Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Navne
Navne — Professor i europæisk ret og integration Mikael Rask Madsen fra Det Juridiske Fakultet prises for sin forskning i internationale domstole.
Mikael Rask Madsen, 46, blev professor som 37-årig. Han taler engelsk, fransk, tysk og spansk foruden de skandinaviske sprog.
Han har beskrevet sig selv som en ambitiøs gut fra Varde, der gik efter at blive stjerneadvokat i storbyen – indtil han rejste ud i verden og så, hvordan internationale organisationer som FN kæmpede for at skabe fred i forbryderiske diktaturer. Siden har han været optaget af rettens rolle i skabelsen af demokrati og fred i verden.
Fra 2012 har han ledet grundforskningscentret
Da Mikael Rask Madsen begyndte at studere internationale institutioner og domstole, var globaliseringen i evig vækst. Hans forskning viser, hvordan den geopolitiske magtbalance ændrer sig i disse år, hvor nationer trækker sig fra internationale samarbejder, og vi ser nationale regeringer, der gradbøjer internationale menneskerettighedskonventioner.
Mikael Rask Madsen har netop modtaget Carlsbergfondets Forskningspris 2019. Prisen er på 1 million kroner. Heraf er 250.000 kr. en personlig hædersgave og 750.000 kr. er støtte til et forskningsprojekt.
Carlsbergfondets Forskningspris har som formål at yde støtte til
Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab begrunder tildelingen af prisen til professor Mikael Rask Madsen således:
»Mikael Rask Madsen er en af verdens absolut førende forskere i krydsfeltet mellem international ret, politik og samfund. Hans originale tilgang, som kombinerer juridiske, humanistiske og samfundsvidenskabelige metoder, har ført til banebrydende forskning inden for international ret, retssociologi og politisk sociologi. Mikael Rask Madsens grundforskning er på allerhøjeste internationale niveau, som også er dokumenteret ved, at han leder grundforskningscenteret iCourts. Hans grundforskning har samtidig haft markant og umiddelbar samfundsmæssig betydning.«
Mikael Rask Madsen har i dag sin daglige gang på Søndre Campus. Men du kan også have mødte ham på det spanske International Institute for the Sociology of Law, hvorfra han tog en mastergrad i retssociologi i 1997, året før han dimmiterede som cand.jur. fra Københavns Universitet.
Eller måske har I krydset hinanden i Paris, hvor han har været på flere forskningsophold, og hvorfra han i 2005 fik en doktorgrad fra École des Hautes Études en Sciences Sociales.
Mere sandsynligt er det at du har læst en af de otte bogtitler fra hans hånd eller en af hans langt over 100 forskningspublikationer – eller er stødt på ham i civil på en nordsjællandsk cykelsti eller som udøvende jazzmusiker på tenorsaxen. Man skal nemlig huske at løfte blikket fra bøgerne, som han siger til sine studerende.
Det er ikke første gang Mikael Rask Madsen stryger en flot pris. Fx fik han en EliteForsk-pris som en af fem af Danmarks mest fremragende yngre forskere i 2017.
Du kan læse Uniavisens portræt af prisvinderen i anledning af den pris han fik i 2017: Verdensborgeren fra Varde.