Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

I en kælder i Taastrup går en mand rundt og laver vin af Københavns Universitets frugter

Mit job — Alexander Schiang-Franck er vinmager på Københavns Universitet. Det er »et halvt laborantjob,« som han siger, men han smager nok lidt mere på varerne, end de gør i de fleste laboratorier.

Alexander Schiang-Francks fingerspidser er mørkerøde, »jeg går rundt og ligner noget fra en Tarantino-film,« siger han. Han pressede kirsebærvin i sidste uge.

Vi sidder i kælderen på Pometet, som er Københavns Universitets frugtsamling, en plantage i smukke omgivelser på Agrovej i Taastrup. Samlingen tæller omkring 800 æblesorter, cirka 230 forskellige slags jordbær og over 130 slags stikkelsbær i alle farver – for bare at nævne lidt.

Alexander Schiang-Franck er vinmager, og han har produceret den vin af Ingrid Marie-æbler, som han netop har suget op af en egetræstønde med en kæmpepipette og serveret for mig.

Vi sidder blandt saftpresser, vinbobler med sol- og kirsebærvin og utallige kasser med flasker, en vinsamling, der er ved at blive sat i system. Ingrid Marie-æblevinen indeholder cirka 15 procent alkohol, og den smager vanvittig godt.

LÆS OGSÅ: Punkrockeren i bogladen på Søndre Campus

»Det er ikke er lige til at fjerne æblesyre på en kemisk måde, som man kan med vinsyre, hvor man tilsætter calciumkarbonat, som får vinsyren til at fælde ud. Med æbler kan man tilsætte malolaktiske bakterier, som omdanner æblesyren til mælkesyre, som har en blidere syreprofil … Det var det, min bachelor handlede om,« siger Alexander Schiang-Franck, og jeg nikker, som om jeg totalt forstår.

Bacheloren i naturressourcer og kandidaten i brewing science and technology har han begge læst på Københavns Universitet, inden han blev ansat samme sted.

»Jeg kunne også have søgt et job hos Novo Nordisk,« siger han. »Her er masser af fermentering og kemi, det er sådan et halvt laborantjob.« Han kigger ned på sine mørke neglebånd:

»Det er måske lidt mere hands on her, jeg går rundt og smager på tingene, i et andet job ville man måske håndtere kemi, man helst ikke skal smage så meget på.« Han smiler inde under skægget.

Drømmer om frugtvingård

Langs den gamle Horsens-Odder-bane, hvor der engang kørte en gris, men hvor der nu er en sti, vokser æbletræer.

»Folk har siddet i toget og spist grønne DSB-æbler, de har smidt æbleskrogene ud af vinduerne, og nogle af kernerne har overlevet, og så er der groet æbletræer,« siger Alexander Schiang-Franck. Forrige år plukkede han æblerne fra de træer og bryggede cider af dem i baggården til det kollegie, han boede på, mens han læste.

Alexander Schiang-Franck

30 år. Bor på Frederiksberg i København med sin kæreste.

Har en bachelor i naturressourcer med specialisering i plantevidenskab og en kandidat i brewing science and technology fra Københavns Universitet.

Har været ansat på Pometet siden april 2019. Pometet er Københavns Universitets frugtsamling, som har hjemme på Taastrup Campus.

Rejser ofte til Østeuropa for at drikke god og billig vin.

Engang troede han egentlig, at han skulle brygge øl, men nogle medstuderende startede en ciderklub (den findes stadig og hedder Oasen Cider) i 2014, hvor ciderbølgen endnu ikke for alvor havde ramt i Danmark, men de lånte noget udstyr af universitetet og gik i gang med at brygge. Han brygger stadig selv cider – den spontanfermenterede slags, hvor der ikke tilsættes gær, og han er vild med vin og rejser for den (og for maden, der tit følger med).

LÆS OGSÅ: På Farma elsker alle Claus ‘Fusker’ Hansen

Der er 22 timers arbejde til Alexander Schiang-Franck på Pometet om ugen. Det er lige nok til, at han kan betale sin husleje, men der er ikke noget andet arbejde, der kan måle sig med det i vinkælderen. »Det er så unikt,« siger han. »Jeg suger al den viden til mig, jeg kan, mens jeg arbejder her.«

Alexander Schiang-Franck ser et kæmpe potentiale i dansk frugtvin (især hvis politikerne fjernede den frugtvinsafgift, der er »lige så vanvittig som nøddeafgiften«), fordi der er masser af gode frugter, som kan blive modne i Danmark, og man kan lave vin af så meget andet end druer.

Han drømmer om en dag at have sin egen frugtvingård-hotel-kombi. Jeg fornemmer, at det godt må blive den dag snart.

Seneste