også rigtig mange ting, vi er uenige om, og det er en hån at lade, som om det ikke er tilfældet.«

»Det er også problemet med Studenterrådets fortælling,« siger Mads Strange.

»De får det til at lyde, som om vi er nødt til at forene os i en eller anden marxistisk klassekamp mod de onde professorer, men det er noget pjat, for det videnskabelige personale er enormt lydhøre og vil gerne have os med ved bordet, når der skal træffes politiske beslutninger.«

Konservative Studerende siger nej tak til identitetspolitik på en valgplakat, og Frit Forum har været kritiske over for universiteterne, ikke Folketinget, i udflytningsdebatten. Det er holdninger, som de færreste studerende vil tilslutte sig. Sigter I ikke for snævert til at trumfe Studenterrådet?

»Nej,« flyver det ud af Mads Strange.

»Jo, Konservative Studerende slår på tromme for »nej tak til identitetspolitik«, fordi vi synes, det kvæler det sociale miljø, når man fx ikke må bruge ordet øl i en introsang. Det er fjollet. Men vi gik også til valg på obligatorisk feedback på alle eksamener, og det er noget, rigtig mange studerende synes er fornuftigt.«

Kasper Stisen angriber spørgsmålets præmis:

»Hvis vi er tre lister, der bliver lige store, så er det kun 33 procent af stemmerne, vi skal have. Det kan godt være, at Studenterrådet har 60 procent lige nu, men hvis vi begge tager ti procent mere, så er matematikken pludselig ikke så langt ude, som du prøver at gøre det til,« siger han.

»Valgets tale har været klar: De studerende vil gerne have klare alternativer til Studenterrådet.«

LÆS OGSÅ SVAR: Kritikken af Studenterrådet er forkert og utrolig fræk.

Seneste