Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Debat
Ondt i eliten — »Velkommen til samfundets top«. Sådan lyder budskabet til DJØF-studerende, når de starter på deres KU-uddannelse. Netop derfor er det ikke synd for os, at vi mødes med fordomme og kritik. Tværtimod har vi måske kun godt af det.
At være DJØF’er »tabubelagt« og giver »en negativ prestige i min omgangskreds og familie, hvilket påvirker min selvopfattelse« måtte man for nyligt forstå på en statskundskabsstuderende i DJØF-bladet.
DEBATINDLÆG
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.
Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.
Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.
LÆS OGSÅ: Reformen er en krigserklæring mod arbejderklassen
Samtidig skal man ikke ret langt ind i gemakkerne hos studenterforeningen Jacques D for statskundskab på KU, før man bliver mødt af beskeden »Velkommen til samfundets top«, som der står på en loftsbjælke. Den permanente dekoration er et citat fra en Peter Kurrild-Klitgaard, professor i statskundskab, til nye KU-studerende.
I samme kategori kunne en tidligere jurastuderende berette i et kommentarfelt til DJØF-bladets artikel: »Det første vi blev mødt med af vores tutorer var en sang, der hed ’velkommen til eliten’«.
DJØF’ere lever på mange måder en privilegeret tilværelse, og derfor skal vi også kunne grine med eller argumentere for vigtigheden af vores fag, når vi møder fordomme og kritik.
Statskundskab på Københavns Universitet er den socialt suverænt mest ulige uddannelse herhjemme
Statskundskab på Københavns Universitet er den socialt suverænt mest ulige uddannelse herhjemme. Her har akademikerbørn således 23 gange større chancer for at få en kandidatgrad end arbejderbørn.
Hvad angår livsindkomst blandt alle faggrupper ligger tre klassiske DJØF-uddannelser – Statskundskab, Jura og Økonomi – helt i top, kun overgået af læger og tandlæger. Hertil kommer den indflydelse og prestige der, i hvert i de fine saloner, er forbundet med at være djøf’er.
Som Ekstra Bladets journalist Emma Busk skrev i en leder: »(…) sosu-medhjælperen, sygeplejersken, pædagogen og politibetjenten (…) må se langt efter den anerkendelse og prestige, der følger med en stilling som ‘skrivebordstomat’ (DJØF’er, red.).«
Så kære DJØF’er:
Husk på, at de fleste faggrupper møder stereotype fordomme i forskellige miljøer. Husk på dine privilegier, og prøv i stedet at grine med næste gang din onkel kalder dig skrivebordstomat til familiefødselsdagen.
LÆS OGSÅ: Du er i tallene: 10 facts om dig
Tænk på hvor meget for eksempel håndværkere har måtte lægge øre til i tidens løb. Lidt kritik og fordomme bør ikke være helt uvelkomne hos os DJØF’ere. På den måde sikrer vi måske, at selvfølelsen ikke stikker helt af hos os.