Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Gør univalget til et grønt valg

Univalg 2020 — 2020 viste, at Københavns Universitet kunne omstille til corona. Nu gælder det om at omstille til en grøn fremtid, skriver De Grønne Studenterforeninger på KU, der anbefaler en stemme på Anders Mortensen fra Studenterrådet universitetets bestyrelse.

Der er sket meget siden sidste valgår. Og her mener vi faktisk ikke coronasmitten.

Efter et klimavalg i 2019 fik vi endelig en klimalov, der for alvor fik sat skub i den grønne omstilling i Danmark. Og det er ikke et øjeblik for sent, for der har tikket mere dystre nyheder for forudsigelser om fremtidens klima ind. I 2020 fik vi den varmeste sommer nogensinde målt på den nordlige halvkugle, og 2020 vil med stor sandsynlighed også blive det varmeste år nogensinde målt.

De grønne studenterforeninger bag dette indlæg er: Den Grønne Studenterbevægelse, IMCC Earth, Casus Clima og SIMA.

Helena Udsen (IMCC Earth) – Siv Jørup (SIMA) – Frederikke Dandanell (SIMA) – Anna Møller Jakobsen (SIMA) – Eskil Nordahl Fundal (Den grønne studenterbevægelse).

På universitetsniveau har vi også fået den grønne dagsorden frem. Vi stemte grønne mandater ind i universitetsorganerne, fx til bestyrelsen, hvor Olivia Boesen fra Studenterrådet kom ind.

Hun og Studenterrådet var medafsendere på de fem klimakrav om mere klima på pensum, CO2-neutralt campus, færre flyrejser og mere forskning med verdensmålene som rettesnor.

Disse er ved at blive realiseret på Københavns Universitet, i form af en bæredygtighedsvision og to styregrupper, som arbejder med at gøre campus grønnere og give klima og bæredygtighed mere slagkraft i undervisning, forskning og formidling.

Det viser, at det kan betale sig for os studerende at presse på med de sager, som betyder noget for os. Det sidste år har været et springbræt til at komme i gang med arbejdet – men det er et arbejde, som tager mere end ét år at færdiggøre.

Vi har som sagt allerede de fine visioner og taget de første spadestik. Men hvis der skal seriøs og omgående klimahandling på KU, er det vigtigt, at vi får stemt ambitiøse grønne studerende ind, som ikke er bange for at handle  – nu!

Københavns Universitet har vist, at det kan omstille sig

Coronakrisen er et pragteksempel på, hvor hurtigt en stor organisation som KU kan gå fra én slags hverdag til en anden. Vi har vænnet os til at pakke håndsprit og mundbind med i tasken, tælle til ti, og få muted, hvis bedstemor ringer under zoomundervisningen. Det var voldsomt til at starte med, men synes mere eller mindre at være gængs praksis nu.

SKRIV DIG OP TIL UNIAVISENS NYHEDSBREV HER

Den omstillingsparathed skal ikke glemmes i grafer over smittetryk, men skal i stedet kanaliseres over i en grøn omstilling af vores universitet. Så vi kan få et campus, som gør det nemt og inspirerende for os studerende at tage bæredygtige valg. Så vi kan få en flypolitik, som sætter spørgsmålstegn ved, hvor vigtigt det egentlig er at være i Bruxelles på to timer. Så vi kritisk kan genoverveje, hvorvidt det er bæredygtigt at have Center for Olie og Gas, som er finansieret af oliemillioner.

LÆS OGSÅ: Det sorte center, som de studerende vil lukke

DEBAT

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Så vi kan gøre klima og bæredygtighed til et fagligt allemandseje, og ikke kaste ansvaret videre til ingeniørerne og sende deres opfindsomhed på overarbejde.

Og hvad der er særligt vigtigt, ved at KU bliver et grønt forgangsuniversitet, er, at vi har en regering som lige nu selv tøver med at sætte handling bag deres 70 prøcent-visioner. Om det er, fordi de mangler vilje, viden eller et kærligt puf, kan vi ikke sige. Men vi ser gerne, at regeringen kan kigge mod KU for netop disse ting.

Vilje: At KU faktisk realiserer den klimahandling, som vi har brug for.

Viden: At KU uddanner dygtige akademikere, som leverer indsigt og løsninger til den efterhånden akutte grønne omstilling af samfundet.

Et kærligt puf: At vi som studerende får en faglig selvtillid til at give konstruktiv kritik, når politikere, industrier og embeder kommer til at pynte sig med lånte, grønne fjer. KU må ikke også blive en ‘hockeystav’ – KU skal blive et fyrtårn.

Univalget er noget af det mest konkrete, som du kan gøre for den grønne omstilling.

LÆS OGSÅ: Og de troede ikke, de studerende kunne gøre oprør

Når du går ind på srku.dk/stem for at afgive din stemme til univalget, anbefaler vi som grønne studenterforeninger en stemme på Anders Mortensen fra Studenterrådet som kandidat til universitetsbestyrelsen. Han har været en af initiativtagerne til klimakravene, og er aktivt involveret i at gøre vores campusser og uddannelser grønnere. Han har både erfaringen og ambitionerne til at gøre KU til et grønt fyrtårn.

Hjælp os med at gøre Univalget til et grønt valg.

Seneste