Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Jeg frygter, at studerende bliver ofre for den næste offentlige it-skandale

Ledelsen skylder en forklaring, når den fravælger et velprøvet system til studieadministration og en trecifret millionbesparelse til fordel for en potentiel ny it-fadæse.

Rektoratet forbereder besparelser for mange millioner kroner på administration på Københavns Universitet.

Derfor overrasker det mig, at ledelsen sidder en billig og vellykket løsning overhørig, når den skal vælge sit nye studieadministrative system.

I november 2021 opløste Uddannelses- og Forskningsministeriet det nationale programfællesskab Kopernikus. I stedet er universiteterne nu med DTU i front selv gået i udbud til 330 millioner kroner for at finde en erstatning til det studieadministrative system, STADS, som endegyldigt lukker i 2027.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Opløsningen kom efter, at der politisk var blevet stillet spørgsmål til Kopernikus, som med et budget på 705,4 millioner kroner allerede i 2021 var tre år forsinket, hvorfor udviklingsperioden var forlænget til syv år. Udgifterne til at holde STADS kørende stiger for hvert år, STADS-afløseren forsinkes, og i 2021 lød universiteternes regning på 82 millioner kroner.

Det danske it-firma, MaCom, har tilbudt de ansvarlige i universiteternes udviklingsproces at tilpasse deres program, Lectio, for egne midler, så det kan erstatte STADS. Flertallet af de danske universiteter inklusive Københavns Universitet har dog i stedet valgt at fortsætte med et dyrt udbud med idéen om at skulle udskifte det skræddersyede STADS med en hyldevare fra fx det amerikanske marked.

En sådan model er set tidligere med implementeringen af sundhedsplatformen, og jeg frygter, at vi studerende bliver fanget i midten af en ny, offentlig it-skandale.

Velkendt og vellykket it-system

Størstedelen af alle universitetsstuderende kender programmet Lectio. Det var vores go-to, da vi skulle tjekke lokaler og fravær i gymnasietiden, men Lectio er målrettet gymnasier og erhvervsskoler. Der blev i sin tid skabt tre beslægtede studieadministrative systemer: EASY til erhvervsskolerne, SIS til professionshøjskolerne og STADS til universiteterne. Da EASY skulle udskiftes, blev det besluttet at lade skolerne vælge frit blandt godkendte leverandører. Det betød, at både udgiften til et nyt statsligt it-system og en gentagelse af offentlig it-skandale kunne undgås.

Man var oprindeligt bekymret for, om opgaven ville være for kompleks til at overdrage til private, men med nu seks godkendte leverandører, som uddannelsesinstitutionerne kan vælge imellem, er projektets succeskriterie på fire-fem leverandører oversteget. I dag anvendes Lectio af 200 uddannelsesinstitutioner til studieadministration, kommunikation og digitale læremidler.

Den øverste chef for KU’s it-afdeling har tidligere betegnet Lectio som et vellykket system, der af mange ses som et forbillede, og har i samtale om forbedringer af Absalon ikke udelukket, at Lectio kunne overføres til universiteterne (10).

LÆS OGSÅ: Universitetets it skal op på gymnasieniveau

Tidligere prorektor på KU, Lykke Friis, har ligeledes udtalt, at et skridt mod bedre studiemiljø var at lave en it-løsning, der lignede gymnasiernes, så studerende ikke skulle opleve en brat overgang fra de systemer, vi kendte i forvejen.

LÆS OGSÅ: Fire skridt mod et bedre studiemiljø

Som studerende mangler jeg at høre ledelsens argumenter for fravalget af et system, som er savnet blandt de fleste studerende efter start på universitetet. Tilvalget er ovenikøbet flere hundrede millioner kroner dyrere, og jeg mener, at ledelsen skylder en forklaring, når den samtidig forbereder nye besparelser på vores uddannelser.

Seneste